Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie na Slovensku: Štyria študenti zahynuli po hrozivom páde

Lanovka na Skalnaté pleso. Zobraziť galériu (5)
Lanovka na Skalnaté pleso. (Zdroj: Youtube/TV seriál TV Markíza)

BRATISLAVA - Kabínová lanovka patrí medzi najbezpečnejšie formy prepravy. Napriek tomu si Slovensko pamätá strašidelnú lanovkovú tragédiu, pri ktorej pred 24 rokmi zahynuli štyria stredoškoláci. Paradoxom situácie bolo zistenie, že k nešťastiu nikdy nemuselo dôjsť, keby technika nezlyhala až trikrát!

Pohľad na zrútené kabínky lanovky dodnes desí. V januári 1992 sa skupina stredoškolákov z Prievidze vybrala na lyžovačku do Tatranských Matliarov. Medzi nim bol aj Marek Petic, pasažier jednej zo zrútených lanoviek, ktorý hororový pád prežil.

Odborník prezradil, v čom je Slovensko svetové: Lanovky nám môžu závidieť aj cudzinci

Na priebeh lyžiarskeho kurzu dohliadali inštruktori a všetko bolo spočiatku tip-top. Situácia sa začala komplikovať až osudné ráno 8. januára, keď museli mladí lyžiari kvôli hustej hmle zmeniť plány. Rozhodli sa prepraviť lanovkou až na Skalnaté pleso, kde mali byť podmienky na lyžovanie priaznivejšie. Netušili, že lanovka, ktorá bez problémov denne prepravila stovky ľudí, má netušenú chyba.

Nečakaný zvrat

Lanovka všetkých žiakov najprv vyviezla hore, no cesta dole okolo obeda sa nevydarila podľa predstáv. Marek nastúpil spolu s ďalšími spolužiakmi do kabíny číslo 87, ale jazda trvala len krátko. Chlapci po prvých sekundách žartovali, či im lyže nepadnú dole. Videli, ako sa rozbieha kabínka idúca za nimi, ale načakane naberá vyššiu rýchlosť. Povedali si, že ak sa k nim príliš priblíži, vyskočia. Na to, žiaľ, už nebol čas. Kabínka číslo 58, v ktorej sedeli ďalší dvaja spolužiaci, do nich narazila.

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/TV seriál TV Markíza)

Marek po náraze vyletel von oknom a mal šťastie. Nohou sa odrazil od kovového stožiara a o vlások unikol smrti. Silný náraz počuli aj v širokom okolí a vtedy sa celá lanovka zastavila. Z prvej kabínky ostalo na lane visieť závesné zariadenie a celá druhá kabínka sa zrútila dole.

Marek sa odrazu ocitol na zemi, ale dokázal vstať a vnímať všetko, čo sa okolo neho dialo. Bol to mučivý pohľad. Jeden zo spolužiakov, ktorého preťalo v páse, naňho volal, aby mu pomohol a vytiahol ho. Ďalší mal dieru v kolene, ale napriek tomu sa rozbehol preč. Aj Paľovi sa podarilo uzdraviť. Ďalší štyrom už nie.

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/TV seriál TV Markíza)

Márny boj o život

Iných dvoch spolužiakov zavalilo a ich telá boli také zdevastované, že sa nedalo presne rozoznať, komu patria. Na mieste zomreli. Jeden z chlapcov ostal zakliesnený v kovovom v podperí lanovky 20 metrov nad zemou tak hrozivo, že bol zovretý ako vo zveráku. Navyše, so zlomenou chrbticou.

Na miesto tragédie smerovali záchranári. Ostatní spolužiaci, ktorí sedeli v iných kabínkach, boli zmätení a netušili, čo presne sa stalo. Vo vzduchu museli prečkať ešte niekoľko hodín, kým sa lanovka opäť pohla.

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/TV seriál TV Markíza)

Rodičia mali málo informácií

Najťažšie chvíle prežívali aj rodičia stredoškolákov. Nikto im neoznámil, ktorých študentov už nemajú prísť čakať k autobusu po predčasnom návrate. Vedeli však, že niektorí z nich sa už domov nevrátia.

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/TV seriál TV Markíza)

Závery znalcov

Tragédia šokovala absolútne všetkých. Na jej miesto privolali aj znalca z vtedajšej Štátnej dráhovej technickej inšpekcie, aby okolnosti prešetril. Spočiatku bolo zlyhanie lanovky obrovskou záhadou aj pre odborníkov. Deň pred haváriou totiž prešla práve pokazená kabínka technickou kontrolou.

Ukázalo sa, že k nešťastiu prispeli tri okolnosti, ktorých súhra nemusela nastať. Kabína 58 totiž nebola pripojená k ťažnému lanu, no napriek tomu vyšla na trať. Na chybu nezareagovala ani kontrolná páka. Prečo? Pretože na nej chýbala pružina, ktorá sa z nenazdania kamsi stratila. Kam a ako, to je dodnes záhadou.

Video odvysielala v rámci televízneho cyklu TV Markíza

Viac o téme: TragédiaLanovkaPád1992
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu