Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nórsky model by mohol byť inšpiráciou pre spoluprácu medzi Britániou a EÚ

Robert Fico prijal nórsku premiérku Ernu Solbergovú Zobraziť galériu (7)
Robert Fico prijal nórsku premiérku Ernu Solbergovú (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stojíme dnes pred úvahou, ako má vyzerať model spolupráce medzi Veľkou Britániou a EÚ a práve nórsky model by mohol byť dobrou inšpiráciou. Po tlačovej konferencii s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska, to dnes vyhlásil premiér Robert Fico, pričom dodal, že spolupráca medzi EÚ a Nórskom môže byť vynikajúcim príkladom aj pre iné modely do budúcnosti.

"V našej diskusii dominovali európske témy, ale nevyhli sme sa ani bilaterálnej spolupráci," povedal. Premiér je veľmi rád, že medzi krajinami neexistujú žiadne otvorené politické otázky, ale existuje veľa momentov, ktoré krajiny spájajú.

Zároveň sa poďakoval za možnosť čerpať finančné prostriedky z nórskeho finančného mechanizmu. "Verím, že roky 2014-2021 budú rovnako úspešné, ako predchádzajúce obdobie," dodal.

Robert Fico prijal nórsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Fico je podľa vlastných slov rád, že Slovensko je atraktívna krajina pre nórskych študentov - vyše 700 ich študuje v Martine, alebo v Košiciach na medicíne a veterine. Rovnako sa poďakoval za to, že Nórsko vytvára dobré podmienky pre Slovákov, ktorí si našli prácu v ich krajine.

"Osobitnú pozornosť sme venovali európskym témam, kde som informoval pani premiérku o pripravovanom summite 16. septembra v Bratislave, ako aj o témach, ktoré majú byť predmetom tohto významného stretnutia," uviedol premiér.

Robert Fico prijal nórsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Premiéri sa dotkli taktiež témy migrácie. Fico potvrdil, že Slovensko chce byť solidárnou krajinou, pokiaľ ide o riešenie migračnej krízy. "Na druhej strane očakávame, že jednotlivým členským štátom bude daná väčšia možnosť pružnosti, flexibility pri ponúkaní nástrojov a mechanizmov, ako pomôcť v rámci migračnej krízy," konštatoval slovenský premiér. Slovensko, ako predsedajúca krajina, má podľa jej premiéra záujem vytvoriť pre Nórsko priestor, aby mohlo presadzovať svoje názory v rámci EÚ.

Robert Fico prijal nórsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Solbergová uviedla, že krajiny majú možnosť v mnohých oblastiach spolupracovať aj napriek tomu, že Nórsko nie je členom EÚ. Oba štáty sú však členom Severoatlantickej aliancie. Premiérka zároveň vyjadrila posolstvo, ktoré podľa nej vyplynulo z rokovania. "Malé krajiny, akými sú aj tie naše, musia spolupracovať, pretože inak budú za ne rozhodovať veľké krajiny," povedala.

Zároveň podľa jej slov rokovali o takých témach, akými sú brexit, migrácia, či spoločné projekty. "Záleží nám na korektných vzťahoch medzi Nórskom a EÚ," uviedla, pričom dodala, že uprednostňujú dialóg v rámci partnerstva s EÚ. Krajiny podľa nej stoja pred vnútornými i vonkajšími výzvami. Aby sme im boli schopní spoločne čeliť, musíme podľa jej slov budovať dôveru medzi členskými štátmi. Nórsko-slovenské obchodné a podnikateľské vzťahy označila za vynikajúce so zvyšujúcou sa tendenciou.

Robert Fico prijal nórsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko na roky 2014-2021 získalo podporu z nórskych fondov vo výške 113,1 milióna eur na realizáciu projektov. Príspevok pre SR v rokoch 2009-2014 bol viac ako 80 miliónov eur. Informuje o tom oficiálna facebooková stránka grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska na Slovensku.

Viac o téme: Robert FicoNórskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu