Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horúca správa pre všetkých Slovákov: Meteorológ prezradil, aký bude záver leta, tešte sa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Verte alebo nie, leto sa ešte neskončilo. Hoci to nebýva zvykom, slnečné ročné obdobie môže vyvrcholiť aj koncom augusta. Podľa meteorológov by ste mali využiť vzácnu situáciu, ktorá u nás nastane už najbližšie dni.

„Momentálne to vyzerá, že leto u nás môže vyvrcholiť v závere tohto týždňa a v priebehu budúceho, teda v poslednej augustovej dekáde,“ vyjadril sa pre Topky meteorológ Pavel Matejovič, ktorý už v júli upozorňoval na premenlivý a nevyspytateľný charakter tohtoročného leta. August podľa neho rozhodne, či sa leto 2016 zaradí medzi posledné rekordne teplé ročné obdobia.

Frankfurtské letisko sa zmenilo v bojové pole: VIDEO Bitka kvôli zlému počasiu

„V minulosti už v druhej polovici augusta leto nemalo takú silu, pretože dni sa skracujú, noci predlžujú a bývajú chladnejšie. V posledných rokoch to už celkom neplatí, vplyvom klimatickej zmeny sa stáva, že leto u nás dokáže vyvrcholiť aj v druhej polovici augusta a nedá sa vylúčiť, že tie najväčšie horúčavy prídu práve vtedy,“ uviedol Matejovič pre Slovenský rozhlas ešte v júli.

Prognózu známeho meteorológa potvrdzuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Kým v nedeľu a v pondelok naše územie ešte ovplyvňoval zvlnený studený front, aktuálne sa už do Strednej Európy rozširuje tlaková výš. V prízemnom poli sa bude v našej oblasti, ale aj v širokom okolí, rozprestierať mohutná tlaková výš. Pre strednú Európu to v počasí znamená dlhšie trvajúcu stabilnú situáciu, aká v tomto lete absentovala. Síce sa naše územie spočiatku bude nachádzať v chladnejšom severnom prúdení na prednej strane tejto výše, ale to sa postupne zmení. Výš sa presunie na východ a nad naše územie začne po jej zadnej strane prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. Môžeme sa tak tešiť na slnečný a teplý záver augusta aj s letnými, postupne až s tropickými dňami,“ vysvetlil SHMÚ a ako pikošku spomenul, že podobné počasie bez zrážok, aké nás čaká najbližšie dni, je skôr typické pre juh Grécka či dovolenkové destinácie v Turecku.

V prízemnom tlakovo poli sa cez našu oblasť bude v ďalších dňoch veľmi pomaly presúvať mohutná tlaková výš. Zdroj: SHMÚ
Zobraziť galériu (2)
V prízemnom tlakovo poli sa cez našu oblasť bude v ďalších dňoch veľmi pomaly presúvať mohutná tlaková výš. Zdroj: SHMÚ

Viac o téme: AugustLetoPočasiePredpoveďPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu