Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborník o chrobákovi s hororovou povesťou: Boja sa ho mnohí Slováci, takáto je pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mnohí ľudia sa ucholakov boja. Dôvodom je ich zlá povesť, podľa ktorej dokážu vliezť do ucha a prestrihnúť v ňom svojimi klieštikmi ušný bubienok. Je však tento chrobák skutočne až taký nebezpečný? Na to sme sa spýtali slovenského entomológa Ľubomíra Vidličku z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

„Ucholak pre človeka nie je nebezpečný,“ objasňuje entomológ. Podľa Ľubomíra Vidličku je strach z „prestrihnutia“ ušných bubienkov ucholakmi neopodstatnený a pomenovanie chrobáka nesúvisí s tým, že by liezol do uší. Názov "ucholak" zrejme súvisí s jeho klieštikovými výrastkami, ktoré pripomínajú tvar ucha.

Monika v kúpeľni zabila podivného komára: Prenáša vírus ťahyňa prvýkrát objavený na Slovensku

„Ucholaky svoje klieštikovité výrastky na konci bruška môžu používať na viaceré účely - ako pomôcku pri rozkladaní a skladaní zadného páru krídiel pod skrátené krovky (predný pár krídiel), na obranu pred útočníkom, ako pomôcku pri love koristi a tiež na pridržiavanie pri kopulácii,“ vysvetľuje odborník a dodáva, že bruško tohto chrobáka je veľmi ohybné a dokáže sa stočiť tak, že jeho klieštiky smerujú až ku krídlam, či dokonca s uchopenou korisťou k ústnym orgánom.

Odborník o chrobákovi s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ucholaky sú sezónnymi chrobákmi, ktoré sa živia časťami rastlín, najmä ovocím. Aj preto môžete stopy po nich nájsť napríklad na hroznách, ktoré ich v lete mimoriadne lákajú. Dokážu si však pochutnať aj na menších bezstavovcoch. Patria predovšetkým k rozkladačom organickej hmoty a nie sú obzvlášť užitočné ani škodlivé. Ak sa v lete tlačia do domov alebo do stanov, je to najmä z dôvodu hľadania úkrytu. Aktívne sú hlavne v noci a veľakrát môžete tieto chrobáky spozorovať v pároch alebo skupinách, pretože ide o veľmi spoločenský druh hmyzu, ktorý v zime prežíva prostredníctvom nakladených vajíčok alebo nymf a na jar sa opäť liahne.

 

Viac o téme: HmyzEntomológUcholakĽubomír Vidlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu