Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Igor mal pri pozorovaní oblohy šťastie: Okrem perzeidov na FOTO si všimol aj inú perlu!

Nebo pred Igorom odhalilo svoje tajomstvá. Zobraziť galériu (2)
Nebo pred Igorom odhalilo svoje tajomstvá.

BRATISLAVA – Aj napriek tomu, že sa počasie na Slovensku začalo kaziť, niektorým z vás sa podarilo odfotiť malé nebeské zázraky v plnej kráse. Prečítajte si, kedy najbližšie budete môcť padajúce hviezdy opäť pozorovať so zatajeným dychom.

Vaše tipy

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin je príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy. „Padajúce hviezdy“ sú v činnosti už od druhej polovice júla a končia až okolo 24. augusta, pričom maximum ich aktivity tohto roku pripadne na piatkové (12. 8.) popoludňajšie hodiny. Na fotografii, ktorú nám do redakcie poslal Igor, sa okrem dvoch perzeidov nižšie objavila aj letiaca družica (v krúžku) pripomínajúca padajúcu hviezdu.

Rok 2016 bude bohatý na astronomické úkazy: Na oblohe uvidíme tieto krásy

Ako uviedol Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), pre vizuálne sledovanie meteorov možno využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc po maxime. V tejto fáze je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 až 80 meteorov za hodinu. „Na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, ako sú stromy či kopce. Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus, a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine,“ uviedol Štefeček.

Okrem samotných Perzeíd sa možno po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Igor mal pri pozorovaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Igor)

Viac o téme: Perzeidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu