Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horolezec (38) spadol počas výstupu: Záchranári pomáhali aj uviaznutým turistom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes krátko popoludní na pomoc zranenému 38-ročnému horolezcovi. Informovala o tom hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

"Počas výstupu na Batizovský štít spadol z výšky približne štyroch metrov. Utrpel pritom poranenie ľavého členka a pri zostupe zo štítu už nedokázal pokračovať samostatne. Na palubu vrtuľníka sa v Starom Smokovci pridal aj horský záchranár, ktorý bol k zranenému spustený pomocou lanovej techniky a následne bol z terénu horolezec evakuovaný," uviedla Hopjaková.

Ako ďalej informovala, počas medzipristátia pri Batizovskom plese muža ošetrila lekárka leteckých záchranárov a následne bol transportovaný na centrálny príjem nemocnice v Poprade.

Záchranári pomáhali aj dvom uviaznutým turistom

Dvaja slovenskí turisti požiadali dnes popoludní Horskú záchrannú službu (HZS) o pomoc. Ako informovali z Operačného strediska HZS, turisti pri zostupovaní z Prostredného hrotu zle zvolili trasu a dostali sa do exponovaného terénu. Uviazli v juhozápadnej stene v nadmorskej výške približne 2000 m.n.m.

"Záchranári okamžite požiadali o technický zásah vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá pri medzipristátí na heliporte v Starom Smokovci zobrala na palubu dvoch záchranárov HZS, a následne pokračovala za uviaznutými turistami do Veľkej Studenej doliny," uviedlo operačné stredisko. Turisti boli s pomocou palubného navijaka vyslobodení zo steny a letecky transportovaní do Starého Smokovca.

Viac o téme: HorolezecZranenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu