Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci masívne hľadajú prácu v zahraničí: Pozrite sa, z ktorého kraja je najväčší exodus!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Slovenskému trhu sa v ostatnom období slušne darí. Podľa štatistík, nezamestnaných na Slovensku ubúda a platy idú smerom nahor. Aj napriek tejto skutočnosti existujú Slováci, ktorí preferujú hľadanie práce v zahraničí. Takto vyzerá Slovák pracujúci mimo našich hraníc. Výsledky a bližšie informácie zverejnil ŠÚ SR.

V prvom štvrťroku hľadalo prácu v zahraničí okolo 160 tisíc Slovákov, čo predstavuje spomenutých 6,5% všetkých pracujúcich. "Až približne štvrtina našincov zarábajúcich v cudzine pritom pochádzala z Prešovského kraja. Nasledovali Žilinský a Košický kraj, kde má bydlisko zhruba každý šiesty pracujúci mimo územia SR," priblížil situáciu ŠÚ. Prácu v zahraničí preferujú skôr muži ako ženy, ktorí viac vyhľadávajú príležitosti mimo hraníc Slovenska. 

Slováci masívne hľadajú prácu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Poštová banka)

"Z hľadiska vekovej štruktúry najčastejšie cestujú za prácou do zahraničia mladí vo veku od 25 do 34 rokov." Práve táto veková kategória má menšie problémy s cudzími jazykmi ako starší Slováci. Sú to zväčša ľudia, ktorí sú po štúdiu a nemajú doposiaľ žiadne vážne záväzky, ktoré by ich brzdili v hľadaní práce v zahraničí. Netreba ale zabúdať aj na vyššie vekové kategórie a to ľudí od 35 do 54 rokov, ktorí majú tiež dostatoční počet zastupujúcich mimo hraníc Slovenska. 

Čo sa týka vzdelania, najviac našincov odchádza do zahraničia so stredným odborným vzdelaním bez maturity. Druhú priečku si vyslúžili Slováci s úplným stredoškolským vzdelaním. "Približne 15% Slovákov pracujúcich v zahraničí má vysokoškolské vzdelanie." 

Slováci masívne hľadajú prácu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Poštová banka)

Stavebníctvo je pre Slovákov najatraktívnejšie, ďalej nasleduje zdravotníctvo, sociálna pomoc a priemysel. Najčastejšie si vyberáme krajiny ako Rakúsko, ktoré sa stalo jednotkou medzi krajinami. Dvojkou je pre našincov Česká republika, ktorá ma viacero výhod. Jednou z nich je takmer žiadna jazyková bariéra. Síce vzdialenejšou ale taktiež atraktívnou krajinou sa stalo Nemecko. 

Viac o téme: PrácaZahraničieSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu