Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veliteľ elitných kukláčov vyhodnotil teroristické útoky: Európa priprav sa, bude to pokračovať!

Štefan Hamran Zobraziť galériu (2)
Štefan Hamran (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Veliteľ slovenských elitných kukláčov z Útvaru osobitného určenia (ÚOU) Prezídia Policajného zboru sa domnieva, že teroristické útoky vo Francúzsku a Nemecku neboli dobre naplánované. V opačnom prípade by sa podľa jeho názoru počet obetí nerátal na desiatky, ale stovky. Uviedol to veliteľ ÚOU Štefan Hamran.

Podľa neho udalosti v Nemecku sú dôkazom toho, že aj v štáte, v ktorom funguje kvalitná polícia a tajná služba, môže v súčasnosti dôjsť k spáchaniu teroristického činu. "Útoky páchajú jednotlivci, mladí ľudia, sú mimoriadne násilné a zákerné. Spravodajské služby takýchto jednotlivcov nedokážu odhaliť. Nie sú totiž napojení na žiadnu teroristickú bunku, nemajú teroristickú históriu, unikli tak monitoringu a nie sú v zornom poli spravodajských služieb," povedal Hamran.

Tvrdí, že takíto ľudia sa môžu rozhodnúť spáchať teroristický útok aj z jedného dňa na druhý. Napriek vysokému počtu obetí ich však nepovažuje za dobre pripravené. "Nemôže sa stať, že v prípade dôkladnej prípravy niekto príde na futbalový štadión a nedostane sa dovnútra, pretože nemá kúpený platný lístok," skonštatoval. Na niektorých videách bolo podľa neho taktiež vidieť, že strelec napríklad nedokázal na samopale vymeniť zásobník.

Podľa Hamrana sa napriek tomu na takéto situácie nedá okamžite reagovať a kritiku polície v zahraničí teda považuje za neopodstatnenú. "Tu treba hľadať riešenia, ako dokáže polícia okamžite zakročiť. Európske elitné jednotky teraz prijímajú radikálne opatrenia v tom zmysle, že skracujú svoje reakčné časy. To znamená, že už nestačí pohotovosť na telefóne, oni sú priamo na pracovisku a Francúzi napríklad zaviedli reakčný čas päť minút. Do piatich minút tí príslušníci musia odísť, opustiť útvar a presúvať sa na miesto incidentu. Ale aj tak im to zaberie veľa času," uviedol. Hamran sa domnieva, že teroristické útoky budú v Európe pokračovať.

Viac o téme: TerorizmusŠtefan HamranÚOU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu