Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostný analytik varuje: Terorizmus zažíva veľký návrat do západnej Európy

Ivo Samson
Ivo Samson (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Terorizmus sa vracia do západnej Európy, opäť to však nie je násilie páchané zhora proti občanom, ale je to terorizmus - násilie, ktoré smeruje zdola smerom nahor.

Vyslovil svoj názor slovenský bezpečnostný analytik Ivo Samson. Cieľom, podľa jeho slov však nie sú iba predstavitelia oficiálnych zložiek štátu, ale aj nezúčastnení obyvatelia. "Už od minulého roku, keď teroristické akty otriasli Európou, menovite niekoľkými členskými krajinami EÚ - Francúzskom, Belgickom, Nemeckom - bolo zrejmé, že tento typ nerozlišujúceho násilia zapadá do troch hlavných hrozieb, ako uvádza dnes už zostarnutá Európska bezpečnostná stratégia z roku 2003 - zbrane hromadného ničenia, terorizmus a zlyhávajúce štáty," povedal ďalej Samson.

Na otázku, prečo v poslednom krátkom období zažilo vlnu útokov Nemecko, analytik uviedol: "Nemecko má za sebou históriu pravicového aj ľavicového politického terorizmu. Etnický terorizmus, ako ho poznáme z Izraela, Cypru či Alžírska sa doteraz Nemecku vyhýbal. Do centra teroristických aktivít sa však dostal náboženský terorizmus, konkrétne islamizmus. Vzostup tohto typologického variantu terorizmu má priamu súvislosť so zlyhaním veľkolepej koncepcie multikulturalizmu. Dnes neúspech tejto schémy pripúšťajú nielen akademici či novinári, ale aj samotní špičkoví politici jednotlivých krajín EÚ. Nemecko však dlhé roky platilo ako vysnená krajina pre moslimov, ktorí mali doma problémy s platnými zákonmi. Nepochybne väčšina z nich sa uchyľovala do Nemecka z dôvodu prenasledovania, ale mnohí z nich boli radikáli, ktorí vždy budú bojovať proti stabilnej spoločnosti preto, aby presadili svoje extrémne idey," povedal ďalej svoj názor Samson.

"Toto sa stáva Nemecku, ktoré bolo vzhľadom na svoju nedávnu minulosť nútené zachovávať voči menšinám veľmi blahosklonný postoj. V Európe, či už to je Rusko, EÚ alebo USA, hoci neurópske, platí vzájomná úmera: Čím vyššie percento prisťahovalcov z moslimských krajín, tým je vyššie riziko teroristických útokov proti bezbranným, ktorí sa stávajú rukojemníkmi. Pokus o destabilizáciu demokratických – akokoľvek nedokonalých – systémov je zrejmý. Demokracia je príbehom úspechu v porovnaní s patologickým či náboženským terorizmom. Nemecko dopláca na svoju veľkorysosť voči prijímaniu utečencov, ktorí sú často neidentifikovateľní a niektorí z nich sú možno ozbrojenými emisármi islamistických síl v moslimskom svete, ktorý sa sám nachádza vo vzájomných vražedných vojnách a nie je schopný vyriešiť svoje problémy bez exportu násilia a terorizmu na Západ," zdôraznil na záver Samson.

Viac o téme: TerorizmusIvo Samson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu