Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Bratislava sa dnes ocitla v znamení pochodov: Podujatia sa zaobišli bez incidentov

Dúhový pochod PRIDE Zobraziť galériu (22)
Dúhový pochod PRIDE (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

BRATISLAVA - Do ulíc Bratislavy vyrazili stovky ľudí. Dôvodom sú tri plánované pochody. Hlavným podujatím je Dúhový PRIDE Bratislava 2016, reagujú naň ďalšie dve podujatia - Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave, ktorý organizuje Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko a živá reťaz, ktorú organizuje iniciatíva Hrdí na rodinu. Na proti sebe stojace strany dohliada polícia. Prinášame video priamo z miesta.

Polícia v súvislosti s dnešným pochodom Dúhový Pride v Bratislave nezaznamenala žiadne mimoriadne incidenty a narušenia verejného poriadku. V čase podujatia predviedla na policajnú stanicu celkom štyri osoby. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Na bezpečnostné opatrenia bolo vyčlenených celkom 500 policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Bratislave, ako aj letky Ministerstva vnútra SR. Polícia podľa Szeiffa situáciu monitorovala a prijímala adekvátne opatrenia na základe vývoja bezpečnostnej situácie.

Do skončenia pochodov polícia predviedla štyri osoby. Dvoch mužov, 28-ročného a 24-ročného zaistila polícia krátko pred 14:00 blízko Mosta SNP pre "neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci". Z rovnakého dôvodu policajti o 14:30 zaistili pod Mostom SNP 38-ročného muža. Ako ďalej informoval bratislavský policajný hovorca, krátko pred 14:45 na Pribinovej ulici policajná hliadka zaistila 42-ročného muža pre podozrenie z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Všetkých štyroch mužov predviedli na políciu, aby podali vysvetlenia. "Výrokmi osôb zúčastnených na neohlásenom protestnom pochode sa v súčasnosti zaoberá príslušný útvar v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, ktorý v súlade so zákonom uvedené výroky vyhodnotí. V prípade zistenia naplnenia skutkovej podstaty niektorého z trestných činov extrémizmu, útvar bude postupovať v zmysle príslušných právnych predpisov," dodal Szeiff. 

Policajný hovorca informoval, že príslušný útvar v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave sa zaoberá výrokmi osôb zúčastnených na tomto neohlásenom protestnom pochode. „V súlade so zákonom uvedené výroky vyhodnotí. V prípade zistenia naplnenia skutkovej podstaty niektorého z trestných činov extrémizmu útvar bude postupovať v zmysle príslušných právnych predpisov,“ doplnil Szeiff. Polícia bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta aj naďalej monitoruje. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku. 

Po roku opäť zas vyšli do ulíc

Po ročnej prestávke sa v hlavnom meste opäť uskutočnil pochod za práva LGBTI menšín Dúhový Pride Bratislava 2016. Zhruba dve tisícky ľudí prešli za zvukov bubnov a pod dúhovými zástavami cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie. Podujatie sprevádzané rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami prebehlo bez konfliktov. Pochodujúcich oddeľovali na väčšine miest policajné kordóny. Sympatizantom a členom strany ĽSNS, ktorí usporiadali protestnú akciu, sa do blízkosti dostať nepodarilo.

Jeden z organizátorov Martin Macko uviedol, že návštevnosť v poradí šiesteho ročníka prekonala tú z roku 2014, keď prišlo zhruba 1500 ľudí. Vlani sa Dúhový Pride v Bratislave neuskutočnil, organizátori to zdôvodnili nepriaznivou atmosférou v spoločnosti po referende o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

Bratislavský dúhový pochod nadväzuje na obdobné akcie v zahraničí. Organizátori ho tento rok prepojili s kampaňou Životné partnerstvo, čo je platforma slovenských mimovládnych organizácií, ktorej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. „Hlavná myšlienka je, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na veci, ktoré nás rozdeľujú, medzi ktoré patria sexuálna orientácia a rodová identita,“ vysvetlil Macko.

Pochod podporili aj títo politici

Podujatie svojou účasťou podporila ombudsmanka Jana Dubovcová, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) či opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS). „Smutné je, že najhlučnejší sú tí, ktorí často majú mimomanželské vzťahy, majú nemanželské deti, nepriznávajú základné práva nikomu okrem seba a, žiaľbohu, sedia v parlamente,“ reagovala Flašíková-Beňová na kritikov pochodu.

Europoslankyňa uviedla, že jej strana sa počas minulého volebného obdobia ani neusilovala prijať legislatívu, ktorá by zlepšila podmienky života LGBTI menšín na Slovensku. „Nie je to štandardné pre stranu, ktorá tvrdí, že je sociálno-demokratická,“ poznamenala. Kritizovala aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá v piatok (29.7.) uviedla, že ľudia by bez ohľadu na sexuálnu orientáciu mali mať vytvorený taký legislatívny priestor, aby si mohli usporiadať svoj život, súčasná politická klíma však dnes tejto komunite nepraje. „To sú vždy len výhovorky. Je ministerka spravodlivosti, môže prísť s takými návrhmi. Nech to vláda odmietne,“ doplnila.

Dubovcová vysvetlila, že pochod podporila, lebo je ochrankyňou verejných práv. „V mojom záujme je nielen osvetová činnosť ohľadom základných práv a slobôd, ale aj pomoc pri och dodržiavaní,“ ozrejmila s tým, že LGBTI menšina na Slovensku stále ťahá za kratší koniec. Poliačik účastníkom pochodu prisľúbil, že jeho opozičná strana SaS predloží v parlamente ešte do konca roku legislatívne návrhy, ktoré by riešili niektoré otázky LGBTI komunity.

Na bezpečnosť pochodu dohliadala štátna, mestská polícia aj súkromná bezpečnostná služba. Nad hlavami účastníkov krúžil policajný vrtuľník. Hviezdoslavovo námestie oddelili od centra Bratislavy dve úrovne zábran, do vnútra sa účastníci dostali až po policajnej prehliadke. Zakázané boli okrem ostrých predmetov aj plastové fľaše s tekutinou či napríklad parfumy a voňavky.

Živá reťaz mala ukázať radosť z rodiny

V Bratislave sa dnes zišlo približne 150 ľudí na V. ročníku živej reťaze s názvom Hrdí na rodinu. Mladí ľudia a rodiny mali vytvoriť živú reťaz, išlo však skôr o sprievod, ktorý začal pred Národnou radou SR. Účasťou chceli verejne vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Organizátori zdôrazňujú, že nič iné nie je také výnimočné a žiadne iné priateľské vzťahy sa rodine založenej manželstvom muža a ženy nevyrovnajú. Rodina si podľa nich zaslúži výnimočné postavenie. 

Podľa Antona Chromíka, ktorý patrí medzi organizátorov podujatia, akcia má ukázať radosť z rodiny. "Je to láskavá odpoveď, ktorú si zaslúži každý, kto sa snaží vytvárať dialóg o téme súvisiacej s rodinou. Nechceme protestovať, chceme ukazovať radosť z detí a z rodiny,“ povedal Anton Chromík. Zdôraznil, že otec a mama sú pre deti to najlepšie. „To je pravda, ktorú chceme ukázať," 

15:00 Online vysielanie sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

14:50 Dúhový pochod.

14:48 Na Hviezdoslavovo námestie sa účastníci pochodu nazvaného Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave vôbec nedostali. Jeden z jeho účastníkov, poslanec NR SR za stranu Kotleba - ĽSNS Ján Kecskés, poďakoval ľuďom za účasť a odporučil účastníkom podporiť protest iniciatívy Hrdí na rodinu. Rozlúčili sa pokrikom "Na stráž!" (pozdrav užívaný za vojnového slovenského štátu, pozn. red.). Kecskés tak spravil na mieste bývalej židovskej neologickej synagógy a dnešného Pamätníka obetiam holokaustu. 

14:45 Organizátori pochodu, ktorý dnes v Bratislave proti LGBTI pripravila strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, akciu oficiálne ukončili okolo 14:00. Pochod bol pokojný a k žiadnym výtržnostiam a stretom počas neho nedošlo. Jeho približne 150 účastníkov po 12:00 vyrazilo spred železničnej Hlavnej stanice k Prezidentskému palácu na Hodžovom námestí, kde člen Kotlebovej strany Marián Mišún vyzval ľudí, aby sa pokúsili urobiť bariéru LGBTI pochodu Dúhový PRIDE 2016. 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Dav sa následne vydal do historického jadra bratislavského Starého Mesta. Narazil však na policajné bariéry - najprv pri Štúrovej ulici a následne pri dvoch vstupoch na Hviezdoslavovo námestie - na rohu Panskej ulice a Rybného námestia a na rohu Hviezdoslavovho námestia a Rybárskej brány.

14:22 SNS pochod nepodporuje. Andrej Danko žiada Lajčáka o vysvetlenie. "Súčasne vyjadril hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka MZVaEZ SR a splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka. Podľa informácií webovej stránky organizátorov Dúhového PRIDE Bratislava 2016 sa táto akcia oficiálne koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ," informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková. 

14:18 Na pochode sa nachádza okolo 1000 ľudí.

14:15 Pochod podporila aj europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

14:12 Atmosféra je pokojná.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

14:02 Na mieste je mestská polícia, aj niekoľko hliadok štátnej polície. Nad Starým Mestom lieta vrtuľník.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

14:00 Dúhový PRIDE sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Hviezdoslavovo námestie, ktoré je ohradené kovovými zábranami. Organizátori púšťajú ľudí do vnútra iba, ak prejdú kontrolou. Nepúšťajú ich s fľašami, a to ani plastovými ani sklenenými, nemôžu mať pri sebe ani parfumy a iné spreje. Situácia je na mieste zatiaľ pokojná, prišli stovky ľudí. 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

13:50 Video z Dúhového pochodu.

14:43 Na Hviezdoslavovom námestí sa od 13-tej začali sústreďovať účastníci Dúhového pochodu.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

13:41 Protestujúci proti Dúhovému pochodu sa presúvali cez Laurinskú ulicu na Hviezdoslavovo námestie. Kvôli zátarasám ich ďalej polícia nepustila.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

13:20 Mišún nevylúčil, že sa pokúsia protestovať proti Dúhovému Pride. "Možno,ak sa ľudia spontánne rozhodnú blokovať týchto úchylákov homosexuálnych, možno sa niečo stane. Ja nemôžem garantovať nič," vysvetlil novinárom s tým, že v prvom rade však majú záujem využiť ústavou garantované práva a nikoho nechcú napádať.

13:15 V sprievode neoficiálneho protestného zhromaždenia je aj predstaviteľ ĽSNS Marián Mišún. Novinárom vysvetlil, že ide o spontánnu akciu, ktorú podľa neho nikto neorganizuje. "Práve vďaka ľuďom ako ste vy, ktorí ste sem prišli, budeme môcť ukázať ľuďom v Európe, že tu u nás na Slovensku nebudeme tolerovať žiadne snahy úchylákov a homosexuálov vnucovať nám svoj zvrátený pohľad na život," povedal účastníkom protestu.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

13:12 Pochodujúcim nechýbajú transparenty s heslami. 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

12:50 Protestujúci sa presúvajú do centra mesta aj v sprievode polície. 

12:45 Člen Kotlebovej strany Marián Mišún, ktorý pôsobí ako asistent poslanca NR SR za túto stranu Milana Beluského, na začiatku uviedol, že je to spontánne zhromaždenie ľudí a tiež petičná akcia za vystúpenie Slovenska z EÚ.

12:40 Atmosféra je zataiľ pokojná.

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

12:30 Skupina sa začala presúvať.

12:15 S predstaviteľkou mesta sa dohadujú, kadiaľ pôjde trasa ich pochodu.

12:00 Na Hlavnej stanici sa zhromažďujú priaznivci Ľudovej strany Naše Slovensko.

Pozrite si live zábery z pochodov.

Dúhový PRIDE

Šiesty ročník podujatia Dúhový PRIDE sa začne v o 13-tej hodine na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je Chceme sa brať! Vážne! "Pestrofarebná prechádzka centrom Starého Mesta tak nadviaže na myšlienku obdobných sprievodov po celom svete, keď sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ich podporili v ich túžbe mať rovnaké šance ako ostatní udržať si zdravie, ísť za svojím šťastím, zarobiť si na živobytie, byť v bezpečí vo svojej krajine a starať sa o tých, ktorých milujú," vysvetlil jeden z organizátorov podujatia Róbert Pakan.

Pochod mestom by sa mal podľa informácií na stránke podujatia začať približne medzi 14:00 a 14:15. Medzi hlavné ciele akcie patrí zviditeľnenie LGBTI ľudí, ktorí chcú mať rovnakú príležitosť na šťastný život ako všetci ostatní, upozornenie na prekážky, ktoré LGBTI ľudia zažívajú a ponúknuť riešenia ako aj uzákonenie partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby mohli žiť svoj život dôstojne, bezpečne a v núdzi sa o seba navzájom postarať. 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

Polícia dohliada na bezpečnosť
Zobraziť galériu (22)
Polícia dohliada na bezpečnosť  (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

Petíciu za referendum o vystúpeí SR z EÚ prezentujú Kotlebovci
Zobraziť galériu (22)
Petíciu za referendum o vystúpeí SR z EÚ prezentujú Kotlebovci  (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

Hrdí za rodinu

V sobotu o 15:00 sa v hlavnom meste začne piaty ročník živej reťaze s názvom Hrdí na rodinu. Mladí ľudia a rodiny opäť vytvoria živú reťaz, ktorá sa začne pred Národnou radou SR, kde sa stretávajú. Odtiaľ pôjdu po Zámockej, cez Michalskú bránu na Hlavné námestie v červených tričkách s bielou potlačou a s nápismi Radina je úžasná a výnimočná, lebo deti sú naša budúcnosť, Mama a tato navžda, Nie je nič lepšie pre deti, Hrdí na rodinu. Podujatie je reakciou na Dúhový PRIDE. Podľa Antona Chromíka z Aliancie za rodinu má reťaz ukázať radosť z rodiny, aj keď sa v sobotu prezentujú opačné myšlienky.  

Kotlebovci vyrazili o 12-tej z Hlavnej stanice
Zobraziť galériu (22)
Kotlebovci vyrazili o 12-tej z Hlavnej stanice  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Protest proti Dúhovému pochodu v Bratislave

Reagovať na Dúhový PRIDE bude tiež akcia s názvom Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave, ktorý organizuje Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, tá by sa mala začať o 12-tej hodine na bratislavskej Hlavnej stanici. Ako píšu organizátori na sociálnej sieti, zo stanice sa protestujúci presunú na "vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor". 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

Polícia je pripravená

Nora Gubková z tlačového oddelenia bratislavského staromestského úradu potvrdila, že Dúhový PRIDE ako aj podujatie iniciatívy Hrdí na rodinu majú od mestskej časti na svoje podujatia povolenie. Organizátor tretej akcie však povolenie od bratislavského Starého Mesta nedostal, ani oň nepožiadal. 

VIDEO Bratislava sa dnes
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: J. Zemiar)

Bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že polícia v Bratislave prijala opatrenia tak, aby pred zhromaždením, počas neho a po jeho ukončení v mieste ich konania, ako aj v ich okolí zabezpečili verejný poriadok, i ochranu života, zdravia, ako aj majetku občanov. "V prípade, ak by bolo narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," pripomenul Szeiff s tým, že verejný poriadok na území hlavného mesta bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície, ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. "Zo strany KRPZ v Bratislave budeme verejnosť o pripravovaných bezpečnostných opatreniach v dostatočnom časovom predstihu informovať," poznamenal policajný hovorca.

Hovorca bratislavských mestských policajtov Peter Pleva uviedol, že bezpečnostné opatrenia budú počas podujatí uskutočňovať v súčinnosti s policajným zborom. "Nebudeme však bližšie špecifikovať, o aké opatrenia pôjde," uzavrel Pleva. 

Viac o téme: PrideDúhový pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu