Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko čelí megaškandálu! Obrovské kšefty s militantmi, tony zbraní lietali z Bratislavy

AK-47
AK-47 (Zdroj: SITA)

LONDÝN / DAMASK – Slovensko je zapletené do nepríjemného kšeftu. Východoeurópske krajiny vrátane nás v tichosti schválili predaj zbraní pre krajiny Blízkeho východu, koré sú známe tým, že ich ďalej posielajú do Sýrie. Ide o miliardy!

Informáciu priniesol denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na zistenia tímu reportérov z Balkánskej investigatívnej spravodajskej siete (BIRN) a Centra pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP).

Počas štyroch rokov mali byť predané tisíce útočných pušiek, mínometných granátov, raketometov, protitankových zbraní i ťažkých guľometov.

Novinári tvrdia, že odhalili spôsob, akým sa munícia z Bosny, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Čiernej Hory, Slovenska, Srbska a Rumunska dostáva na Blízky východ. Od vyhrotenia sýrskeho konfliktu týchto osem štátov schválilo dovoz zbraní a munície za 1,2 miliardy eur.

Ako uvádza Patrick Wilcken z Amnesty International, dôkazy ukazujú na fakt, že ide o systematickú deľbu zbraní ozbrojeným skupinám, ktoré sú obvinenie z porušovania ľudských práv. "Ak je to tak, prepravy sú nezákonné podľa medzinárodného práva a mali by okamžite prestať," tvrdí.

Slovensko zohráva kľúčovú úlohu

Zbrane sú podľa zistení novinárov dodávané letecky a po mori. Sledovaním pohybu lietadiel a lodí boli reportéri schopní sledovať ich tok v reálnom čase.

Vďaka detailnej analýze či už letiskových cestovných poriadkov alebo záznamov nákladných lietadiel následne vymedzili 70 letov, s pomocou ktorých mali byť počas posledných rokov prevezené zbrane na Blízky východ.

Letecké štatistiky EÚ poskytujú ďalšie dôkazy o rozsahu operácie. Lietadlá z Bulharska a Slovenska mali od leta 2014 previezť tisíce ton neidentifikovaného nákladu na základne vymedzené organizáciami BIRN a OCCRP, pričom Bratislava, Sofia a Belehrad sú považované za najviac využívané mestá odletu zbraní.

Zbrane ďalej putujú cez dve tajné operačné centrá a potom buď pozemnou trasou k sýrskym hraniciam, alebo sú zhodené s pomocou vojenských lietadiel.

Dôležité trhy pre Sýriu

Zbrane boli dodávané  kľúčové trhy pre Sýriu - konkrétne je to Saudská Arábia, Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Turecko. Väčšina z týchto zbraní následne končí práve v Sýrii a prispieva k pokračovaniu viac ako päť rokov trvajúcej občianskej vojny.

Zbrane a munícia z východnej a strednej Európy boli identifikované na mnohých fotografiách a videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach. Používajú ich napríklad západom podporované jednotky Sýrskej slobodnej armády (FSA). 

Pristihnutí boli ale aj bojovníci islamistických skupín ako je front An-Nusrat napojený na al-Kájdu, Daeš alebo Ansar aš-sám. Označenia časti munície pritom ukazujú, že bola vyrobená úplne nedávno, napríklad v minulom roku.

Viac o téme: ZbraneSlovenskoAK-47
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu