Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko opäť bičujú živly: VIDEO Ružomberok zaplavilo a v Tatrách nečakane nasnežilo!

Zaplavená ulica Zárevúca v Ružomberku. Zobraziť galériu (3)
Zaplavená ulica Zárevúca v Ružomberku. (Zdroj: Youtube/Ružomberok)

BRATISLAVA – Slovensko muselo začiatkom týždňa opäť čeliť prírodným nástrahám. S následkami silných búrok sa vyrovnávalo najmä stredné Slovensko a Spiš. Najhoršia pohroma postihla Ružomberok, ktorého ulice boli zaplavené. V Tatrách, pre zmenu, nasnežilo.

Meteorológovia vydali na pondelok výstrahu prvého stupňa pred búrkami s krúpami a intenzívnymi zrážkami a ich slová sa potvrdili. Slovenský hydrometeorologický ústav vystríhal pred možnými prívalovými dažďami i silným nárazovým vetrom s rýchlosťou 50 až 75 km/h. Slová meteorológov sa na niektorých územiach Slovenska vyplnili s nepríjemnými následkami.

Presne vlani zaútočili na Slovensko extrémne trópy: Klimatológ prezradil, čo nás čaká teraz!

Odborníci vydali meteorologickú výstrahu prvého stupňami pred búrkami aj na dnes. Upozornenie platí pre celé územie Slovenska.

Reprofoto SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
Reprofoto SHMÚ

V Ružomberku sa začala z koryta vylievať Revúca a zaplavila priľahlú ulicu  Zárevúca. Cesty boli plné vody a autá po nich jazdili ako po potoku. Silná búrka sa prehnala aj obcou Želovce na južnom Slovensku, kde meteorológovia namerali 31 milimetrov za 15 minút. Hrmenie neobišlo ani Oravu a Liptov. Na stanici Trstená - Jelešňa spadlo 40 milimetrov za 30 minút, v okolí stanice Ružomberok - Štiavnička 36 milimetrov za hodinu.

Zaujímavú fotografiu nezvyčajného prírodného úkazu sa podarilo zhotoviť našej čitateľke z Ponickej Huty okolo 13.30 h. O druhej hodine poobede meteorologické zjavenie vystriedala prudká búrka s krupobitím. Ako dodala čitateľka, ide o jav zvaný microburst, búrkový oblak sprevádzaný silným nárazovým vetrom.

Slovensko opäť bičujú živly:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Zásahy žilinských hasičov

Aj sever Slovenska má na čo spomínať. V Tatranskej Lomnici totiž po silnej búrke zaznamenali mimoriadny úhrn zrážok. Za hodinu spadlo až 69 milimetrov zrážok a v Starej Lesnej 31 milimetrov za 20 minút. Najviac však prekvapil čerstvý sneh v Tatrách, ktorý pokryl naše najvyššie vrchy a dokazuje premenlivosť počasia vo vysokohorských oblastiach.

Viac o téme: ZáplavyBúrkyRužomberok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu