Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Poprade štartuje svetová šachová olympiáda mládeže: Nádejou je 15-ročný Žilinčan

Samir Sahidi (vpravo) – vedúci hráč slovenského B družstva Zobraziť galériu (7)
Samir Sahidi (vpravo) – vedúci hráč slovenského B družstva (Zdroj: Slovenský šachový zväz)

POPRAD - Mladé šachové talenty zo štyroch svetových kontinentov budú v nasledovnom týždni v Poprade zápoliť na 64 poliach o najvyšší svetový titul v súťaži národných družstiev v šachu mládeže. Slovensko sa tak už druhý rok po sebe zhostilo príležitosti zorganizovať svetový šachový šampionát. Ako hosťujúca krajina sme do súťaže mali možnosť zaradiť až sedem družstiev, ktoré okrem hlavného tímu zastupujú rôzne vekové kategórie a kraje. Hlavný slovenský tím bude viesť 15-ročný Žilinčan Jerguš Pecháč, ktorý mal pred rokom najvyšší rating na svete vo svojej vekovej kategórii.

Mládežnícka šachová olympiáda nadväzuje na najprestížnejšiu súťaž družstiev, ktorá určuje poradie krajín vo svete v kategórii dospelých – Šachovú olympiádu. Jej tradícia siaha do roku 1924 a koná sa pravidelne každé dva roky. Farby svojich krajín v nich vždy reprezentovali aj svetové špičky ako Garry Kasparov, Anatolij Karpov, Bobby Fisher, či úradujúci majster sveta 25-ročný Magnus Carlsen. V oboch prípadoch je zastrešená Medzinárodnou šachovou federáciou FIDE.

Slovenské osobnosti za šachovnicami

Okrem hlavného podujatia prebieha aj viacero sprievodných programov. „Známe slovenské osobnosti politického, mediálneho a športového života zohrajú šachové partie počas hracieho voľna v utorok 26. júla v priestoroch OC Fórum od 17.00,“ popisuje Alexander Riabov, člen VV SŠZ pre médiá.

„Je to veľká česť pre našu krajinu participovať na podujatí tohto formátu. Práca s mládežou patrí medzi naše priority v rôznych projektoch, ktoré rozvíjame, či už pomocou školských programov, tréningových seminárov alebo vytváraním príležitostí pre zisk medzinárodných titulov pre mladých hráčov. Aj preto sme veľmi radi, že môžeme ako hosťujúca krajina dať možnosť početnej skupine našich najšikovnejších detí zahrať si s hráčmi z aktuálnej svetovej špičky,“ konštatuje prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický.

Štyri kontinenty a 42 krajín

Na Olympiáde sa predstaví takmer šesť desiatok družstiev zo 42 krajín z Európy, Ázie, Afriky a Austrálie. "Účasť poukazuje na vysokú hodnotu podujatia. Je to obrovský záväzok usporiadať toto podujatie na úrovni," zhodnotila riaditeľka mládežníckej olympiády, prvá ženská slovenská veľmajsterka a bývalá štvornásobná vicemajsterka sveta v juniorských kategóriách Eva Repková. "Keď sme pred rokom získali právo usporiadať toto podujatie na Slovensku, bola som z toho nesmierne šťastná. Zároveň beriem s veľkým rešpektom a úctou zorganizovať vrcholovú mládežnícku akciu priamo v centre turizmu," dodala Repková.

V hlavnom slovenskom tíme štartuje Jerguš Pecháč, Viktor Haring, Igor Lintner a Anna Vrtiaková. Tím je 13. nasadený spomedzi 54 družstiev. V našom béčku hrajú hráči slovenskej špičky z mladšej vekovej kategórie: Samir Sahidi, Filip Haring, Lukáš Bango a Dominika Tomčíková. Prvé tri tímy podľa nasadenia sú Irán, Rusko a Arménsko.

Podujatie sa koná v Poprad Aréne v dňoch od 22. do 29. júla a jeho uskutočnenie bolo možné najmä vďaka podpore Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, podpore od predsedu vlády SR, podpore mesta Poprad a Prešovského samosprávneho kraja, ale aj iným partnerom.

V Poprade štartuje svetová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Slovenský šachový zväz)

V Poprade štartuje svetová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Slovenský šachový zväz)

 

Viac o téme: ŠachPopradŠachová olympiáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu