Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Presne vlani zaútočili na Slovensko extrémne trópy: Klimatológ prezradil, čo nás čaká teraz!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Pred rokom v takomto období sa Slovensko doslova roztápalo. Teploty dosahovali neuveriteľne vysoké hodnoty a pôda bola taká suchá, že poľnohospodári bili na poplach. Spýtali sme sa známeho meteorológa Pavla Matejoviča, aké sú najnovšie prognózy na zvyšok leta a či môžeme ešte očakávať ataky horúčav.

Podľa údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) boli minulý rok v júni také dlhotrvajúce horúčavy, že na niektorých miestach napadlo historicky najmenej zrážok od začiatku 20. storočia a mesiac júl nebol výraznou výnimkou. Aj vtedy teploty lámali rekordy a meteorológovia dokonca vydali výstrahu druhého stupňa pred horúčavami pre juhozápad Slovenska.

Slovenskí odborníci porovnali opaľovanie kedysi a dnes: Pozor na deti, slnečné zákony sa menia

So suchom sa minulé leto museli vyrovnávať viaceré európske krajiny. Letné teploty prekonávali hranicu 30 až 35 stupňov Celzia bez väčšej námahy a ľudia sa museli prispôsobiť aj desaťdňovým vlnám tropického počasia. Pre minuloročné leto, ktoré to tohtoročné v teplotných rekordoch pravdepodobne tromfne, platia trocha iné pravidlá.

Presne vlani zaútočili na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teploty dosiahnu mimoriadne hodnoty

Podľa meteorológa a klimatológa Pavla Matejoviča bolo minulé leto nadpriemerne teplé. Doterajšie prognózy naznačujú, že ani táto sezóna nebude výnimkou. Slovensko doteraz prekonalo tri vlny horúčav a vyzerá to tak, že sme na prahu ďalšej. Ako však spresnil Matejovič, toto leto má trocha inú povahu ako to minulé. Tohtoročná sezóna je premenlivejšia – horúčavy striedajú ochladenia a tiež z meteorologických modelov vyplýva, že sa bude počasie vyvíjať v tomto duchu aj najbližšie týždne.

„Prvá polovica tohto leta bola teplotne nadnormálna. Na rozdiel od minulého roka sa však horúčavy striedajú s prechodným ochladením, no celkovo prevláda teplejšie počasie. Prognostické modely naznačujú, že počasie sa postupne ustáli a začiatkom augusta predpovedajú aj intenzívnu vlnu horúčav, ktorá by mala byť spôsobená prílevom tropického vzduchu zo severnej Afriky. Nie je ani vylúčené, že teploty presiahnu aj hranicu 35 stupňov Celzia. Ale to je ešte relatívne ďaleko a modely budú ďalší vývoj ešte spresňovať,“ vysvetlil odborník.

Presne vlani zaútočili na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Z teplotných modelov SHMÚ rovnako vyplýva, že tropické leto sa k nám ešte môže vrátiť začiatkom augusta, keď môžu teploty opäť prerásť 30 stupňov Celzia. Ďalšia vlna horúčav by teda opäť mohla prísť po miernom ochladení, ktoré meteorológovia predpovedajú na nasledujúci týždeň.

Reprofoto SHMÚ
Zobraziť galériu (4)
Reprofoto SHMÚ

Viac o téme: LetoPočasiePrognóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu