Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich obrázkoch na cigaretách: Na závislosť platí len jediná vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Na to, aby človek skoncoval so závislosťou, racionálny úsudok niekedy nestačí. To je aj prípad fajčenia, ktoré občas neodrádza ani ľudí s rakovinou pľúc. Najnovšie sa na cigaretových škatuľkách objavili výstražné obrázky, ktoré majú fajčiarov ešte viac varovať. Podľa známeho hypnotizéra Martina Lajpríka však fajčiarov nedokážu odradiť, a to z jedného podstatného dôvodu.

Podľa slovenského hypnotizéra Martina Lajpríka výstražné obrázky na cigaretách jednoducho v praxi nefungujú tak, ako by mali. „Aj prestať fajčiť je tá najjednoduchšia vec na svete, ja som to urobil už tisíckrát – hovoril Winston Churchill a skoro každý fajčiar mi dá za pravdu, že naozaj nie je ťažké prestať. Ťažké je prestať a aj vydržať,“ vysvetľuje Lajprík.

Hypnotizér Slovákom poradil, ako na lásku: S týmito radami sa vyhnete najväčším chybám

Hoci niektorí ľudia dokážu nefajčiť aj rok, veľakrát sa stáva, že do zlozvyku opäť skĺznu. Podľa hypnotizéra nestačí povedať si dosť. Aj preto sa cigaretové škatuľky po novom predávajú s výstražnými obrázkami. Ich cieľom je ľudí motivovať, aby boli v boji so závislosťou vytrvalí.

„Predpoklad je ten, že keď ľudia uvidia, čo im pri fajčení hrozí, budú viac zvažovať negatívne riziká fajčenia. A to je presne to, čo dokázala štúdia – jej záverom bolo to, že fajčiari vďaka obrázkom viac vnímajú upozornenie na škatuľke, a preto aj viac zvažujú riziká fajčenia,“ dopĺňa odborník.

Pozorným čitateľom však neunikne jeden podstatný detail. V štúdii nie je ani zmienka o tom, že by niekto vďaka obrázkom definitívne prestal fajčiť. Prestať fajčiť sa síce pokúsi 40 percent tých, ktorí kupujú cigarety s novými obrázkami, ale otázne je, dokedy im to vydrží. Ľudia, ktorí kupovali cigaretové škatuľky len s textovým upozornením, sa pokúšali prestať s fajčením len v 36 percentách.

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nedajú sa zmanipulovať

„Skúšať prestať fajčiť môžete celý život, a preto si myslím, že obrázky na škatuľkách nebudú mať žiadny efekt. Za pravdu mi dajú aj najnovšie údaje z Google, podľa ktorých raketovo stúpol počet vyhľadávaní slova tabatierka,“ ozrejmuje Lajprík s tým, že aj fajčiar má predsa vlastný rozum a je zbytočné ho nasilu manipulovať.

Výsledky štúdie potešia: TOTO nám predlžuje život a znižuje negatívne dopady fajčenia

„Každý fajčiar si veľmi dobre uvedomuje zdravotné riziká fajčenia. Napokon, tie sú mu obtĺkané o hlavu stále dokola a s minimálnym efektom. V mojej praxi som sa ešte nestretol s fajčiarom, ktorý by prestal fajčiť kvôli zdravotnému riziku. Je pravda, že skoro každý klient o zdravotných rizikách hovorí, no pre nikoho to zatiaľ nebol dôvod, prečo navždy povedal fajčeniu zbohom,“ prízvukuje hypnotizér.

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Fajčiarov spája spoločná črta

Podľa osobných skúseností slovenského hypnotizéra fajčiarov spája jedna špecifická osobnostná črta – väčšina fajčiarov využíva podobnú rozhodovaciu stratégiu a teda, rozhodujú sa na základe svojich vnútorných pocitov a úsudkov.

„Týchto ľudí spoznáte napríklad podľa toho, že sú s odvedenou prácou spokojní až vtedy, keď si oni samy myslia, že ju urobili dobre. Okolie ich síce môže chváliť, no oni sú spokojní, až keď naplnia svoj vlastný meter,“ približuje.

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Strašenie nepomáha

Opačný pól tvorí druhá skupina ľudí, ktorá sa rozhoduje na základe vonkajších faktov a skutočností. „Títo ľudia sú so svojou prácou napríklad spokojní, keď im niekto povie a potvrdí, že naozaj urobili dobrú prácu. Fajčiari sa preto len zriedka rozhodujú na základe toho, čo im hovorí, alebo radí okolie. Z toho dôvodu sa vedia tak efektívne vyrovnať s nesúhlasom okolia, nespokojnosťou rodiny, zdravotnými rizikami, nepríjemným smradom alebo finančnými výdavkami, ktoré sú spojené s fajčením,“ dosvedčuje Lajprík. Ak teda fajčiarov vystrašíme obrázkami, oni nad nimi v konečnom dôsledku len mávnu rukou.

„Ak by som začínal sedenie s tým, že by som začal človeka strašiť, moja úspešnosť pri odvykaní od fajčenia by bola minimálna. V skutočnosti robím presný opak a najskôr sa pozriem na tento zlozvyk zo strany klienta. Až v momente, keď viem, čo im fajčenie do života dáva, viem smerovať ich myseľ aj na iné miesta, kde už fajčenie nie je až tak príťažlivé,“ objasňuje hypnotizér, podľa ktorého môžu fajčiari vnímať obrázky aj ako zásah do ich osobnej slobody. Súčasne dodáva, že takisto z vedeckej štúdie vyplynulo, že obrázky na cigaretách nahnevali v rovnakej miere fajčiarov aj nefajčiarov!

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

S fajčením sa dá prestať

Ako teda prestať fajčiť? „Ak chcete niekomu pomôcť prestať fajčiť, potrebujete sa s ním stretnúť na jednej úrovni. To znamená, nepovyšujte sa nad neho a nemávajte mu výhražne pred tvárou zdravotnými rizikami. Čím viac budeme fajčiarom pripomínať riziká a strašiť ich, tým viac budú voči týmto argumentom imúnni,“ dodáva odborník. Fajčiar by mal predovšetkým vedieť, v čom sa jeho život radikálne zlepší, ak prestane. Ľuďom sa viac páči, keď vedia, čo majú robiť a nie príkazy, čo robiť nemajú.

Prvým problémom, s ktorým sa abstinujúci fajčiar musí vyrovnať, je pocit straty. „Zdá sa nám, že sme prišli o tú pohodu pri rannej kávičke, alebo sa nemôžeme pridať ku kolegom, ktorí si vonku užívajú spoločný čas s cigaretou. Preto je extrémne dôležité, aby každý fajčiar vedel, čím má cigaretu nahradiť,“ podčiarkuje Lajprík. Poplašný efekt spojený s nefajčením čoskoro pominie a ľudia sa s fyzickými prejavmi relatívne rýchlo vyrovnajú, pretože nikotín v tele nezostáva dlho.

„Ak máte pocit, že s cigaretami ste o niečo prišli, hovorí vám to skôr vaša hlava, než telo. Znamená to len toľko, že svoju pozornosť zameriavate zlým smerom. Vidíte to, čomu ste povedali nie, no ešte si úplne neuvedomujete, čomu všetkému ste povedali áno,“ mieni odborník.

Slovenský hypnotizér o odstrašujúcich
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hypnóza účinkuje na podvedomej úrovni

Veľkým problémom fajčenia je fakt, že ide o dlhodobo sa opakujúci zvyk, ktorý ovláda podvedomie. Laicky povedané, fajčiar sa už nad tým, pri akej príležitosti si zapáli, veľmi nezamýšľa. „Dostať pod kontrolu nutkania a chute na cigaretu je veľmi ťažké. Každé miesto, na ktorom zvyknete fajčiť, vašej mysli pripomína cigaretu a nutkanie tak prichádza úplne automaticky. Stačí jedna cigareta a mnoho ľudí je znova tam, kde prestali,“ opisuje hypnotizér.

Cigarety majú nesporne aj niekoľko výhod. Napríklad, uľahčujú sociálny kontakt, čo mnohých ľudí motivuje pokračovať. Treba však povedať, že príčiny fajčenia môžu byť u každého trocha iné.

„Jediným vedecky podloženým spôsobom, ktorý umožňuje vytváranie zmien na podvedomej úrovni, je hypnóza,“ upozorňuje známy odborník. „Mojou úlohou je pomocou hypnózy naučiť ľudí myslieť tak, aby dokázali vidieť cez svoje súčasné obmedzenia. V hypnóze môžete robiť mnoho úžasných vecí. Môžete hýbať svojimi rukami bez toho, aby ste si to uvedomovali, môžete vidieť niečo, čo tam nie je a pre váš mozog to môže byť úplne reálne. Z toho dôvodu sú zmeny, ktoré v hypnóze urobíme pre váš mozog, úplne reálne,“ dopĺňa hypnotizér. V praxi to znamená, že človek v hypnóze skutočne cíti, ako mu cigarety nechutia a vidí samého seba v budúcnosti, ako si užíva život bez cigariet. Následne sa to stáva jeho realitou.

Hypnotizér Martin Lajprík
Zobraziť galériu (7)
Hypnotizér Martin Lajprík

 

Viac o téme: HypnózaMartin LajpríkFačenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu