Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel herec Marián Zednikovič

Marián Zednikovič  dnes popoludní prehral svoj boj o život s rakovinou lymfatických uzlín. Zobraziť galériu (5)
Marián Zednikovič dnes popoludní prehral svoj boj o život s rakovinou lymfatických uzlín.

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 56 rokov v sobotu popoludní prehral svoj boj o život s rakovinou lymfatických uzlín známy slovenský filmový a divadelný herec Marián Zednikovič. Informáciu agentúre SITA potvrdila jeho rodina.

Herec sa už od minulého roka liečil na rakovinu lymfatických uzlín. Vo februári tohto roku Zednikovič skolaboval priamo počas divadelného predstavenia hry Macocha.

Marián Zednikovič sa narodil 15. augusta 1951 v Bratislave. V roku 1974 vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení. Po ukončení štúdia začínal v trnavskom Divadle pre deti a mládež, kde si zahral Nevedka, Toma Sawyera či Chlesťakova v Gogoľovom Revízorovi. V roku 1980 prešiel do Bratislavy na Novú scénu. Zednikovič bol jedným zo zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo '90. Za postavu Vojnického v Čechovovej hre Ujo Váňa získal v roku 1996 cenu DOSKY za najlepší mužský herecký výkon. V dráme Obchod na korze si zahral postavu Antona Brtka, za ktorú získal v roku 2000 Výročnú cenu Literárneho fondu. Zednikovič bol tiež spoluorganizátorom Letných shakespearovských slávností.

Je známy z rozhlasu, televízie, dabingu a z filmov. Nezabudnuteľné sú najmä jeho postavy Lorda Nortona v rozhlasovom sitcome Lord Norton a jeho sluha James, kde hral spolu so Stanom Dančiakom. Hral aj vo filmoch: Demokrati (1980), Zbohom, sladké driemoty (1983), Kára plná bolesti (1985), Pětka s hvězdičkou (1985), Utekajme, už ide!(1986), Volná noha (1989), Dávajte si pozor (1990), Rošáda (1991) a Tajomstvo alchymistu Storitza (1991). Jeho poslednou filmovou úlohou bol vodič vo filme Orbis Pictus (1997). Bol rozvedený, má dvoch dospelých synov.

Posledný rozhovor s Mariánom Zednikovičom si prečítate v pondelkovom vydaní denníka NOVÝ ČAS.



Viac o živote Mariána Zednikoviča ako i reakcie jeho kolegov sa dočítate v Novovom Čase Nedeľa



Prečítajte si rozhovor s Mariánom Zednikovičom, ktorý v marci poskytol týždenníku Život >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu