Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorologickým výstrahám čoskoro odzvoní: Cez víkend nás čaká prudká zmena počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/dpa via AP)

BRATISLAVA – Kým v sobotu si ešte budeme užívať letnú „klasiku“, v nedeľu sa karta obráti a cez naše územie začne prechádzať studený front. Pred nami je premenlivý víkend plný prekvapení. Prečítajte si, čo nás čaká.

Piatok

Dnešný deň bude oblačný, miestami s prehánkami alebo búrkami. Zrážky meteorológovia predpokladajú najmä na severe. Ojedinele sa môže objaviť aj prívalový dážď alebo krupobitie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 28 až 33, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši na okolo 26 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo 18 stupňov. Viať by mal slabý premenlivý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Meteorológ si všimol čudnú vec: Panenské znamenie Slnka, blíži sa nová éra počasia

Výstrahy pred vysokými teplotami

Juh stredného a východného Slovenska bude dnes horúci. Na popoludnie platí pre tieto časti krajiny výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Meteorológovia očakávajú, že miestami môže teplota vzduchu dosiahnuť 33 stupňov Celzia, na juhu stredného Slovenska dokonca ešte o jeden stupeň viac. Takéto vysoké teploty predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Sever krajiny môžu zase popoludní zasiahnuť búrky, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky s úhrnom zrážok 20 až 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 18 až 23 metrov za sekundu. Ďalšia vlna teplého počasia by mala podľa predpovede SHMÚ vyvrcholiť v sobotu (2.7.). Výstraha pred vysokými teplotami platí na tento deň pre celú južnú polovicu krajiny.

Meteorologickým výstrahám čoskoro odzvoní:
Zobraziť galériu (5)

Meteorologickým výstrahám čoskoro odzvoní:
Zobraziť galériu (5)


Sobota

V sobotu vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu do našej oblasti. Meteorológovia hlásia polooblačno až oblačno, popoludní miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 20 až 15 stupňov, najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 29 až 34, v Trenčianskom a Žilinskom kraji miestami na okolo 27 stupňov Celzia. Prevažne južný vietor rýchlosti do 5 m/s, pri búrkach prechodne zosilnie.

Meteorologickým výstrahám čoskoro odzvoní:
Zobraziť galériu (5)

Nedeľa

Posledný víkendový sa počasie zmení vplyvom studeného frontu, ktorý bude prechádzať cez Slovensko ďalej na východ. Od západu bude postupovať veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach rátajte s dažďom, prehánkami a lokálne aj s búrkami. Popoludní sa počasie zmení a od západu budú zrážky ubúdať. Najnižšia nočná teplota poklesne na 21 až 16 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 26 stupňov Celzia, v Trenčianskom a Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši okolo 19 stupňov Celzia. Zafučí slabý, postupne severozápadný až severný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

Meteorologickým výstrahám čoskoro odzvoní:
Zobraziť galériu (5)

 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu