Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priestory na slovenské predsedníctvo sú pripravené: FOTO Fíha, toto má urobiť dojem

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (6)
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Bratislavská Reduta je pripravená na podujatia slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Jej zmenu na kongresové centrum dnes novinárom predstavil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD). "Budú sa tu konať všetky podujatia na najvyššej úrovni, 19 ministerských schôdzok, aj summit lídrov, o ktorom sa rozhodlo dnes v Bruseli," priblížil Lajčák.

 "Je za tým obrovské množstvo práce, aby sme premenili túto budovu, ktorá slúži najmä na koncertné účely, na moderné kongresové centrum," povedal Lajčák.

tlačové stredisko priestory Reduty
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR, Pavel Neubauer)

V objekte tak okrem iného pribudlo asi desať kilometrov káblov, 160 stolov a 700 stoličiek.

Stavebné zásahy do budovy boli podľa jeho slov vylúčené, pred Redutou tak pribudli pavilóny, v ktorých sú umiestnené portálové a batožinové skenery.

priestory Reduty v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

"Ja si myslím, že firmy, ktoré sme vybrali vo verejnej súťaži, odviedli skvelú prácu. Odrážam sa aj od vlastných skúseností, pretože som zažil veľa predsedníctiev. Čo sa mi páči, je, že sme dokázali skĺbiť nádherné priestory historickej budovy s potrebným moderným vybavením na to, aby sa tu dalo rokovať," uviedol Lajčák.

Priznáva, že modré pavilóny v tvare domčekov pred Redutou sú šokujúce, ale, ako hovorí, "asi to tak má byť".

priestory Reduty v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Pripomína, že šokoval Louvre aj Eiffelova veža, rovnako, že pavilóny na jeseň odmontujú. Jednou z najťažších vecí bolo podľa architekta Iľju Skočeka nájsť spoločné motívy Európskej únie a Slovenska. Symbolom sa nakoniec stala modrotlač, ktorá sa u nás v minulosti často využívala na farbenie krojov a textílií. 

priestory Reduty v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Prvé zasadnutie sa v Redute, ktorá bude hlavným "dejiskom" podujatí v rámci predsedníctva, uskutoční v piatok (1.7.). Vláda tu bude rokovať s kolégiom Európskej komisie.

priestory Reduty v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Slávnostné obedy a večere sa budú konať na Bratislavskom hrade. Lajčák verí, že výber priestorov zanechá v návštevníkoch silný dojem.

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ symbolizuje kvetinové logo

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie už symbolizuje aj kvetinové logo, ktoré púta pozornosť pred historickou budovou Slovenského národného divadla v Bratislave. Dnes toto kvetinové dielo predstavili zástupcovia Holandského kráľovstva v SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Obrazec tvorí približne 3000 rastlín – ruže, floxy, levandule, surfínie a krušpán. Mozaiku kvetín navrhol 23-ročný výtvarník Jakub Dušička, ktorého nápad zvíťazil vo verejnej súťaži, v ktorej sa objavilo celkovo 200 návrhov. Kvetinové logo je dar holandskej ambasády a podľa veľvyslanca Holandského kráľovstva v SR Richarda van Rijssena symbolizuje tiež vyvrcholenie spolupráce medzi Holandskom a Slovenskom v rámci predsedníckeho Tria v Rade EÚ.

Van Rijssen v príhovore pripomenul, že Slovensko preberá predsedníctvo v Rade EÚ v neľahkom období, v ktorom Európa čelí obrovskej výzve. "Som však presvedčený, že Slovensko môže a musí byť hrdé na úlohu, ktorá pred ním stojí," upozornil veľvyslanec. Vyjadril presvedčenie, že svoju rolu Slovensko zvládne. "Bude to robiť s múdrosťou, zmierujúc v dnešných časoch rozdelenú Európsku úniu a vítajúc celú Európu v krásnom hlavnom meste Slovenska," dodal van Rijssen.

Vedúci služobného úradu MZVaEZ SR Pavol Sýkorčin skonštatoval, že kvetinový záhon symbolizuje základné črty nadchádzajúceho slovenského predsedníctva – mladosť, energiu, dynamiku. Slovensko bude podľa neho práve z týchto kvalít čerpať pri svojej úlohe. "Sme pripravení nadviazať na prácu holandských partnerov a prichádzať s konštruktívnymi riešeniami problémov, ktorým dnes čelíme," uviedol. 

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík vyhlásil, že kvetinové logo je nielen darom, ale aj záväzkom starostlivo sa venovať údržbe zelene i verejných priestorov v centre hlavného mesta. Pripomenul, že magistrát hlavného mesta i mestská časť urobili v rámci príprav na predsedníctvo pri skrášľovaní centra Bratislavy "kus práce". "Nebolo to však len pre tých, ktorí navštívia podujatia slovenského predsedníctva, ale najmä v prospech obyvateľov Bratislavy a tých, ktorí hlavné mesto bez ohľadu na predsedníctvo navštívia," povedal Števčík. Bratislavčanom i všetkým obyvateľom SR zaželal, aby si predsedníctvo užili ako "neopakovateľnú príležitosť". "Najbližšie, ak všetko pôjde dobre, bude Bratislava centrom Európskej únie až o 14 rokov," pripomenul.

Viac o téme: PredsedníctvoMiroslav LajčákBratislavská Reduta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu