Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dovolenkové nástrahy z top miest Slovákov: Parazita si môžete doniesť aj z chorvátskej pláže

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Nejednému z vás dokážu dovolenkovú idylu zmariť známe letné choroby. Počas dovolenkovej sezóny by ste si však mali dávať pozor aj na inú nepríjemnú súčasť leta – parazity. Malé, voľným okom sotva viditeľné potvorky nájdete nielen v lese, ale aj v mestách, na pieskoviskách a prímorských plážach.

Mnohé nebezpečné choroby, ktorými sa môžete v lete nakaziť, prenášajú práve parazity. V dôsledku klimatických zmien sa posúvajú ohniská rozšírenia parazitov aj do mierneho pásma a horských oblastí. Ako zaznelo v dokumentárno-vzdelávacom filme Parazity v mestách z dielne Parazitologického ústavu SAV v Košiciach na tohtoročnom Festivale vedeckých filmov v Bratislave, parazita si domov môžete doniesť aj z chorvátskej pláže alebo rakúskych Álp.

Sezóna je v plnom prúde: Prenášajú aj neznáme choroby, tvrdí odborník na kliešte!

Najbežnejším parazitom, ktorému sa snažíme vyhnúť, je kliešť. Na Slovensku žije až 17 druhov kliešťov, z ktorých človeka ohrozuje sedem najčastejších. Kliešte patria medzi prenášačov viacerých ochorení, z ktorých najnebezpečnejšia je kliešťová encefalitída, ktorou je nakazený asi každý tisíci kliešť. Lymskú boreliózu má na našom území v tele 10 až 20 percent klieštov a nákaza sa na človeka prenáša po 24. hodinách od prisatia parazita.

Počet prípadov nakazenia, ktorého pôvodcom bol kliešť, z roka na rok pribúda a odborníci hovoria až o trojnásobnom náraste. Kliešte sa z lesov a lúk postupne rozšírili aj do centier väčších miest, z ktorých sa im najlepšie darí v Trenčíne a Žiline. Obávané parazity tu nájdete i na okrajoch ciest a chodníkov v zelených častiach mesta.

Nebezpečenstvo z pláže a hôr

Hoci to môže znieť veľmi nepravdepodobne, kliešťa si môžete doniesť aj z prímorskej dovolenky v Chorvátsku, kde môže v trávnatých častiach pri pláži alebo vegetáciou porastených územiach pobrežia číhať kliešť psí. Aj keď je jeho primárnym hostiteľom pes, hladný kliešť nepohrdne ani človekom. Zaujímavosťou je, že hostiteľmi kliešťov sú aj korytnačky.

Hrozivá správa z Chorvátska: Slovenský autobus s dovolenkármi minúty od tragédie, vodič bol na mol

V Chorvátsku a nielen tam môžu predstavovať problém neudržiavané a odľahlé pláže, keď sa na nich pohybujú túlavé zvieratá. Práve tie zvyknú prenášať rôzne črevné a vnútrotelové parazity, ktorými sa človek dokáže nepozorovane nakaziť. Ak totiž obľubujete chôdzu naboso po slnkom rozpálenej pláži, pamätajte, že zárodky parazitov vám môžu do tela preniknúť aj cez pokožku chodidiel.

Myslíte si, že na dovolenke v horách ste pred parazitmi v bezpečí? Omyl. Kliešte už nájdete aj talianskych Dolomitoch, kde sa im v oblasti Gardského jazera podarilo vystúpiť až do výšky 1 800 metrov. Podobne sú na tom Alpy, pretože aj tam sa kliešťom v posledných rokoch začalo dariť. 

Dovolenkové nástrahy z top
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: DovolenkaLetoParazity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu