Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Policajná razia u Bašternáka

Vila Ladislava Bašternáka pod Slavínom Zobraziť galériu (11)
Vila Ladislava Bašternáka pod Slavínom (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Elitní policajti sú opäť v pohotovosti. Zasahujú u azda najznámejšieho podnikateľa ostatných dní Ladislava Bašternáka. Na pretrase je jeho firma, ale aj luxusná vila pod Slavínom.

"V tejto chvíli môžeme len potvrdiť, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vykonávajú zaisťovacie úkony na viacerých miestach a vo viacerých objektoch, v súvislosti s podozreniami voči osobe Ladislav B.," potvrdil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl a doplnil, že vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)

Na prípad dohliada špeciálny prokurátor

Policajná akcia na zaistenie vecí v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom súvisí s preverovaním medializovaných skutočností priebehu daňovej kontroly, resp. možného korupčného správania sa pracovníčok daňovej kontroly a taktiež s preverením nových skutočností, ktoré by mohli súvisieť s podozrením z daňovej trestnej činnosti. "Môžeme potvrdiť, že sa vykonávajú zaisťovacie úkony v súvislosti s realizáciou preverovania medializovaných skutočností v tejto veci, ktoré v súčasnej dobe nebudeme konkretizovať," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. Ide o úkony vykonávané v trestnej veci, v ktorej vydal pokyn na preverenie špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 16. marca.  

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Polícia prehľadáva vilu aj budovu, kde sídlia firmy

Policajti Národnej kriminálnej agentúry od rána prehľadávajú priestory budovy na Tupého ulici v Bratislave, kde sídli 12 Bašternákových firiem. Zamerali sa na účtovníctvo, rôzne dokumenty a listinné dôkazy. Razia súbežne prebieha aj vo vile pod Slavínom, kde Bašternák býva. Priestory sú uzavreté. Policajná razia má súvisieť s firmou B.A. Haus. Ako prvý o razii informoval portál aktuality.sk.

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Ako informuje RTVS, polícii otvorila dvere bytového domu suseda okolo siedmej ráno. Dnu vošli piati policajti s páskami. Podľa svedkyne Bašternák chodí do firmy okolo jedenástej hodiny. 

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Susedia videli ráno v okolí vily policajtov, ako zaťahujú v dome závesy. Rovnako ich bolo vidieť vychádzať z garáže.   

PRÁVE TERAZ Policajná razia
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Kauza Bašternák

Podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

vstup do Bašternákovej vily
Zobraziť galériu (11)
vstup do Bašternákovej vily  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kaliňákovi prišlo za posledné dva roky až 260 tisíc eur od firmy B.A. Haus, ktorú zakladal Bašternák. Nové odhalenia ukazujú aj na spoločné podnikanie Jána Počiatka a Bašternáka. Počiatek zase kúpil podľa predstaviteľov opozície tretinový podiel v spoločnosti B.A. Haus. Ďalšiu tretinu B.A. Haus vlastnil Bašternák a poslednú spoločnosť Mareka Turčana MeTIS Consulting, ktorý má byť podľa opozície bielym koňom Kaliňáka a jeho dvorným právnikom.

komplex Bonaparte
Zobraziť galériu (11)
komplex Bonaparte  (Zdroj: topky)

Všetky platby, ktoré prišli na účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je minister akcionárom. Ponuku na odkúpenie časti akcií dostal ešte v roku 2013 od vtedy odchádzajúceho akcionára Ladislava Bašternáka. Na kúpu časti akcií si šéf rezortu vnútra zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500 tisíc eur.

Razia u Bašternáka len vytvorí falošné alibi Kaliňákovi

Poslanci SaS upozorňujú, že dnešná razia v objektoch spojených s Ladislavom Bašternákom vyzerá len ako vytváranie falošného alibi pre ministra vnútra, aby pred ďalším odvolávaním mohol tvrdiť, že sa podozrenia riadne vyšetrujú. "Nie, nevyšetrujú sa, a ani sa riadne nevyšetrovali. Ak existovali nejaké kompromitujúce listinné dôkazy o podvodoch Ladislava B., určite nie sú v prehliadaných objektoch. Prečo by sme nemali veriť tomu, že Bašternák bol od Kaliňáka o razii vopred informovaný?“ hovorí poslanec Jozef Rajtár. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Preniknutie cudzej osoby do sídla prezidenta a rovnako aj nerušené opustenie objektu je mimoriadny škandál. Konkuruje mu už len umiestnenie výbušniny do batožiny nič netušiaceho cestujúceho, ktorá sa následne dostala lietadlom do Írska. V oboch prípadoch však zodpovední vysokí policajní dôstojníci aspoň ponúkli ministrovi vnútra svoje funkcie," uvádza SaS. Podľa poslanca NR SR za SaS Ľubomíra Galka to bolo dôležité gesto pre spoločnosť aj samotných policajtov, aby sa hrubé profesionálne chyby a beztrestnosť nestali v policajnom zbore normou. Rajtár dodal, že to, čo zvládli vedúci policajní funkcionári, nezvláda minister vnútra Robert Kaliňák. "Jeho schopnosť prevziať politickú zodpovednosť za škandalózne vyšetrovanie prípadu Bašternák sa rovná nule. Pritom táto kauza svojou povahou podkopáva právne základy nášho štátu. Robert Kaliňák nemá ani štipku sebareflexie a osobnej cti, aby dokázal odísť,“ povedal Rajtár.

Galko dodáva, že Kaliňák za kauzu Bašternák nenesie len politickú zodpovednosť, ale aj trestnoprávnu. "Existuje totiž dôvodné podozrenie, že minister vnútra Kaliňák organizoval marenie vyšetrovania a mieni v tejto činnosti pokračovať. A premiér Robert Fico, ktorý obýva luxusný byt Ladislava Bašternáka, toto konanie politicky zaisťuje,“ povedal Galko. 

Viac o téme: Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu