Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exriaditeľ úradu ochrany prezidenta si nedával servítku pred ústa: Je to mimoriadna udalosť

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Narušenie objektu zvláštnej dôležitosti, v tomto prípade sídla hlavy štátu Slovenskej republiky, a takýmto spôsobom je nešťastná a mimoriadna udalosť. Uviedol dnes v reakcii na incident v Prezidentskom paláci bezpečnostný analytik a dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

"Ako profesionálovi, ktorý v minulosti riadil Úrad ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, je mi to naozaj veľmi ľúto. O to horšie je, že zlyhanie bezpečnostných opatrení malo určité etapy a pravdepodobne sa opakovalo viackrát v tej trajektórii jednotlivých ochranných úkonov pri zabezpečení objektu. Laik by povedal, že systém je deravý vo viacerých miestach, no šetrenie prípadu ukáže, či išlo čisto o zavinenie ľudského faktora, alebo celej slúžiacej skupiny, okrem tých, ktorí práve oddychovali a mali na služobnej miestnosti voľno. Hoci ani to nie je vylúčené, či nemali podiel viny, pretože ak sa dokáže, že sa narušiteľ dostal do objektu cez záhradnú časť práve v čase, keď niektorí z nich boli na vonkajšom stanovišti, vezú sa v tom," vyslovil svoj názor Zábojník.

"Vždy som tvrdil podriadeným, že dennodenným víťazstvom takejto elitnej zložky je v prvom rade odvedená profesionálna práca v priebehu 24 hodín a koniec každej akcie bez následkov," povedal Zábojník. "Predstavme si ten horší variant, že by bola nájdená podhodená trhavina, alebo by nedajbože došlo k explózii. Práve v čase prípravy bezpečnostných opatrení pri predsedníctve EÚ by to bolo veľmi zlé. Aké následky by mali byť z toho voči zodpovedným vyvodené? To sú tie nepopulárne rozhodnutia. To, že ide o sídlo najvyššieho ústavného činiteľa v štáte, nechám na tých, ktorých sa to dotýka bezprostredne a toto nie je vec, ktorá sa má zamiesť pod koberec, ako býva zvykom," dodal Zábojník.

Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOÚČaDM) MV SR Radovan Horváth zrejme skončí vo svojej funkcii. O uvoľnenie z nej požiadal vedenie ministerstva v reakcii na bezpečnostný incident, ktorý sa dnes v noci odohral v Prezidentskom paláci. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Podľa nej je minister Robert Kaliňák (Smer-SD) informovaný o rozhodnutí Horvátha iba ústne a zatiaľ ešte nerozhodol, či jeho rezignáciu prijme.

Poplach bol vraj vyhodnotený ako falošný

Kancelária prezidenta SR oznámila, že dnes v noci okolo jednej hodiny vnikol neznámy muž do Prezidentského paláca a strávil tam približne 20 minút. Poplach, ktorý spustil bezpečnostný systém, bol pritom vyhodnotený strážou paláca ako falošný. "Podnetom sa už zaoberajú kompetentné zložky ministerstva vnútra," priblížila Dobiášová. Hovorkyňa rezortu zdôraznila, že v čase incidentu nebola v paláci žiadna chránená osoba. "Za toto zlyhanie policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií bude vyvodená zodpovednosť," prisľúbila Dobiášová.

Neznámy muž preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca, dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy. Vstúpil do nej nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút. Ako ďalej informovala prezidentská kancelária, následne zišiel tou istou trasou na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice. Z vnútornej strany si ho otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery.

Ochranu paláca zabezpečuje nepretržite osobnou prítomnosťou Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý patrí pod Ministerstvo vnútra SR. V ranných hodinách prezreli priestory paláca pyrotechnici. Podľa poradcu prezidenta pre komunikáciu Romana Krpelana momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil.

Viac o téme: NarušeniePrezidentský palácAndrej KiskaJuraj Zábojník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu