Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO a VIDEO V Bratislave to vrelo pri pochodoch: Extrémisti pokorení, zasahovala aj polícia!

Stop likvidácii Európy Zobraziť galériu (9)
Stop likvidácii Európy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlavné mesto Slovenska dnes zažilo stret dvoch svetov. O tretej sa totiž začali zhromaždenia, ktoré sa v prípade kolízie mohli zmeniť na katastrofu.

Spred železničnej stanice sa vydali účastníci protestného pochodu Stop likvidácii Európy, Spoločne za Slovensko proti diktátu Bruselu. Proti nim sa postavili odporcovia rasizmu a fašizmu, skupina Antifašistická mobilizácia - tá vyrazila z Námestia SNP taktiež o 15-tej hodine. 

Polícia zasahovala minimálne v jednom prípade, keď účastnik pochodu Stop likvidácii Európy hodil po okoloidúcom plechovku piva. Okrem toho polícia predviedla polícia počas konania pochodov päť osôb. 

Antifašistického zhromaždeniia sa zúčastnilo približne 2000 ľudí, čo je viac ako extrémistov, ktorých malo byť niečo okolo tisícky. To je výrazne menej ako minulý rok.

Situáciu sme sledovali ONLINE

17:40 Polícia zatiaľ predviedla pre podozrenie z protiprávneho konania počas konania dnešných pochodov v Bratislave päť osôb. 

17:30 Protest proti migrantom sa skončil.

17:20 "Ďakujeme, že ste prišli, spolu sme ukázali, že Bratislava nepatrí fašistickým hovädám," vyhlásil späť na námestí SNP jeden z organizátorov. Podujatie ešte pokračuje hudobným koncertom, pričom na námestí sú stále prítomní policajti, ktorí monitorujú situáciu. 

17:15 Antifašistické zhromaždenie, ktorého sa zúčastnilo približne 2000 ľudí, sa zaobišlo bez komplikácii. Počas pochodu účastníci púšťali z reproduktorov antifašisticky zameranú hudbu a skandovali heslá ako "Alerta antifascista" alebo "Je nás viac". K stretu s táborom nacionalistov nedošlo.

Antifašistický pochod
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

17:05 Demonštranti na antifašistickom pochode majú plachty s preškrtnutými hákovými krížmi alebo s nápismi "Solidarita s utečencami" či "Solidarita nepozná hranice." Podľa organizátorov tým chcú dokázať, že Bratislava nepatrí fašistom.

16:55 Na proteste extrémistov vystúpila aj Nemka Sigrid Schuesselová, ktorá bola členkou krajne pravicovej NPD. Na pódiu vystúpil aj niekdajší šéf českých republikánov Miroslav Sládek, ktorý sa v prejave vyslovil "pre zjednotenie vlasteneckých síl a pre zvrhnutie Bruselu".

16:45 Takto to vyzerá na pochode antifašistov.

Zdroj: Nadácia otvorenej spoločnosti
Zobraziť galériu (9)
Zdroj: Nadácia otvorenej spoločnosti  (Zdroj: Nadácia otvorenej spoločnosti)

16:35 Jeden z rečníkov vyhlásil, že Slovensko nepotrebuje migrantov a vláda by sa mala postarať o našich ľudí. Iný zas obvinil prezidenta Andreja Kisku, že podporuje tých, ktorí nás chcú prísť zabiť.

16:30 Míting extrémistov na Námestí slobody v Bratislave sa začal spevom štátnej slovenskej hymny. Organizátori privítali aj "bratov Čechov, priateľov z Nemecka, Chorvátska, Srbska, Rakúska a Poľska", ktorí prišli na dnešný pochod.

16:20 Proti extrémistom demonštrujce aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

16:15 Na dnešnom antifašistickom pochode pozdravil ľudí aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a utečenec zo Sýrie Muhamad. V dave boli aj bývalá premiérka Iveta Radičová, bývalý predseda KDH Ján Figeľ, poslanec Smeru Ľuboš Blaha či publicista Michal Havran.

16:10 Polícia mala prácu na proteste extrémistov. Jeden z nich totiž podľa RTVS hodil do okoloidúcich plechovku piva.

16:00 Pochod extrémistov dorazil na Námestie Slobody bez incidentov. Podľa jedného z veliacich policajtov sa tu zhromaždilo približne tisíc účastníkov pochodu. Počas cesty demonštrujúci skandovali heslá "Merkelová je ku*va špinavá alebo známe heslo zo Slovenského štátu "Verní sebe, svorne napred."

15:50 Protest proti fašizmu je zatiaľ pokojný, tiež by na ňom malo byť okolo päťsto ľudí. Účastníci pôjdu smerom smerom na Špitálsku a Kamenné námestie, následne sa vrátia na námestie SNP.

Antifašitstická mobilizácia

15:45 Ako informuje hovorkyňa Tatiana Kurucová, polícia prijala rôzne opatrenia a situáciu naďalej monitoruje. "Doposiaľ sme páchanie protiprávne konania, či narušenia verejného poriadku nezaznamenali. Ku krátkodobému dopravnému obmedzeniu došlo a dochádza po trase presunu účastníkov zhromaždenia od Predstaničného  námestia, Šancovej ulici a Štefánikovej ulici  po Námestie slobody," tvrdí. V pohotovosti je vodné delo a ťažkoodenci.

15:35 Dav smerujúci do mesta by mal mať približne 500 ľudí, čo je výrazne menej ako minulý rok. Vtedy sa protestov malo zúčastniť viac ako 3-tisíc ľudí.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

15:25 Z davu sa ozývajú výkriky "Slovensko Slovákom!", "Multikulti nechceme" či "Stop diktátu Bruselu". Počuť aj nadávky na europoslancov.

15:15 Podľa Magáta na pochod pozvali predstaviteľov parlamentnej Kotleba - Ľudovej strany Naše Slovensko. Nikto však neprišiel. "Milan Mazurek sľúbil, že príde, potom však svoj prísľub odvolal," povedal Magát. 

15:10 Niekoľko stoviek protestujúcich extrémistov sa presúva do mesta, sprevádza ich množstvo policajtov.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PochodProtestIslamizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu