Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pamiatkárom opacha pred Redutou nevadí: Je to dočasné, špatí to rovnako ako Američania!

Príprava Reduty na predsedníctvo Zobraziť galériu (2)
Príprava Reduty na predsedníctvo (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ľudia sa búria a nešetria kritikou. Kompetentní podľa ich názorov opäť zlyhali. Predsedníctvo sa blíži a naše mesto je čoraz "krajšie a krajšie". Pamiatkári prehovorili a vysvetlili, prečo k tomu prišlo!

Pamiatkari prehovorili o prístavbe, ktorá vyrástla pri Slovenskej filharmónií. Podľa vyjadrenia Krajského pamiatkového úradu Bratislava, bolo vydané rozhodnutie na základe žiadosti prijatej od samotnej Slovenskej filharmónie.“ KPÚ BA predmetný zámer posúdil ako podmienečne prípustné riešenie, ktoré je jednak dočasné na presne určenú dobu, nezasahuje do pamiatkovo chránených konštrukcií a prvkov stavby a súvisí s medzinárodnými aktivitami a politickými podujatiami Slovenskej republiky vyžadujúcimi o. i. aj bezpečnostné zázemie a podmienky,“ vysvetľujú pamiatkari. Potvrdili aj to, že úpravy sa netýkajú iba vonkajších priestorov ale prejdú nimi aj interiéri pamiatky. Ich predpokladom je, že návrh bol vopred prerokovaný aj na úrovni mestskej samosprávy, či hlavným architektom mesta.

Pamiatkárom opacha pred Redutou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Uviedli podobný príklad, ktorý taktiež zasahuje do pamiatkového prostredia. Je ním oplotenie amerického veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí, ktoré nedáva svojim špatením a obmedzovaním funkcie historickej časti Starého Mesta spávať viacerým.

Prípravy na predsedníctvo vrcholia

KPÚ BA potvrdilo informácie, že pavilóny budú podliehať záverečným povrchovým a farbeným úpravám. To sa už v dnešných dňoch deje. Reduta dostáva novú šatu. Pavilóny zmenili svoju bielu farbu a obliekli sa do modra. Sú to náznaky toho, že sa naozaj budeme v centre mesta „hrdiť“ motívmi modrotlače.

 

Reakcie ľudí na tento skvost sú všelijaké, len nie pozitívne. Niektorí sú pohoršení, iní sa vysmievajú. Ideálna kulisa pre bábkové divadlo,“ vyjadril sa jeden z ľudí. Ďalší dodal „vyzerá to ako pes na oko, no páni architekti, vám by som ten diplom odobral!“ Negatívnych reakcií je neúrekom a niet sa čo čudovať. Dôvodom stavebných prác v okolí Reduty je blížiace sa slovenské predsedníctvo v rade EÚ. Budova Slovenskej filharmónie sa premení počas predsedníctva na dejisko neformálnych zasadnutí ministrov a ministerských konferencií. Externé pavilóny budú teda slúžiť ako priestory, kde budú umiestnené bezpečnostné rámy, cez ktoré budú prechádzať novinári, delegáti ale aj obslužný personál, a taktiež sa tu budú nachádzať aj skenery batožín. Pavilónmi sa teda centrum Starého Mesta bude chváliť od 6. júna do 18. októbra 2016.

Viac o téme: PrístavbaNevkusRedutaPamiatkari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu