Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Členstvo v gangu piťovcov nie je zločin: FOTO zo súdu odišli ako vážení, aj Rehákov syn doktor!

JUDr. Martin Rehák Zobraziť galériu (14)
JUDr. Martin Rehák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V ostro sledovanej kauze si včera deväť osôb vydýchlo. Muži považovaní za členov bratislavskej skupiny piťovci, zadržaní v rámci minulotýždňovej veľkej policajnej akcie v Bratislave, ostávajú na slobode a definitívne nepôjdu do väzby.

Rozhodol o tom včera na svojom verejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu SR, ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu prvostupňového súdu.

Senátu predsedal Štefan Harabin
Zobraziť galériu (14)
Senátu predsedal Štefan Harabin  (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa senátu NS SR neboli zistené dôvody väzby, ktoré navrhoval prokurátor ÚŠP. Samotné obvinenie z členstva v zločineckej skupine alebo jej podporovanie nie je dôvod na väzbu. Proti tomuto rozhodnutiu nie je prípustná ďalšia sťažnosť, informoval Boris Urbančík, vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou Najvyššieho súdu SR.

Na lavici obvinených sedel syn známeho bratislavského podnikateľa Martin Rehák, ktorý nedávno získal titul JUDr.
Zobraziť galériu (14)
Na lavici obvinených sedel syn známeho bratislavského podnikateľa Martin Rehák, ktorý nedávno získal titul JUDr.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Rehák prišiel so svojím advokátom Ondrejom Mularčíkom
Zobraziť galériu (14)
Rehák prišiel so svojím advokátom Ondrejom Mularčíkom  (Zdroj: Jan Zemiar)

obvinený Andrej Očenáš
Zobraziť galériu (14)
obvinený Andrej Očenáš  (Zdroj: Jan Zemiar)

Členstvo v gangu piťovcov
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mikuláš Polony
Zobraziť galériu (14)
Mikuláš Polony  (Zdroj: Jan Zemiar)
Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Štyria ostávajú vo väzbe

Ten istý senát, ale na neverejnom zasadnutí, rozhodol o ďalších štyroch osobách zo skupiny, ktoré boli vzaté do väzby, a to tak, že ich sťažnosti zamietol a ponechal ich vo väzbe. Z dôvodu, že je obava z pokračovania v trestnej činnosti.

Medzi obvinenými osobami sú mediálne známe mená, ako Mikuláš Polony (pôvodne obžalovaný z dvojnásobnej vraždy v bratislavskom Irish pube a následne neprávoplatne odsúdený a napokon oslobodený spod obžaloby, pozn. red.) či Dávid Vyskočil v minulosti s ďalšími štyrmi osobami obžalovaný a následne Okresným súdom Bratislava I zbavený spod obžaloby v kauze vraždy študenta Daniela Tupého. Desiatich obvinených v piatok 17. júna Špecializovaný trestný súd v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica do väzby nezobral, ale štyroch ďalších áno. Do väzby súd okrem iných nezobral Martina Reháka, syna známeho podnikateľa Ladislava Reháka. Medzičasom jeden z obvinených spáchal samovraždu.

Sudca ŠTS v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica pre prípravné konanie zobral v piatok do väzby spomínaných štyroch obvinených, ktorých polícia zadržala v utorok 14. júna v rámci veľkej akcie v Bratislave. "Dôvodom väzby je obava z pokračovania v trestnej činnosti. Sudca ďalej rozhodol o prepustení desiatich obvinených na slobodu. Prokurátor, ako aj štyria obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR," uviedla v piatok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Členstvo v gangu piťovcov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Policajný prezident o piťovcoch  

Definitívne rozloženie väčšej časti zločineckej skupiny piťovcov - to je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara výsledok v poradí tretej policajnej akcie namierenej proti tomuto gangu, ktorá sa uskutočnila 14. júna. O dva dni neskôr Gašpar na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch uvedenej policajnej akcie. Označil ju rozsahom za najväčšiu akciu proti piťovcom, do ktorej sa zapojilo celkom 418 policajtov. "Završujeme istú etapu v dokumentovaní činnosti tejto skupiny, ale ešte nie sme na konci," uviedol policajný prezident.

Gašpar očakáva, že následná práca polície na prípade môže priniesť dôkazy o ďalšej trestnej činnosti, prípadne pomôcť objasniť dosiaľ nevyšetrené zločiny z minulosti, medzi nimi aj jednu vraždu. Tiež podľa neho v podsvetí nastupujú noví ľudia, ktorí sa snažia zaujať miesta predchodcov. "Podarilo sa nám však väčšiu časť tejto skupiny rozložiť a znefunkčniť," zdôraznil s tým, že ide o prácu, ktorá nie je otázkou mesiaca ani roka, ale trvá desaťročie. Prvý záťah proti piťovcom polícia uskutočnila v roku 2011, pri ňom sa pomocou policajného vrtuľníka dostala aj do domu bossa skupiny Juraja Ondrejčáka, ktorý je dnes už právoplatne odsúdený na 16 rokov. Na akcii sa vtedy zúčastnilo zhruba 350 policajtov.

Juraj Ondrejčák alias Piťo, považovaný za vodcu skupiny piťovci
Zobraziť galériu (14)
Juraj Ondrejčák alias Piťo, považovaný za vodcu skupiny piťovci  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Najnovšia akcia Národnej kriminálnej agentúry s názvom Gondola prebehla na území Bratislavy minulý týždeň v utorok ráno. Polícia vykonala celkom 20 domových prehliadok, 17 prehliadok nebytových priestorov. Zadržala 23 osôb, z toho 22 ako členov zločineckej skupiny. Jeden člen skupiny je na úteku, štyria vo výkone trestu. 

Obvinených bolo celkom 28 osôb, z toho 27 ako členov zločineckej skupiny. Z vraždy bol obvinený Ľuboš Z. Podľa Gašpara ide o vraždu v bratislavskom Irish Pube z roku 1999, pri ktorej boli zabití dvaja ľudia.

Počas razie bolo zadržaných viac ako 20 krátkych strelných zbraní, samopal, puška s optikou, granáty dymovnice, náboje, nože obušky bejzbalové palice, nepriestrelné vesty, mačeta, bodáky, nočné videnia a podľa policajného prezidenta aj zelená sušina, šesť kilogramov čierneho prachu, známky s Adolfom Hitlerom a nášivky s fašistickým motívom.

 

Viac o téme: PiťovciNajvyšší súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu