Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci si vo svete robia dobré meno: Zachraňujú desaťtisíce ľudí, bojujú s nebezpečným vírusom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci pomáhajú vo svete bojovať proti HIV/AIDS. Humanitárna organizácia Magna deti v núdzi (MAGNA) robí v tejto veci niekoľko typov pomoci. Jej pracovníci takto pomáhali deťom vo Vietname, Nikarague a Keni. Momentálne pôsobia v Kambodži, sú tam od roku 2002. Na štátnej stratégii na reguláciu a prácu s HIV/AIDS vírusom spolupracuje humanitárna organizácia aj s ministerstvom zdravotníctva v Kambodži či miestnymi autoritami a personálom. V krajine žijú s HIV vírusom desaťtisíce ľudí.

"Naše programy zahŕňajú liečbu vrátane tej antiretrovirálnej, vzdelávanie a informačné kampane, poskytovanie kondómov, testovanie a diagnostiku, poradenstvo a prevenciu prenosu HIV vírusu z matky na dieťa a nutričnú podporu," povedala Mária Chudíková z MAGNY. V Kambodži bola podľa nej MAGNA jednou z prvých organizácií, ktoré začali poskytovať antiretrovirálnu liečbu detským pacientom.

Magna deti v núdzi v súčasnosti v Kambodži poskytuje liečbu a zdravotnú starostlivosť viac ako 500 deťom s HIV/AIDS, pre takmer 50 takýchto sirôt zabezpečuje plnohodnotný domov. "Za posledných šesť rokov sa nám podarilo zastaviť prenos vírusu HIV z matky na dieťa až u 1200 novorodencov," informovala Chudíková. Tento projekt sa realizuje v niekoľkých nemocniciach. Úspešnosť zastavenia prenosu je podľa Chudíkovej až 97-percentná. Organizácia aktuálne v krajine prevádzkuje nutričnú starostlivosť a distribúciu terapeutickej stravy pre podvyživené deti v 12 zdravotných centrách v oblasti Kampong Tralak.

Kambodžu zasiahla epidémia HIV/AIDS pred asi desiatimi rokmi. "Deti, ktoré dostali AIDS do vienka od svojich rodičov už pri narodení, zomierali na ulici bez akejkoľvek zdravotnej pomoci," povedala Chudíková.

Viac o téme: HIVAIDSMagna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu