Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Veľká razia elitných policajtov: Piťovci na kolenách, zarážajúci zoznam zaistenej munície

 policajná razia Zobraziť galériu (4)
policajná razia (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Ďalší skvelý úlovok majú na svojom konte policajti Národnej kriminálnej agentúry. O jednej z najväčších policajných akcií prehovoril prezident Tibor Gašpar.

"Boj so zločineckými skupinami nie je beh na krátke trate. Rozloženie zločineckej skupiny typu piťovci trvá desaťročia. Výsledok závisel od toho, čo sme zdokumentovali z predošlých prípadov," začal tlačovku policajný prezident. Na zaisťovacích úkonoch sa celkovo zúčastnilo 418 policajtov.

Ide o tretiu najväčšiu akciu zameranú na boj proti zločineckej skupine známej ako piťovci. Koncom roka 2011 sa elitní policajti vrtuľníkom zlanili do vily bossa Juraja Ondrejčáka alias Piťa, ktorý si momentálne odpykáva 16 ročnný trest odňatia slobody. Na základe ďalších úkonov sa policajti dopracovali k druhej akcii v 2015, ktorá bola zameraná na drogovú vetvu tejto skupiny. Tento týždeň zrealizovali policajti tretiu veľkú raziu. Podľa slov Gašpara vykonali 20 domových prehliadok, 17 prehliadok nebytových priestorov, pričom zadržali 23 osôb.

Juraj Ondrejčák počas pojednávania na ŠTS v Pezinku
Zobraziť galériu (4)
Juraj Ondrejčák počas pojednávania na ŠTS v Pezinku  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Zaistené veci

Ako uviedol policajný prezident, pri razii zaistili viac ako 20 krátkych strelných zbraní, samopal a pušku s optikou, 8 granátov s rozbuškou a dve rozbušky, dve dymovnice, dymový granát a delovú ranu, viac ako 1000 nábojov rôzneho kalibru, viac ako 50 nožov, jeden s hákovým krížom, 8 teleskopických obuškov, 2 bejzballové palice, 8 nepriestrelných viest, kukly, 8 boxerov a putá. Medzi zaistenými vecami boli aj slzotvorné spreje, nočné videnie a vysielačky, 3 bodáky, mačeta, britva a hviezdica, bodnorezné nástroje, zelená sušina, 6 kg čierneho prachu,  policajná pracovná kombinéza vzor 2007 a taktická vesta bez označenia Polícia. Ďalej zaistili známky s podobizňou Adolfa Hitlera, 10 nášiviek s fašitisckým motívom, plynovú masku a rôzne listiny a fotografie členov skupiny. 

Pozrite si video NAKA zo zadržania

Piťovci

Obvinené osoby

V prípade je 28 obvinených, 17 sú obvinení z členstva v zločineckej skupine. Jeden je obvinený z vraždy a ostatní z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, pre krivé svedectvo, krivú výpoveď, krivú prísahu a drogy. Jeden je stíhaný na úteku a štyria obvinenú sú už vo výkone trestu.  V prípade dokázania viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody do 15 rokov, v prípade vraždy až výnimočný trest. 

Na 15 osôb z 28 obvinených navrhol vyšetrovateľ uvaliť väzbu, s ktorou sa prokurátor stotožnil. V prípade obvinenia z vraždy ide o prípad z roku 1999, páchateľom je Ľuboš Z., ktorý zniesol zo sveta dvoch mužov.  

policajný prezident Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (4)
policajný prezident Tibor Gašpar  (Zdroj: SITA)

Dlhodobo páchaná trestná činnosť

Podľa policajného prezidenta v prípade zločineckej skupiny išlo o dlhodobo páchanú trestnú činnosť, ktorá mala štrukturovanú sieť členov, pričom bola delená na vetvy. Peniaze z trestnej činnosti si hierarchicky delili, pričom niektoré išli pre rodiny už odsúdených členov. Obvinení pôsobili najmä koncom 90-tych rokov. Živili sa tzv. výpalným a hrubým nátlakom, keď sa prevádzkam vnucovala ochrana, za ktorú sa muselo platiť. Boli tzv. výjazdové skupiny, ktoré boli určené na riešenie problémov. Ako doplnil Gašpar, výpalné sa žiadalo aj od dílerov drog a od poskytovateľov erotických služieb. "Završujeme etapu dokumentovania zločineckej skupiny. Predpokladá sa, že možeme očakavať skutočnosti, ktoré nás oprávnia vznášať obvninenia, o ktorých ešte dnes neviem," uzavrel policajný prezident.

Piťovci 2

Sudca už rozhoduje

Špecializovaný trestný súd v Pezinku pracovisko Banská Bystrica začal dnes popoludní rozhodovať o väzobnom stíhaní desiatich osôb zadržaných v rámci utorkovej veľkej policajnej akcie na území Bratislavy a západného Slovenska.

Medzi obvinenými syn veľkopodnikateľa

Rozhodnutie ŠTS by po dnešnom výsluchu obvinených malo padnúť až v piatok 17. júna, kedy by mal sudca zároveň rozhodnúť o väzbe ďalších šiestich zadržaných. Informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Obvinení, medzi ktorými je i syn známeho podnikateľa, právnik Martin Rehák, sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za iné súvisiace trestné činy.

Meno Martin Rehák sa objavilo v minulosti na takzvaných mafiánskych zoznamoch a v minulosti bol obžalovaný na Okresnom súde Bratislava II a následne zbavený spod obžaloby v prípade vydieranie účtovníčky svojho otca. 

Policajná akcia príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry prebiehala v utorok ráno. Zasahovali aj v Lamači, odkiaľ skupina piťovcov dlhé roky operovala. Tam zatvorili reštauráciu Trojka spájanú so spomínaným odsúdeným bossom podsvetia Ondrejčákom, alias Piťom.  

Viac o téme: RaziaPolícia Piťovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu