Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hurá, leto sa vracia: Pripravte sa na poriadne horúčavy, teploty budú mať tropické hodnoty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock, )

BRATISLAVA - Teploty na Slovensku sa už tento týždeň vyšplhajú na tropické hodnoty, čo znamená, že dosiahnu 30 stupňov Celzia.

"Tento rok je na tropické dni zatiaľ chudobný, doteraz sme mali len štyri takéto prípady, keď naše meteorologické stanice namerali 30 °C a viac, a to 28. mája v Moravskom sv. Jáne a 29. mája na východnom Slovensku v Kamenici nad Cirochou, v Michalovciach a v Moldave nad Bodvou," informoval Peter Kajaba zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Najskorší výskyt tropického dňa zaznamenali slovenskí meteorológovia 24. apríla v roku 1962 na meteorologickej stanici Číž. V ten istý deň v roku 1968 boli tropické teploty v Hurbanove. Najneskorší nástup tropického dňa zaznamenali v roku 1974, keď sa teploty nad 30 stupňov vyskytli 6. júla, aj to len na niektorých meteorologických staniciach na západnom Slovensku.

"Dúfajme, že sa naplní predpoveď počasia a tí, ktorí majú radi tropické teploty, sa konečne dočkajú aj napriek tomu, že meteorologické leto sa začalo už 1. júna," uzavrel Kajaba. Podľa predpovede SHMÚ sa tropické teploty vyskytnú od piatka tohto týždňa na juhozápadnom a v častiach východného Slovenska. 

Viac o téme: LetoPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu