Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hlavné mesto čaká pekelný víkend: Obavy z násilností, bitka o Bratislavu začala!

Účastníci protestu STOP islamizácii Európy! vtrhli uplynulý rok na akciu s názvom World City Downhill Tour 2015.  Zobraziť galériu (4)
Účastníci protestu STOP islamizácii Európy! vtrhli uplynulý rok na akciu s názvom World City Downhill Tour 2015. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V uliciach hlavného mesta bude počas víkendu poriadne rušno. Ohlásených je niekoľko akcií. Ako je, žiaľ, známe z vlaňajška, niektoré sa nezaobišli bez potýčok, či nepríjemných stretov, pri ktorých museli zasahovať ozbrojení muž zákona. V uliciach sa totiž chystá aj obávaný protestný pochod proti likvidácii Európy.

Dnes sa v Bratislave uskutoční niekoľko zhromaždení a podujatí. K najobávanejším určite patrí protestný pochod pod názvom Stop likvidácii Európy, Spoločne za Slovensko proti diktátu Bruselu. Organizátori ohlásili pochod so začiatkom o 15-tej hodine na Hlavnej stanici.

Proti nim sa postaví druhá skupina Antifašistická mobilizácia, ktorá vyrazí z Námestia SNP taktiež o 15-tej hodine. Do Bratislavy sa v tento deň chystajú mobilizovať odporcovia rasizmu a fašizmu. Z Námestia SNP pôjde pochod približne o pol štvrtej popoludní cez Špitálsku, Mariánsku, Kollárovo námestie, Nám. 1. mája, Hodžovo námestie, podchod a cez Poštovú ulicu späť na Námestie SNP, uvádzajú na sociálnej sieti organizátori antifašistického pochodu, ktorí na poslednú chvíľu trasu zmenili. "Pod rúškom demonštrácie za ochranu Európy chcú organizátori, medzi ktorými sú poprední predstavitelia slovenskej neonacistickej scény, opäť rozpútavať nenávistné nálady v našej spoločnosti," napísali oganizátori antifašistického pochodu na Facebooku.

Situácia v uliciach Bratislavy uplynulý rok
Zobraziť galériu (4)
Situácia v uliciach Bratislavy uplynulý rok  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Ako je z predchádzajúcich podobných podujatí zrejmé, obyvatelia očakávajú v uliciach hlavného mesta nepokoje. "Tieto zhromaždenia monitoruje štátna polícia, spolupracujú s Mestskou políciou Bratislavy. Mestská polícia poskytuje štátnej polícii súčinnosť. Štátna polícia komunikuje aj s organizátormi," informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. "Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave pripravuje prijať opatrenia bezpečnostného charakteru tak, aby pred, počas a po ukončení zhromaždenia v mieste jeho konania, ako aj okolí bola zabezpečená ochrana života, zdravia, ako aj majetku občanov," uviedli bratislavskí policajti vo svojom stanovisku. Zároveň upozornili, aby Bratislavčania a návštevníci mesta na parkovanie áut využili podzemné parkovacie miesta, alebo parkovali v iných častiach Bratislavy, kvôli ochrane svojho majetku.

 

Hlavné mesto čaká pekelný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)


Prečítajte si aj:

Policajti v pohotovosti: Po veľkej demonštrácii prepukli násilnosti, zadržali 140 ľudí!

V Bratislave zvíťazila ľudskosť: Extrémistické pokriky, VIDEO davu pustili Svadobný pochod

VIDEO Násilné protesty proti imigrantom v Bratislave majú dohru: Padli prvé obvinenia!


Mesto je voči násilníkom bezbranné

Organizátori podujatí a protestných pochodov nepotrebujú od mesta, ani od mestskej časti povolenie. Ich povinnosťou je akciu len ohlásiť, a to splnili. "Mestská časť už uplynulý rok navrhla legislatívnu zmenu ministerstvu vnútra, to ju však neprijalo," uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková a doplnila: "Ambíciou zmeny bolo, aby samospráva mala kompetencie promtnejšie rozhodovať v prípade extrémnych foriem správania sa na zhromaždeniach." Môžeme len dúfať a želať si, aby protestné akcie v meste nevyvrcholili v neprimerané strety proti sebe stojacich strán.  

Hlavné mesto čaká pekelný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

City Downhill World Tour

Policajti budú dohliadať na bezpečnosť aj počas City Downhill World Tour. Ide už o tretí ročník cyklistických pretekov, na ktorých sa stretne svetová bikerská špička, aby si zmerala sily v mestskom zjazde plnom schodov, dropov a skokov. Ich trasa povedie z nádvoria Bratislavského hradu až na Rybné námestie. Uplynulý rok práve cyklisti na tomto podujatí zažili agresiu chuligánov na vlastnej koži, keď s nimi prišli do potýčky. Účastníci protestu STOP islamizácii Európy! vtrhli na túto na akciu.  

 

Viac o téme: ProtestPochodIslamizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu