Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novodobý fenomén valcuje Slovensko: Dvaja mladí, ktorým patrí budúcnosť!

Edyn a Lady Zika
Edyn a Lady Zika (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Kedysi naše deti túžili byť známymi športovcami, hasičmi, policajtmi. Dnes sa nie jeden rodič stretne s myšlienkou prichádzajúcou od svojho potomka, že jeho budúcnosť je stať sa známym youtuberom. Čo to má znamenať? Pýta sa väčšina rodičov, ktorí popri svojich povinnostiach nemajú poňatia o tom, koho títo ľudia predstavujú.

Vaše tipy

Youtubering je vo svete už veľmi rozšírený pojem. Na Slovensku je táto aktivita, dá sa povedať, ešte v plienkach. Neznamená to však, že by sme nemali šikovných mladých ľudí, ktorí sa práve tejto „zábave“ venujú. Až 80 % Slovákov do veku 35 rokov je na Youtube aktívnych viackrát za týždeň. Bola by škoda, keby sa nevenovala pozornosť aspoň dvom z nich. Dvom mladým ľudom, ktorí sa zúčastnili českej youtuberskej reality šou „Šéfik internetu“, a prebojovali sa až do finále. Ide o českú reality šou, kde sa o výhru môžu uchádzať youtuberi z Čiech a zo Slovenska.  Edyn a Lady Zika zaujali svojím talentom porotu súťaže, herca a zabávača Ondreja Sokola, youtubera a streamera Fattyho Pillowa a moderátora Aliho.

17 – ročný gymnazista Edyn je Slovák, ktorému v žilách prúdi africká krv. ,,Cítim sa ako Slovák, som len trochu čokoládový,“ s úsmevom konštatuje Edyn. Svoju farbu pleti vníma ako veľký dar. Keď mal Edyn 4 roky, zomrel mu otec a mama ostala na jeho výchovu sama. Je jej vďačný a podľa vlastných slov mu zabezpečila plnohodnotné detstvo. Vyrástol z neho mladý muž plný optimizmu a guráže. So svojou youtuberskou činnosťou začal ako 16–ročný. Za rok si svojimi videami získal cez 12 000 fanúšikov, ktorý jeho výtvory sledujú pravidelne každú nedeľu.

,,Dôležitý je obsah. Nemôžete robiť to, čo už niekto iný robí dlhé roky. Je potrebné sa odlíšiť,“ konštatuje Edyn. Byť originálnym je jeho základné pravidlo. Podľa jeho slov majú zábavné videá väčší potenciál. Napriek tomu sa venuje aj takým témam ako je rasizmus a medziľudské vzťahy. Zúčastnil sa kastingu v českej reality šou „Šéfik internetu“ a prebojoval sa až do samotného finále. ,,Je to jedna z najväčších vecí, ktorá sa mi doteraz podarila. Vnímam to ako úspech a som rád, že sa mi podarilo postúpiť v súťaži, ktorá je v komunite youtuberov taká sledovaná,“ hovorí Edyn o svojom účinkovaní v šou. Svoju budúcnosť vidí v získaní si aspoň 300-tisíc sledovateľov a v šírení myšlienky, ktorá bude mať väčšiu hĺbku. O svojom výsledku v šou hovorí veľmi skromne. Uvedomuje si, že konkurencia je vysoká a zaváži to, ako sa každý jeden zo súťažiacich dokáže odprezentovať. Či sa z neho stane veľký a známy youtuber, sa dozvieme už čoskoro.

Zuzana Šimkaninová pseudonymom Lady Zika je druhou Slovenkou, ktorá sa dostala do finále českej youtuberskej šou „Šefík internetu“. Temperamentná východniarka má 18 rokov, je študentkou filmovej školy v Košiciach a svoj zmysel pre humor a zábavu dáva do nakrúcania svojich zábavných videí. ,,K youtuberstvu ma priviedla snaha o tvorenie niečoho kreatívneho, zabávanie ľudí a zlepšenie nálady, skúšanie nových vecí,“ spomína na svoje začiatky Lady Zika. Prvé výtvory vznikali za pomoci kamarátky, avšak popri škole nezostával čas na kreatívnu tvorbu, tak to zanechali. Zika ale bez tejto zábavy nevydržala dlho a v máji 2015 začala točiť videá opäť. Tentokrát sa do toho pustila sama. Youtuberstvo je podľa jej slov novodobý fenomén, ktorý si získava stále viac mladých priaznivcov. Je však potrebné vedieť zaujať, nekopírovať iných, byť zábavný, komunikatívny a treba chcieť na sebe stále pracovať a vyvíjať sa. To sú predpoklady nato, aby sa stal človek ľahko zapamätateľným a obľúbeným medzi ľuďmi. Veľkou motiváciou sú pre ňu zahraniční youtuberi, ktorých obdivuje. ,,Páči sa mi, ako sa nehanbia ukázať svoju pravú stránku a aj tú úplne bláznivú. V tom ich obdivujem a snažím sa inšpirovať,“ vysvetľuje a zároveň dodáva, že aj napriek tomu sa snaží do svojich videí vložiť kus seba a svojho charakteru. A čo hovorí na svoje účinkovanie v šou? ,,Určite to vnímam ako úspech, pretože som nečakala, že sa dostanem až tak ďaleko. Bola a je tam veľká konkurencia a ja som rada, že som sa dostala tam, kde som a budem sa snažiť ďalej,“ nezakrýva svoje odhodlanie Lady Zika.  

Lady Zika a Edyn sa vo finálovom rozstrele musia popasovať so zadaním, ktoré znie: Jemnosť nájdeš vo vnútri. To, ako sa zadania zhostia, rozhodne o ich ďalšom postupe. Držíme palce!

Viac o téme: ŠtudentiSúťaž Youtuberi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu