Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prípad zbitého Adamka (9 mes.) v trnavských jasliach: Rodičia prehovorili o desivých okamihoch

Adamko Zobraziť galériu (3)
Adamko (Zdroj: Foto: Facebook)

TRNAVA - Slovenskom včera otriasol brutálny prípad len 9-mesačného Adamka. Mama Veronika tvrdí, že si synčeka zobrala zo škôlky s modrinami na tváričke a hryzancom na rúčke. Polícia vo veci koná. Pohľady na smutnú situáciu sa rozchádzajú. O otrasnom zážitku prehovorili pre Topky Adamkovi rodičia.

"Ako vždy som si išla vyzdvihnúť syna z jasličiek a počula som plač až von. Utekala som k bráne a na druhý pokus, keď mi otvorila, som rýchlo bežala hore. Nla som ho plakať na koberci a triasol sa," začala s opisom hrozivej situácie, ktorú nechce zažiť žiaden rodič, mama Veronika a pokračovala: "Dvadsať minút som ho upokojovala, ale márne. Po tom, ako som zacítila z nej alkohol, som išla preč. Hneď na pohotovosť a odtiaľ na políciu, kde som strávila približne dve hodinky." Prípadom sa začala polícia okamžite zaoberať. "Vyšetrovateľ kriminálnej polície začal trestné stíhanie vo veci z prečinu ublíženia na zdraví na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania, v štádiu pokusu," informovala hovorkyňa trnavských policajtov Martina Kredatusová. 

Adamko so svojím ockom
Zobraziť galériu (3)
Adamko so svojím ockom  (Zdroj: Foto: Facebook)

Adamko mal na tváričke podliatinu a na rúčke stopu po uhryznutí. O desivej situácii napísala chlapčekova babička a prípad zverejnila na sociálnej sieti. Veronika vychováva synčeka so svojím priateľom. "Modrinu na líčku si všimla priateľka po upokojení malého po srdcervúcom plači, keď došla pred bránu jasličiek na denné svetlo, ale kusanec na ručičke si všimla hneď, ako po neho prišla," opísal hrozivú situáciu otec dieťatka a potvrdil, že Veronika následne utekala na pohotovosť a políciu. "Tvárička sa mu od včera už troška zafarbila," doplnil. 


Prečítajte si aj:

Najodpornejší prípad roka! Miesto činu, jasle v Trnave: FOTO Chlapčeka po beštiálnom útoku učiteľky

Prípad zbitého Adamka (9 mes.) sa poriadne zamotáva: Prvé výsluchy, reakcia jaslí ľudí rozzúrila!


Následky na dieťatku

"Teraz mi Adamko nechce spať a budí sa zo sna s plačom," povedala nešťastná mama a otec doplnil: "Dúfam, že to nezanechá na malom nejaké následky po psychickej stránke aj fyzickej, keďže trafila aj očko."

Podľa klinického psychológa Daniela Kotrča z Ambulancie klinickej psychológie Neonyx v Žiline je fyzický útok na 9-mesačné dieťa v detských jasliach absolútne neprimeraný. "Skorá separácia dieťaťa od najbližších by mala byť ošetrená pocitom bezpečia pokrytom ľuďmi, ktorí v jasliach s dieťaťom pracujú. A to nebolo naplnené. Asi je ľahké až lacné súdiť niekoho v jasliach, no nevieme, aké boli okolnosti tohto incidentu. Nevieme, či si niekto vybíjal na chlapčekovi niečo nazbierané z domova, alebo sa objavila posledná kvapka až v prostredí práce," vysvetlil Kotrč a doplnil: "V každom prípade nie je možné mávnuť rukou nad agresiou voči bezbrannému malému dieťaťu. V prípade takéhoto útoku, by sa malo vedenie jaslí snažiť vec preveriť a prijať adekvátne opatrenia. Okrem riešenia zameraného na konkrétneho “vinníka” by mohla napomôcť systematická psychologická supervízia pracovníkom jaslí a materských škôl, či dokonca učiteľom škôl. Nie ako bič na neposlušných či formálne riešenie, ale ako možnosť prevencie vyhorenia, predchádzania skratovým reakciám aj takéhoto typu."

Jasle sú zatvorené

Prípad zbitého Adamka (9
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Po medializovaní prípadu sa medzi Slovákmi rozpriadla vášnivá debata. Objavili sa názory, že matka mohla zranenia dieťatku spôsobiť sama, čo ale žena rázne odmietla. Faktom ostáva, že 9-mesačné dieťatko chodilo do súkromných jasličiek aj napriek tomu, že minimálny vek detičiek pre prijatie je 12 mesiacov. Súkromné jasle sú prakticky neskotrolovateľné, pretože nespadajú pod žiadnu inštitúciu. Od zverejnenia prípadu sú Súkromné detské jasle Karolínka zatvorené, riaditeľka nekomunikuje. Ešte včera zverejnili jasle na sociálnej sieti status, v ktorom sa od zranení chlapčeka dištancujú.  

 

 

 
 

 

Viac o téme: ŠkôlkaBitkaAdamko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu