Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdá sa, že účinným postrekom proti burinám odzvonilo: EÚ stopla herbicídu licenciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR, roundup.com.au)

BRATISLAVA - Členské štáty EÚ neprijali v pondelok návrh Európskej komisie predĺžiť licenciu pre najpoužívanejší herbicíd glyfozát na obdobie 18 mesiacov, pokiaľ Európska chemická agentúra nevyhodnotí jeho riziká. Glyfozátu sa končí licencia v júni tohto roku, pričom o jeho ďalšom používaní v rámci EÚ by mal teraz rozhodovať Odvolací výbor EK na svojom zasadnutí 20. júna.

Ako informovala organizácia Greenpeace Slovensko, EK sa pokúšala predĺžiť licenciu glyfozátu najprv na 15 rokov, potom na deväť a nakoniec na kompromisných 18 mesiacov. Ani tento návrh však nezískal podporu, proti bola napríklad Malta, Francúzsko, Nemecko či Taliansko. Dĺžka obdobia však podľa koordinátorky kampane Jedlo pre život Kataríny Nikodemovej z Greenpeace Slovensko nie je až taká podstatná. "Pokiaľ návrh Komisie celkovo neobmedzí používanie herbicídov s touto látkou, jej rizikám sme vystavení stále rovnako," konštatovala. Neochota predĺžiť glyfozátu licenciu na používanie podľa nej dokazuje, že krajiny Únie nechcú rozhodnúť "o tejto kontroverznej látke bez dostatočných dôkazov o jej bezpečnosti". 

Rizikové pesticídy

EK podľa Nikodemovej niekedy udržuje na európskom trhu pesticídy aj po tom, ako im vyprší licencia, a to aj napriek tomu, že môžu byť nebezpečné. Len tento rok EK predĺžila licenciu pre 37 pesticídov vrátane látok, ktoré Európska chemická agentúra vyhodnotila ako rizikové pre ľudské zdravie. Ide napríklad o flumioxazin alebo linuron, ktoré môžu narúšať reprodukciu. Aj glyfozát, ktorý je označený za pravdepodobný karcinogén, je terčom kritiky environmentalistov pre jeho zdravotné riziká a dopad na životné prostredie. Herbicídy s touto účinnou látkou patria medzi najpredávanejšie na svete a jej nežiaduce účinky preto môžu zasiahnuť veľké množstvo ľudí, dokonca aj takých, ktorí s ňou pracujú na amatérskej úrovni, napríklad záhradkárov. 


Prečítajte si aj

Šokujúce zistenia o obľúbenom produkte záhradkárov: Ničiteľ burín spôsobuje rakovinu

Účinný postrek proti burinám rozdelil záhradkárov: Kontroverzné názory na Roundup, hrozí rakovina?


Nezávisle na schválení glyfozátu Európskou komisiou môžu jednotlivé štáty použitie glyfozátových prípravkov na svojom území zakázať alebo obmedziť. Greenpeace Slovensko preto vyzvalo slovenskú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby prijala opatrenia na obmedzenie a reguláciu glyfozátu pre neprofesionálne použitie. "Niektoré obchodné reťazce už dobrovoľne prestali túto látku predávať práve pre jej riziká. Napriek tomu si situácia vyžaduje systémové opatrenie," hovorí Nikodemová. Ochranári žiadajú obmedziť použitie prípravkov s glyfozátom najmä na miestach s veľkou koncentráciou ľudí napríklad na železničných tratiach, v mestských parkoch, detských ihriskách, športoviskách, v okolí nemocníc a mestských chodníkov. Ministerstvo pôdohospodárstva by malo tiež zriadiť pracovnú skupinu, ktorá vypracuje plán na postupné nahradenie glyfozátu bezpečnejšími alternatívami.

Viac o téme: PovolenieHerbicíd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu