Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ošiaľ menom bločková lotéria po troch rokoch: Spoveď Andreja (31), ktorému sa podarilo vyhrať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Spomínate si ešte na boom okolo Národnej bločkovej lotérie? Bločky boli pred tromi rokmi hitom. Zaujímalo nás, či je „bločková“ aj dnes medzi Slovákmi taká populárna ako kedysi. Dokonca sme vypátrali mladého Bratislavčana, pre ktorého je zbieranie bločkov hobby.

Andrej z Bratislavy (31) hráva bločkovú lotériu od jej spustenia v decembri 2013. Ako prezradil Topkám, jeho motiváciou je síce výhra, ale zároveň by bol rád, keby Slovensko prosperovalo. „Môj osobný názor ale je, že to problémy s výberom daní nevyrieši. Má to však aj taký efekt, že si pýtam bločky hlavne v prevádzkach, v ktorých to bežné nie je, takže mám aspoň pocit, že to svoj účel plní,“ myslí si Andrej.

O „bločkovej“ sa Bratislavčan dozvedel z reklamnej kampane a vyhrať sa mu zatiaľ podarilo len raz - v čase, keď sa zmenil výherný systém, teda keď mohlo vyhrať viac ľudí, ale menšiu sumu. „Bol som rád, peniaze navyše sa mi zišli, ale nemám očakávania, že sa z toho dá žiť, skôr je to len taká drobná radosť,“ dodáva s humorom.

Andrejovi sa priemerne podarí nazbierať štyri bločky denne. V počte sú však zahrnuté aj tie, ktoré dostáva od rodiny, priateľov alebo si sem-tam nejaký zabudnutý vezme v obchode. „Ale žeby som zbieral bločky po zemi, to nie,“ smeje sa mladý muž, ktorý plánuje v súťažení pokračovať.

Ošiaľ menom bločková lotéria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Ľudia podvádzali menej

Ako Topky informoval Rastislav Čépe, PR špecialista a hovorca spoločnosti Tipos, Národná bločková lotéria (NBL) si po rokoch fungovania našla svojich stálych a pravidelných hráčov, presne tak isto, ako iné tipy lotérií. Ministerstvo financií SR takouto hravou formou podporuje daňovú osvetu. „Veľmi dôležité je aj to, že naša NBL sa stala inšpiráciou pre mnohé iné krajiny a národné lotériové firmy a tiež to, že tento projekt získal niekoľko významných medzinárodných ocenení,“ doplnil hovorca. V lotérii je celkovo registrovaných viac ako 500 000 hráčov a mesačne sa v nej objavuje 2,5 – 3 milióny súťažných bločkov.

Čépe zároveň priznal, že v úvode hry bola bločková lotéria oveľa populárnejšia ako dnes. Napriek tomu má stále svojich stabilných súťažiacich. „Finančná správa dva roky po spustení NBL konštatovala, že počet zistených porušení zákona o elektronických registračných pokladniciach v porovnaní s rokmi bez NBL klesol o viac ako 21 percent,“ prízvukoval Čépe.           

Výška kumulovaného jackpotu pre jednotlivé žrebovania sa podľa hovorcu mení v závislosti od počtu zaregistrovaných bločkov pre jednotlivé žrebovania. Spravidla sa pohybuje v tisíckach eur. „Každý týždeň sa žrebuje jeden registračný kód, ktorý je pridelený ku konkrétnemu bločku a jeho majiteľ získava výhru v prvom poradí, t. j. jackpot. Okrem toho sa rovnakým spôsobom žrebuje ďalších 100 výherných poradí, výhercovia v týchto poradiach získavajú po 100 eur. V rámci NBL existuje aj hra TV ŠANCA, v rámci ktorých môže víťazný výherca vyhrať 3 000 eur. Každý mesiac má TV ŠANCA štyroch výhercov. Dohromady má teda Národná bločková lotéria mesačne 408 výhercov (resp. každý týždeň 102),“ spresnil Čépe.

Ošiaľ menom bločková lotéria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tipos)

Viac o téme: Súťaž Bločková lotéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu