Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovákov čaká dilema, kam na dovolenku: Terorizmus mieša karty, rozhodnite sa podľa tejto MAPY

Liptov alebo Chorvátsko? Zobraziť galériu (2)
Liptov alebo Chorvátsko? (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Tohtoročný začiatok dovolenkovej sezóny výrazne poznačili obavy z hroziacich teroristických útokov. Platí to aj pre Slovákov. Zahraničné médiá zverejňujú mapy krajín s vysokým rizikom terorizmu, ale aj zoznamy najbezpečnejších dovolenkových miest. Aj keď mnohí majú v súčasnosti pred dovolenkou v známych európskych letoviskách obavy, mali by myslieť na to, že nulové riziko alebo absolútne bezpečná krajina dnes de facto neexistuje.

Podľa informácie Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr dôjde v roku 2016 k poklesu turistov v obľúbených destináciách slovenských občanov - Egypt, Tunisko a Turecko. Z uvedeného dôvodu počas letných mesiacov sa predpokladá nárast turizmu v destináciách v Európe - tradične Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Bulharsko, Španielsko, Cyprus. O bezpečných, ale aj nebezpečných destináciách v Chorvátsku si prečítajte tu.

Pri vycestovaní dovolenkárov budú vítať smsky. "Naše pomôcky pre cestovateľov sú predovšetkým uvítacie smsky a núdzové smsky," tvrdí riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Pokojný.

Vo Francúzsku výnimočný stav

Komplikovať dovolenku môžu aj Majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2016, blížiace sa Letné olympijské hry v Rio de Janeiro 2016 a Svetové dni mládeže v Krakove. Na EURO vysielame preto ôsmich policajtov. Riaditeľ Konzulárneho odboru poprel, že by disponovali informáciami o potenciálnej teroristickej hrozbe počas majstrovstiev. Podľa slov Mareka Majerčáka, koordinátora styku s fanúšikmi zo Slovenského futbalového zväzu, Francúzsko predĺžilo výnimočný stav a obnovilo schengenské hranice počas šampionátu, to znamená, že každý, kto bude cestovať, musí prejsť hranicami a taktiež musí disponovať platným preukazom totožnosti tak, ako to bolo pred Schengenom.

Pozrite si mapu dovolenkových destinácií podľa nebezpečenstva

Dovolenkové destinácie sme rozdelili do troch kategórií - červenou farbou sú vyznačené krajiny, kam radšej necestovať. Oranžovou zase tie, kde hrozí mierne riziko. Zelené krajiny by mali byť bezpečné.

Slovákov čaká dilema, kam
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Veľké nebezpečenstvo

Sýria

V krajine Baššára Asada stále zúri občianska vojna. Od roku 2011 podľa OSN je polovica obyvateľov vysťahovaných zo svojich domovov s vyše 400 tisíc mŕtvymi. Veľké časti územia navyše okupuje fanatická organizácia Islamský štát, ktorá rituálne popravuje každého, kto sa nepodriadi zvráteným islamistickým zákonom.

Irak

Situácia v Iraku je stále chaotická. Po odchode amerických vojsk zaplnil mocenské vákuum Islamský štát. Ako v Sýrii tak aj v Iraku je na dennom poriadku samovražedný atentát alebo rôzne teroristické pokusy. Preto cestovať sem je vyslovene rizikové dobrodružstvo.

Líbya

Kraijna je rozvrátená od zvrhnutia Muamara Kaddáfího. Po jeho páde sa rozhoreli boje medzi dvoma hlavnými politickými frakciami. Aj tu pôsobí odnož Islamského štátu.

Mierne nebezpečenstvo

Egypt

Na začiatku tohto roka sa dočkalo teroristického útoku aj letovisko v Hurghade. Ozbrojenci prepadli v hotel, v ktorom sa hojne ubytovávajú zahraniční turisti. Páchatelia sa na miesto dostali cez more a útočili pri vstupnom vestibule budovy. Traja zahraniční turisti utrpeli zranenia. V hoteli boli ubytovaní aj dvaja Slováci, obidvom sa nič nestalo.

Tunisko

Tunisko po vlaňajších teroristických útokoch zažilo prepad návštevníkov. Vtedajší masaker si vyžiadal 37 obetí. Turisti preto musia byť veľmi opatrní.

Turecko

Turecku bolo za posledný rok terčom série krvavých bombových útokov, za ktoré boli zodpovední teroristi. Turecko zažíva čoraz väčšiu obľubu u Slovákov. Už aj Spojené štáty varovali svojich občanov pred teroristickými hrozbami v turistických oblastiach v Turecku, o ktorých majú "dôveryhodné náznaky". Vo vyhlásení uviedli, že teroristi "hľadajú možnosti, ako zaútočiť na obľúbené turistické ciele po celom Turecku", píše sa v upozornení.

Analytici uvádzajú, že obavy turistov o bezpečnosť znižujú príťažlivosť tradičných destinácií, najmä Egypta, Tuniska a Turecka. Napríklad, počet návštevníkov Turecka v apríli medziročne klesol až o 30 %. "Do hry vstupuje hrozba teroru," tvrdí Rochelle Turnerová, riaditeľka výskumu Svetovej rady pre cestovanie a turistický ruch.

Ukrajina

Ak sa niekto rozhodne vycestovať na Ukrajinu, rozhodne by sa mal vyhnúť východnej časti krajiny. Stále tam totiž, aj napriek mirovým dohodám, pretrvávajú vojenské strety medzi proruskými rebelmi a ukrajinskou armádou. Konkrétne ide o časti Donecka a Luhanska.

Francúzsko

Francúzsko je populárna turistická atrakcia vďaka plážam na juhu krajiny. Pre viac kultúrne zameraných turistov však ponúka aj vnútrozemie a bohatú ponuku miest, ktoré sa oplatí vidieť. Bohužiaľ, ani Francúzsku sa nevyhli teroristické útoky. V novembri minulého roka si teroristický masaker vyžiadal viac ako 150 nevinných obetí. Navyše kvôli futbalovým majstrovstvám Európy môže hrozba terorizmu vzrásť.

Belgicko

Belgicko sa neslávne preslávilo ako liaheň teroristov odchovaných na vlastnej pôde. Naposledy teror zachvátil metropolu Európy v marci tohto roka, keď atentátnici zaútočili na letisko. O život prišli desiatky obetí a stovky ľudí sa zranili.

Bezpečné destinácie

Chorvátsko

Dlhoročná dovolenková stálica je pre Slovákov asi najobľúbenejšou destináciou. Slovenské orgány polície budú od 1. júla do 31. augusta 2016 pôsobiť v Splitsko-dalmatínskej a Primorsko-goranskej župe. Pôsobiť budú v rekreačných oblastiach:

1. Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska, Baška voda. V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.

2. Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošdenička Draga. V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

Grécko

Krízou zmietaná krajina je tiež obľúbenou destináciou Slovákov. Skôr ako terorizmus tu hrozí riziko, že komfort dovolenkárov bude narušený nelegálnymi migrantmi, ktorí utekajú z vojnou zbedačenej Sýrie či inej kraijny.

Taliansko

Taliani tiež majú plné ruky práce s utečencami, ktorí prichádzajú cez Stredozemné more. Pri nehodách člnov s migrantmi zahynulo v priebehu uplynulého týždňa najmenej 880 ľudí. Podľa nemeckého denníka Bild však teroristi hrozia aj plážam v Taliansku. Denník sa odvolal na zdroje z talianskej tajnej služby, ktorá varovala nemeckých kolegov. Rím však ukludnil všetkých vyhlásením, že o žiadnej hrozbe nevie.

Bulharsko

Bulharsko sa považuje za bezpečnú krajinu, aj keď v roku 2012 explodovala bomba na letisku v Burgase. Odpálil sa tam samovražedný atentátnik.

Španielsko

Ďalšou populárnou destináciou je Španielsko. Obavy z terorizmu nútia turistov odkloniť sa od stredomorských destinácií a čoraz väčšie počty návštevníkov smerujú do Španielska a Portugalska. V prvým dvoch mesiacoch tohto roka sa počet turistov v Španielsku medziročne zvýšil o viac než 11 %. Záplava turistov však prináša aj negatívne dôsledky. Na množstvo turistov sa sťažujú obyvatelia miest, vrátane Barcelony. Prekážajú im zahltené chodníky a čoraz hustejšia doprava.

Cyprus

Afroditin ostrov sa taktiež považuje za bezpečný turistický raj. Toto leto tam nepanuje zvýšené bezpečnostné riziko.

Pred vycestovaním si preverte informáciu o bezpečnosti

Vzhľadom k tomu, že sa bezpečnostná situácia v krajinách neustále vyvíja, ministerstvo zahraničia (MZVaEZ SR) odporúča sledovať informácie, ktoré zverejňuje MZVaEZ SR na svojej webovej stránke - aktuálne cestovné odporúčania.

Poistenie pre istotu

Okrem oddychu, dobrodružstva a príjemných zážitkov sa ale mnohí dovolenkári nevyhnú rizikám ako ochorenie, úraz alebo poškodenie či strata batožiny. Medzi najčastejšie „dovolenkové“ poistné udalosti patria žalúdočné a tráviace problémy, chrípka, angína, alergická reakcia na slnko, ale aj menšie či stredne závažné úrazy a zranenia.

"Len za minulý rok zaznamenala Allianz – Slovenská poisťovňa spolu vyše 12 tisíc poistných udalostí v cestovnom poistení, čo je vyše 16-% nárast oproti predchádzajúcemu roku. Celková výška vyplatených škôd z cestovného poistenia sa vyšplhala na 3,85 milióna eur," bilancovala vedúca oddelenia rozvoja obchodu Allianz Katarína Janáková.

Viac o téme: TerorizmusHrozbaDovolenkyDestinácieTuristika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu