Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Epidémia v Košiciach sa rozrastá: Razia na salaši a mimoriadne opatrenia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Po hromadnej epidémii v Košiciach spustili slovenské úrady veľkú akciu. Okrem razie na salaši vykonali ďalšie mimoriadne opatrenia. Včera odoberali vzorky mlieka, dnes sa chystajú na kontrolu ovčej krvi. Úrad verejného zdravotníctva celú situáciu pozorne monitoruje a veterinári chystajú ďalšie kontroly. Dnes potvrdili zdravotníci ďalších nakazených.

Aktualizované 13:00

Ďalší nakazení v Košiciach

Počet chorých na kliešťovú encefalitídu vzrástol. Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach prijala ďalších pacientov. Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny (KICM) UNLP v Košiciach hospitalizovala od minulého týždňa 18 pacientov a troch sledovali ambulantne. Mali sa nakaziť konzumáciou ovčieho syra. V pondelok (30.5.) dvoch pacientov prepustili z nemocnice domov.

"Toho času je na KICM hospitalizovaných 24 pacientov, ďalší štyria sú sledovaní ambulantne, čiže s podozrením na toto vírusové ochorenie. Treba povedať, že tento počet ešte nemusí byť definitívny vzhľadom na to, že inkubačná doba ochorenia stále plynie. Zatiaľ traja pacienti boli prepustení do domácej liečby. Naši infektológovia nezaznamenali komplikovaný priebeh ochorenia u žiadneho z pacientov," informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Razia na salaši

Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach prijala pacientov, ktorí sa mali nakaziť konzumáciou ovčieho syra.

"Približne pred týždňom sme začali na KICM v Košiciach prijímať prvých pacientov, u ktorých boli príznaky vírusového ochorenia. Neskôr sa ukázalo, že ide o výskyt kliešťovej meningoencefalitídy. Celkový počet doteraz prijatých pacientov je 18, približne deväť pacientov sme prijali minulý týždeň, zvyšok počas víkendu a posledný pacient bol na kliniku prijatý asi pred hodinou," uviedol včera primár KICM v Košiciach Ladislav Virág s tým, že počet pacientov sa môže ešte zvýšiť.

Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Prípadom sa už zaoberá Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá odobrala vzorky mlieka na vyšetrenie a dnes odoberú ovciam krv. "Zastavili sme predaj a výrobu syra. Predaj bude obnovený až po vyšetrení, keď bude všetko v poriadku, ináč bude syr zlikvidovaný. Ide o Poľnohospodárske družstvo Klátov, ovce sú chované v obci Košická Belá," uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Štefan Karahuta.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice - okolie začala po upozornení okamžite konať. "Vykonala na základe hlásenia o epidemickom výskyte kliešťovej encefalitídy z regionálneho úradu verejného zdravotníctva zo sídlom v Košiciach úradnú kontrolu na salaši Košická Belá," zareagovala pre Topky Paulína Kojnok zo Štátnej veterinárna a potravinová správa SR.

Epidémia v Košiciach sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Nariadila veterinárne opatrenia  - zákaz uvádzania na trh výrobkov zo surového ovčieho mlieka a zabezpečiť laboratórne vyšetrenie mlieka. Odobrala aj úradné vzorky na dôkaz vírusu kliešťovej encefalitídy v mlieku, výrobkov z neho a u zvierat. Zároveň vykonáva ďalšie epizootologické šetrenia v súvislosti s výskytom kliešťovej encefalitídy v stáde zvierat, v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Úrad verejného zdravotníctva situáciu monitoruje

Obrátili sme s otázkami aj na Úrad verejného zdravotníctva. Ten v súčasnosti neeviduje ďalšie epidémie ani ďalšie ohrozené oblasti. "ÚVZ SR V súčasnosti neeviduje ďalšie epidémie kliešťovej encefalitídy. ÚVZ SR nemá k dispozícií mapku s najohrozenejšími oblasťami, kde by mohlo dôjsť k prepuknutiu podobnej epidémie," povedala pre Topky Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Takýto výskyt dlho nezaznamenali

Zároveň Virág tvrdí, že v minulých rokoch takýto vysoký výskyt nezaznamenali. "Minulý rok sme mali na klinike hospitalizovaných šesť pacientov s meningoencefalitídov. Teraz len za to krátke obdobie sme prijali šesť pacientov a troch sledujeme ambulantne," skonštatoval Virág.

"Ukazuje sa, že všetci títo pacienti boli nakazení z jedného zdroja. Jedli ovčí syr, ktorý bol pravdepodobne nakazený," uviedol Virág. Podľa jeho slov Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach a Regionálna veterinárna a potravinová správa v Košiciach skúmajú zdroj nákazy. Pacienti sú podľa primára v štandardnom stave. "Majú bolesti hlavy, teploty do 40 stupňov Celzia, stuhnutosť šije, niektorí nemusia mať ani stuhnutosť šije. Nejaké vážnejšie príznaky sme u týchto pacientov nepozorovali," skonštatoval.

Ladislav Virág
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Virág  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Zákerná choroba

Kliešťová meningoencefalitída sa podľa primára Virága v prvej fáze prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a svalov. "Je zákerná v tom, že prebieha v dvoch fázach. Tá prvá fáza sa nijako nelíši od chrípky, potom nastáva obdobie pokoja, keď sa pacient necíti chorý, a potom nastáva rozvoj do zápalu mozgu a mozgových blán, ktorý sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami hlavy, stuhnutosťou šije alebo aj svetloplachosťou," dodal Virág.

Priebeh ochorenia

Väčšinou má toto ochorenie dvojfázový priebeh. Prvá fáza pripomína skôr chrípku, po nej sa dostaví bezpríznakové obdobie. Druhá fáza je sprevádzaná horúčkami, silnými bolesťami hlavy, závratmi. Pacient pociťuje nevoľnosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči ale aj pamäti. V najhorších prípadoch nastáva paralýza a v závažných prípadoch aj smrť.

Ako predísť kliešťovej encefalitíde

Ako uviedol Branislav Peťko z Parazitologického ústavu (PÚ) Slovenskej akadémie vied v Košiciach, dôsledky klimatickej zmeny na Slovensku na šírenie kliešťov a chorôb, ktoré prenášajú, sú evidentné. Ľudia sa s tým musia zmieriť a reagovať opatreniami, ako napríklad pri bezpečnej cestnej premávke. "Musíme rešpektovať 'dopravné' predpisy pri pohybe a pobyte v prírode. Proti kliešťom je vhodné preventívne používať repelenty, pre zvieratá protikliešťové obojky, spreje, kvapky na kožu alebo aj tabletky. Proti kliešťovej encefalitíde sa môžeme zaočkovať. Na čo však nesmieme zabudnúť, je dobre sa prezrieť po každom návrate z lesa," radí odborník. Predísť vzniku kliešťovej encefalitídy môžeme očkovaním, jeho vhodnosť určuje lekár. Odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom či chatárom.

Viac o téme: EncefalitídaEpidémiaKošiceÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu