Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chorvátske rezorty zavádzajú pred dovolenkami nový zákaz: Za promenádu v plavkách pokuta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna sa blíži a mnohí Slováci zvažujú stráviť krásne chvíle v Chorvátsku. Tento rok si však treba dať v obľúbenej turistickej destinácii pozor. Až dve tamojšie mestá nedávno prijali nový zákaz, ktorý sa týka pravidiel slušnosti. Za nerešpektovanie budú hroziť mastné pokuty.

Iba pred pár týždňami partia mladých ľudí vystrájala nahá popri známej promenáde Riva v chorvátskom mestečku Split, pričom sa ponárali pri tamojšom prístave. Podobné situácie končia. Chorvátske úrady v Splite majú dosť takéhoto správania. Rozhodli sa preto zakročiť.

Diaľnice v Chorvátsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: znet.hr-Ivan Katalinić)

Úradom došla trpezlivosť

"V minulých rokoch sa zo Splitu stal najväčší turistický hit," uvádza portál Visit Split. A práve z dôvodu veľkého počtu prichádzajúcich turistov, tamojšie úrady rozhodli o sprísnení niektorých podmienok. Portál o tom informoval pred pár dňami na Facebooku. Konkrétne ide o pokutu za promenádovanie sa polonahý či iba v plavkách v centre mesta. Rozhodol o tom miestny mestský úrad, ktorý bude udeľovať pokuty za porušenie "pravidiel slušnosti".

Čierna čiara vyznačuje chránenú zónu
Zobraziť galériu (5)
Čierna čiara vyznačuje chránenú zónu  (Zdroj: google maps)

Ideálna dovolenka v Španielsku: Tie najlepšie pláže presne pre vás

Pozor na centrum mesta

Centrum Splitu sa koniec koncov nachádza aj na zozname Svetového dedičstva UNESCO. "V rámci hranice je zakázané sa pohybovať bez šiat, čiastočne bez oblečenia či v plavkách," píše web visitsplit.com. Súčasťou centra mestaje aj viacero múzeí či historických pamiatok.

Centrum Splitu je na zozname UNESCO
Zobraziť galériu (5)
Centrum Splitu je na zozname UNESCO  (Zdroj: google maps)

Pokuta až do výšky 135 eur

Za prehrešky sa budú platiť pokuty ,ktoré sa môžu pohybovať od 70 eur (500 kún) do približne 135 eur (1 000 kún).  Z tohto dôvodu budú po Splite rozmiestnené aj varovné značky. O rovnakom pokutovaní rozhodol pred mesiacom aj Dubrovnik a uvažujú o tom aj viaceré turistické destinácie, informuje portál. Chorvátsko je pritom veľmi obľúbenou destináciou Slovákov s mnohými krásnymi plážami.

Viac o téme: ZmenaZákazZákonyChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu