Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lajčák načrtol termín bezpečnostnej stratégie: Projekt však nechce uponáhľať

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo mať svoju bezpečnostnú stratégiu približne do pol roka od schválenia európskej globálnej stratégie. Ako uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, spolu s rezortom obrany vytvorili pracovnú skupinu, ktorú vedú štátni tajomníci oboch rezortov a príslušní experti začali na slovenskej bezpečnostnej stratégii už pracovať.

Lajčák priznal, že už niekoľkokrát bol zo strany poslancov NR SR konfrontovaný s tým, prečo SR ešte nemá novú bezpečnostnú stratégiu. Zdôraznil, že ešte stále prebiehajú práce na európskej globálnej stratégii, z ktorej bude vychádzať aj slovenská. "Prebiehajú práce na európskej stratégii a je logické, že tá naša by z nej mala vvychádzať. Mala by byť nejakým rozvinutím a rozpracovaním na podmienky SR. My už teraz pracujeme na bezpečnostnej stratégii, je to aj vo vládnom programe. Naša bude kompatibilná s európskou," vysvetlil Lajčák.

Ako ďalej doplnil, s ministrom obrany Gajdošom sa stretli po vymenovaní a zhodli sa, že práve táto otázka je jednou z ich priorít, pokiaľ ide o témy, ktoré majú tieto dva rezorty spoločné. Gajdoš ešte v apríli avizoval, že by chcel predstaviť slovenskú bezpečnostnú stratégiu do pol roka od schválenia tej európskej. Zároveň chce k tomu vyvolať širokú odbornú diskusiu a podporu verejnosti. Lajčák považuje tento časový rámec za reálny a dosiahnuteľný, upozornil však, že nechce, aby sa z prípravy stratégie stali preteky, keďže ide o dokument, ktorí musí vydržať roky. 

Európska globálna stratégia sa pripravuje približne už rok a pol. Tento dokument sa venuje zahraničnopolitickým a bezpečnostným otázkam. Podľa šéfa slovenskje diplomacie sa momentálne finalizuje a vylaďuje z pohľadu jednotlivých krajín. Podľa záväzku z Európskej rady by sa táto stratégia mala schváliť v júni, podľa Lajčáka však zazneli aj argumenty, že by bolo možno lepšie ju trochu odložiť. 

Viac o téme: Miroslav LajčákBezpečnostná stratégia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu