Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stovky miliónov eur pre Slovensko v ohrození: Možno stúpne aj cena plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko vyčíslilo, že príde o 700 miliónov eur ročne z poplatkov za tranzit ruského plynu, ak namiesto Ukrajiny budú Nemci a Rusi prepravovať plyn po dne Baltského mora zvažovaným plynovodom Nord Stream II. Uviedol to dnes denník Pravda. Na rusko-nemecké "plynové bratstvo" by podľa denníka doplatili navyše aj slovenskí odberatelia plynu, ktorého ceny by stúpli.

"Obrovské plynové potrubia na území Slovenska by boli využívané len minimálne. Nákladná údržba, prevádzka, ale aj odpisy zariadení by tak boli rozpočítané na menšie objemy, čím by cena za jeden prepravovaný kubický meter (plynu) výrazne stúpla," napísal denník. Dodal, že vlani sa preprava plynu podieľala na konečnej cene pre domácnosti len na úrovni zhruba dvoch percent, ale v budúcnosti by to mohlo byť oveľa viac.
 
Slovensko preto podľa denníka lobuje proti projektu a presvedčilo deväť krajín, aby sa k protestu pridali. "Na Slovensko jazdia nemeckí diplomati aj vplyvní ruskí manažéri a presviedčajú nás, aby Slovensko ako budúca predsedajúca krajina Európskej únie pohľad na Nord Stream II zmenilo," napísal denník. Pripomenul, že slovenský minister hospodárstva Peter Žiga tento týždeň svojmu ruskému náprotivkovi Alexejovi Uljukajevovi povedal, že nový plynovod je zbytočný a že pre Slovensko je absolútnou prioritou zachovať prepravu plynu cez Ukrajinu a Slovensko.
 
Rusi sa podľa denníka snažia slovenskú stranu presvedčiť aj sľubmi ohľadom dostavby jadrovej elektrárne Mochovce, oficiálne však Slovensko doteraz názor na Nord Stream II nezmenilo. "Rusko sa netají tým, že Ukrajine, ktorej skončí zmluva na prepravu plynu v roku 2019, neplánuje dohodu obnoviť. Pre krajinu poznamenanú vojnou a závislú na poplatkoch za prepravu plynu by to znamenalo stratu vo výške dvoch miliárd eur ročne. Dlhodobú zmluvu na prepravu plynu až do roku 2028 má síce s Rusmi aj Slovensko, tá však nemusí platiť v prípade mimoriadnych udalostí, akou by mohla byť práve vojna na Ukrajine, "upozornila Pravda.
 
Osud plynovodu Nord Stream II podľa denníka rozhodne o cenách plynu za niekoľko rokov. "To, ako je Nord Stream II technicky, logisticky aj obchodne navrhnutý, povedie k zvýšeniu cenovej hladiny nielen ruského plynu, ale aj od iných dodávateľov pre všetkých zákazníkov v našom regióne," zdôraznil analytik Karel Hirman.
 
Nord Stream II "rozdelí Európu na víťazov a porazených", zdôraznil denník s tým, že momentálne proti záujmom silného Ruska a Nemecka stojí Pobaltie a V4-ka. Slovensko preto hľadá podporu pre svoj projekt Eastring, ktorý by privádzal plyn z Turecka cez Bulharsko a Rumunsko.
Viac o téme: PlynRuskoNemeckoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu