Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

LETO JE TU: Vydali HODNOTENIE prírodných kúpalísk, Slováci, tu sa ovlažíte len na vlastné riziko!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Teploty nezadržateľne stúpajú, čo je neklamný znak blížiaceho sa leta. Ľudia už sa tešia, kedy sa prvý raz pôjdu kúpať. A práve teraz slovenské úrady zverejnili hodnotenie kúpacích plôch. Hodnotili všetky jazerá, ktoré sú u nás. Niekoľko z nich zostane pred touto letnou sezónou zatvorených. Pozrite si, ktoré plochy sú bezpečné a ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil hodnotenie vôd určených na kúpanie v blížiacej sa kúpacej sezóny. Naša krajina má povinnosť podľa zákonov pred začatím kúpacej sezóny informovať verejnosť o zozname vôd určených na kúpanie a vymedziť dĺžku kúpacej sezóny. Slovenskí meteorológovia hovoria o tropických teplotách už ku koncu mája.

Predpoveď teploty vzduchu a geopotenciálu na nedeľu 29. mája.

LETO JE TU: Vydali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock.com, shmu.sk)

Na Slovensku je 33 lokalít určených na kúpanie. Tri z nich však v nasledujúcej sezóny zostanú zatvorené. "Pre kúpaciu sezónu 2016 je navrhnutých 30 lokalít, 3 vody určené na
kúpanie budú zatvorené z dôvodu rekonštrukcie,"
informuje ministerstvo zdravotníctva. Ide o lokality Dolno Hodrušské jazero, Veľké Richnavské jazero a Kunovská priehrada.

Odborníci zaradili plochy do troch kategórií - výborná, dobrá a dostatočná. Zároveň ich sprístupnili verejnosti, aby sa mohla podieľať na pripomienkovaní.

Hodnotenie kvality vodných plôch na kúpanie podľa Úradu

LETO JE TU: Vydali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: health.gov.sk)

LETO JE TU: Vydali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: health.gov.sk)

LETO JE TU: Vydali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: health.gov.sk)

Verejnosť môže svoje pripomienky k zoznamu vôd určených na kúpanie pre kúpaciu sezónu 2016 zasielať na webovú adresu dasa.gubkova@uvzsr.sk do 31.5.2016.

Treba si dať pozor

Čo sa týka kúpania v jazere alebo na kúpalisku, účinný recept, ako sa vyhnúť neželaným zdravotným následkom kontaminovanej vody, je nevstupovať do nej, keď sa nám niečím už na prvý pohľad nepozdáva. „Niekedy si stačí všimnúť jej farbu a pach, ktoré môžu veľa napovedať aj o jej kvalite. Návštevník by však mal rešpektovať upozornenia v okolí vodných plôch,“ Zuzana Drobová z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorej nám najmenšie zdravotné riziko hrozí na kúpaliskách, ktoré majú prevádzkovateľa a v ktorých je kvalita vody pravidelne sledovaná.

LETO JE TU: Vydali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Napriek tomu je však jediným dôležitým merítkom kvality laboratórna analýza vody. Všeobecne platí, že ak sa vo vode nachádzajú premnožené riasy alebo sinice, či nahromadený odpad, kúpanie si radšej odoprite. Takisto sa nekúpte vo vodách, blízko ktorých sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.

Viac o téme: HodnotenieLetoJazeroKúpalisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu