Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nad Žilinou sa odohrala meteorologická dráma: Odborníci hovoria o superbúrke

Ľudia sledovali nevídané prírodné divadlo.
Ľudia sledovali nevídané prírodné divadlo.

ŽILINA - Žilinu včera zahalila strašidelná temnota. Ľudia od hrôzy zatvárali okná a meteorológovia boli v strehu. Mestom sa prehnala búrka, ktorá patrí medzi prírodné unikáty. Odborníci hovoria, že išlo o supercelu.

„Včera večer prešla cez Žilinu okolo 18.30 hod. od východu búrka, ktorá vykazovala supercelárne črty. Na fotografiách vidno pod základňou búrky nízky oblak, s veľkou pravdepodobnosťou takzvaný wall cloud a podľa radaru vykazovala odklon v pohybe smerom doprava oproti ostatným prehánkam a búrkam (ďalšie črty vzhľadom na väčšiu vzdialenosť od radaru nebolo možné identifikovať),“ vysvetlili meteorológovia na Facebooku Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Meteorológ prezradil, čo hrozí Slovensku: Trma-vrma, krúpy, prívalový dážď aj húľava

Búrka bola najaktívnejšia ešte predtým, ako dorazila do Žiliny. Najviac sa vybúrila cestou z Dolného Kubína po Vrátnu dolinu. Najvyšší úhrn zrážok odborníci zaznamenali v Párnici, kde spadlo 24 milimetrov za hodinu.

Ako uvádza SHMÚ, tzv. supercela patrí medzi silné búrky, ktoré sú typické tým, že prinášajú intenzívne zrážky, veľké krúpy a silný nárazový vietor. Súčasne sa líšia tým, že „jej výstupný prúd rotuje, má tzv. mezocyklónu (rotáciu však pri pohľade na samotný oblak nemusí byť vidno). Rotujúci výstupný prúd umožňuje jej dlhú životnosť (aj niekoľko hodín) bez toho, aby bola súčasťou väčšieho komplexu búrok,“ spresnili meteorológovia.

...

Viac o téme: BúrkaŽilinaSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu