Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto sa Slovákom páčiť nebude: Ficov kabinet chce zvýšiť koncesionárske poplatky, na takúto sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISALVA - Od budúceho roka si zrejme výrazne priplatíme na koncesionárskych poplatkoch za verejnoprávny rozhlas a televíziu (RTVS). Ministerstvo kultúry navrhlo zdraženie pre domácnosti o polovicu, viac by mali zaplatiť aj firmy. Zlepšenie financovania RTVS sľúbil koaličný kabinet premiéra Roberta Fica vo svojom programovom vyhlásení.

Od budúceho roka by domácnosti mali platiť RTVS sedem eur (189 korún) mesačne, zatiaľ čo v súčasnosti základná sadzba činí 4,64 eura (125 korún). Zvýšenie poplatku na spomínanú sumu už skôr presadzoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Na oplátku vedenie RTVS sľúbilo spustenie tretieho televízneho kanálu, ktorý verejnoprávna televízia prevádzkovala už v minulosti, ale kvôli svojej zlej finančnej situácii ho v roku 2011 vypla.

Existujúce poplatky sa nemenili od roku 2003. RTVS na koncesionárskych poplatkoch, ktoré sú hlavným príjmom verejnoprávneho rozhlasu a televízie, vlani vybrala približne 75 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast 5,6 percenta. Po schválení nových sadzieb by si RTVS budúci rok mohla podľa odhadu prilepšiť o bezmála 37 miliónov eur.

Koncesionárske poplatky platia obyvatelia, ktorí sú odberateľmi elektriny. Dôchodcovia majú v súčasnosti polovičnú zľavu, rovnako ako ľudia odkázaní na sociálne dávky, ktorých ministerstvo kultúry navrhlo oslobodiť od povinnosti platiť poplatky.

Pre podniky je výška poplatku stanovená v závislosti od počtu zamestnancov. Novo by najvyššia sadzba pre firmy mala stúpnuť na 697 eur z terajších 464,71 eura mesačne.

Nové sadzby koncesionárskych poplatkov podľa návrhu zostanú v platnosti do konca roku 2019. Následne by o ich výške malo rozhodovať ministerstvo kultúry na návrh osobitnej komisie.

Slovenské domácnosti platia teraz na koncesionárskych poplatkoch menej ako Česi. Televízny poplatok v ČR je 135 korún mesačne (5 eur), rozhlasový 45 korún (1,7 eura). Výnos z poplatkov tvorí podstatnú časť príjmov Českej televízie a Českého rozhlasu, ktoré dohromady hospodária s výrazne vyšším rozpočtom ako RTVS.

Viac o téme: Koncesionárske poplatkyRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu