Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mama ukázala šťastného Marca na FOTO: Slováci majú v prípade násilného odobratia prváčika jasno

Marca sociálka násilím zobrala z triedy Zobraziť galériu (10)
Marca sociálka násilím zobrala z triedy (Zdroj: Foto: Facebook, Topky.sk)

BRATISLAVA - Po tom, čo sa objavilo šokujúce video z násilného odobratia prváčika Marca pracovníkom sociálky priamo z vyučovania, sa na celom Slovensku rozpriadla vášnivá debata. Zdá sa, že problematika spojila politikov, odbornú, ale aj širokú verejnosť. Takýmto násilným zásahom do života dieťaťa jednoznačne všetci opovrhujú.

Zverejnené video nahnevalo mnohých. Ľudia medzi sebou vášnivo diskutujú a na sociálnych sieťach zverejňujú svoje názory. Azda nie je ničím prekvapivým, že sa pomerne všetky zhodujú. "To, kde sme prosím vás? Na začiatku 20. storočia za KGB? To sa na Slovensku môže naozaj všetko?" pýta sa Tatiana. "Hrôza, to čo je za človeka? Až zimomriavky mám z neho... Neviem presne, aký príbeh tomuto predchádzal, ale momentálne o to ani nejde. Ten chlap je jeden bezcitný, arogantný človek, ktorý ani komunikačné schopnosti nemá. A takto sa to robí?" pýta sa ďalšia diskutujúca Timea.

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)

Súdnemu úradníkovi, ktorý celý incident "na základe zákona" natáčal, diskutujúci vyčítajú, že nenasnímal aj seba. Jeho krok mnohí jednoznačne s nadávkami odsúdili. "Tak toto je choré. Chudák ten malý aj ostatné deti v triede. Zažalovať hneď hajzla hnusného," napísala Dominika. 

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)


Prečítajte si aj:

Drastické VIDEO otriaslo celým Slovenskom: Sociálka násilne odobrala Marca (6) priamo z vyučovania!

Škandalózny prípad odobratia chlapčeka vydesil celé Slovensko: Vyšetrovanie. Sociálka, tras sa!


Marco je s matkou

Po násilnom odobratí je už Marco so svojou mamou Blankou. Podľa našich informácií je matka so synčekom vo Švajčiarsku. Blanka už zverejnila na Facebooku spoločnú fotku. Obaja sú vysmiati. Rukami ukazujú srdiečka a vztýčený palec tiež veľa napovie. 

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Zdá sa, že Marco je v poriadku a z prežitej traumy sa aspoň naoko dostal. Prekvapivé je, že matka, ktorá má temnú minulosť, od syna odišla krátko po narodení, dlhé roky sa o neho nestaral a záujem o neho prejavila až teraz, našla na sociálnej sieti podporu. "Až ma mrazí...čítala som niečo, neverím, že to bolo o vás...Zlatko, si jedna z najporiadnejších mám, aké poznám. Svojho syna miluješ a on teba," napísala Jana. 

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Matka všetkým poslala prostredníctvom Facebooku odkaz: "Tí ľudia, čo ma poznajú, vedia a tí, čo ma nepoznajú, nepoznám ani ja, preto nemusím nikomu nič vysvetľovať a dokazovať. Ďakujem za podporu," napísala. 

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Reakcie neutíchajú

Pod našimi článkami ste diskutovali aj vy, naši čitatelia. Kritikou ste nešetrili. "Na toho primitívneho policajta a imbecilnú pracovníčku sociálky treba okamžite uvaliť väzbu," napísal Ivan. "Žiadam okamžité preverenie postupu danej sociálky a vyvodenie dôsledkov pre jednotlivcov, ktorí takto necitlivo konali proti deťom," uviedol ďalší čitateľ. 

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)

Mama ukázala šťastného Marca
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)

O Marca sa odmalička príkladne starali starí rodičia  

"My sme Európania? Toto neurobia ani v banánovej republike, v Bangladéši. Vytrhnúť dieťa," povedal pre televíziu Joj nešťastný starý otec malého Marca Jozef. So svojou manželkou, chlapčekovou babkou, sa o vnúčika príkladne starali odmalička. Spoločne žili v obci Brehy v žarnovickom okrese. "Takto nemali postupovať, bolo to traumatizujúce pre deti, školu aj mňa," povedala Marcova triedna učiteľka Mária Vandalíková a riaditeľka základnej školy v Brehoch Mária Škodová dodala: "Doslova vtrhli do procesu medzi prvákov, Marco plakal, hrýzol, kopal."  Zároveň sa domnieva, že vyšší súdny úradník to nedomyslel. Deti podľa nej utrpeli psychickú traumu, ktorá sa žiadnym spôsobom nedá napraviť. Plakali a boli nešťastné. "Oni sa boja aj dnes, že príde niekto, že ich zoberie," opísala.  

Starí rodičia sa z odlúčenia nevedia spamätať. Podľa dedka nemôžu vôbec pokojne spávať. "Nemôžeme si ani sadnúť, ani ľahnúť. My sme z toho hotoví," povedal.  Vnúčika nevideli od kedy ho sociálka násilín odvliekala zo školy. Matka poslala riaditeľke e-mail, v ktorom ju informuje o tom, že Marco nastupuje do školy vo Švajčiarsku. 

Ministerka už koná

Odňatie dieťaťa súdnym úradníkom pred očami spolužiakov a učiteľky, ktoré sa udialo minulý týždeň v obci Brehy, je neakceptovateľné. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). "Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť realizovaný bez empatie k dieťaťu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť," napísala ministerka. Tento prípad vníma tiež ako signál, že je nevyhnutné dovzdelať súdny personál pre takéto extrémne citlivé výkony. "Ministerstvo spravodlivosti je preto pripravené urobiť maximum," dodala.

Prípadom chlapca Marca, ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, sa má zaoberať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zvolanie dnes avizovali šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina). Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala babka. Pálčivým prípadom sa zaoberá aj Generálna prokuratúra SR.

Nechcené dieťa

Ako napísala Monika Kozelová vo svojom blogu, chlapček sa narodil ako nechcené dieťa. Jeho mama sa živila ako tanečníčka a prostitútka v nočných kluboch v zahraničí. Podľa jej známych užíva kokaín. Žena podstúpila v máji 2008 na začiatku tehotenstva interupciu. Tá sa nevydarila a na svet prišiel Marco. Voči nemocnici v Žiari nad Hronom sa domáhala náhrady škody, ktorá jej vznikla narodením dieťaťa. 

Štyri mesiace po narodení synčeka odišla opäť do zahraničia, o dieťa sa starali starí rodičia.  Matka finančne na syna neprispievala. Chlapček trpí niekoľkými psychiatrickými diagnózami, ako následok matkinho drogovania, fajčenia a pitia počas tehotenstva.  

Jedného dňa sa ale matka rozhodla, že dieťa chce späť. Nasledovali súdne ťahanice. Dňa 11.5. tohto roku vydal sudca Okresného súdu v Žiari nad Hronom poverenie pre vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odňatie maloletého Marca tak, že odňatie sa bude realizovať 13.5.2016, a to v škole. Vo veci ešte prebieha konanie. Nie je teda rozhodnuté s konečnou platnosťou. 

  

Viac o téme: DieťaDiskusiaReakcieOdobratieSociálka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu