Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandalózny prípad odobratia chlapčeka vydesil celé Slovensko: Vyšetrovanie. Sociálka, tras sa!

Za chlapca sa postavili aj poslankyne parlamentu. Zobraziť galériu (4)
Za chlapca sa postavili aj poslankyne parlamentu. (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Slovensko pozorne sleduje škandál odobratého dieťaťa zo základnej školy. Chytili sa toho už aj politici. Tí reagujú na prípad, kedy rovno z triedy pred očami spolužiakov a učiteľky, zobrala sociálka z vyučovania plačúceho chlapca. Sociálka na otázky starých rodičov navyše reaguje arogantne a vyhráža sa!

Všetko bolo nahraté na kameru. Do triedy nabehol súdny úradník, zástupkyňa zo sociálnej kurately a matka Blanka. Marco (7) sa od učiteľky nechcel odtrhnúť, kričal, plakal, kopal, hrýzol. Plakali aj ostatné deti v triede. Chlapca nakoniec matka s úradníkom nasilu odvliekla bez jeho vecí. Bunda a aktovka ostali v škole. Politici dnes na tlačovej konferencii vyjadrili podporu pre chlapca. Podľa poslankyne Natálie Bláhovej (SAS) sa sociálka zachovala ako nacistické Gestapo.

Marco je vo Švajčiarsku.... alebo v Česku?

Autorka videa, Monika Kozelová, zavesila na Facebook pred vyše hodinou status, v ktorom píše, že sa starí rodičia malého chlapca sa chceli informovať, čo je s ním. Sociálna pracovníčka Mariana Marušková im však zložila telefón. A tak obvolávali ďalej. Dovolali sa riaditeľovi Štefanovi Šulekovi, ktorý sa "na nich osopil, že je to všetko podľa zákona, chlapec je vo Švajčiarsku a chodí od pondelka do školy."

Marco spojil poslankyne naprieč politickým spektrom
Zobraziť galériu (4)
Marco spojil poslankyne naprieč politickým spektrom  (Zdroj: repro foto TA3)

Pondelok bol v Švajčiarsku štátny sviatok a tak sa po upozornení riaditeľ opravil, že "teda možno v Česku". Následne sa začal vyhrážať. "Vzápätí vynadal starým rodičom, že starý otec vypisuje maily Mariane Maruškovej a že aby si dávali pozor, aby na nich ONI nedali trestné oznámenie!", napísala Kozelová.

Obula sa do toho aj ministerka spravodlivosti

Po medializácii prípadu sa toho chytili aj politici. Na odobratie dieťaťa zareagovala aj Lucia Žitňanská. Podľa nej je to neakceptovateľné.

Škandalózny prípad odobratia chlapčeka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Blogerka Monika Kozelová, ktorá na prípad upozornila, uviedla, že podľa jej mienky nešlo o štandardný úradný výkon rozhodnutia. "Bolo to nezmyslené a neprijateľné. Je najvyšší čas, aby sa prestali diať takéto prípady," deklarovala s tým, že na prípade pracuje celý tím advokátov, ktorí robia, čo sa dá. Kde chlapec aktuálne je, nie je jasné. Spomína sa Švajčiarsko a Česká republika.

Pozrite si video odobratia chlapca Marca

Tomanová mala mať tlačovku do 5 minút

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SAS) skritizovala komisárka pre deti Vieru Tomanovú za jej nečinnosť. Je presvedčená, že v prípade mala okamžite konať aj ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. "Do piatich minút mala mať tlačovku a mala povedať, čo ide urobiť," odkázala Nicholsonová.

Mimoriadny výbor parlamentu

Prípadom chlapca Marca, ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, sa má zaoberať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zvolanie dnes avizovali šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina). Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala babka.

Škandalózny prípad odobratia chlapčeka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Postupovali ako Gestapo

Výbor má podľa poslankýň preskúmať, či bolo dieťa odobrané zákonným spôsobom. Opozícia naň pozýva ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). "Mali by vysvetliť konanie úradníkov a povedať, ako to budú riešiť. Je evidentné, že takéto prípady nie sú jednorazové, ale opakujú sa často," povedala Jurinová na tlačovej konferencii s presvedčením, že záujem dieťaťa, ktoré žilo v prospešnom prostredí, musí byť prvoradý.

Podľa Blahovej bol postup úradníkov v škole gestapácky. "Kde bolo právo dieťaťa byť vypočuté? Úrady sa majú pýtať dieťaťa na jeho názory, lebo dieťa môže rozhodovať o svojom živote," odkázala s tým, že došlo nielen k porušeniu zákona, ale aj práv dieťaťa. Blahová tiež prosí o vyšetrenie prípadu aj verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú. Zároveň podáva podnet na ministerstvá práce a spravodlivosti, ktoré by mali prešetriť postup kolíznej opatrovníčky a vyššieho súdneho úradníka.

Nechcené dieťa Marco

Ako napísala Monika Kozelová, chlapček sa narodil ako nechcené dieťa. Jeho mama sa živila ako tanečníčka a prostitútka v nočných kluboch v zahraničí. Podľa jej známych užíva kokaín. Žena podstúpila v máji 2008 na začiatku tehotenstva interupciu. Tá sa nevydarila a na svet prišiel Marco. Voči nemocnici v Žiari nad Hronom sa domáhala náhrady škody, ktorá jej vznikla narodením dieťaťa. 

O Marca sa starala babka

Štyri mesiace po narodení synčeka odišla opäť do zahraničia, o dieťa sa starala jej matka, Marcova babka. Podľa blízkych veľmi svedomito a zodpovedne. Matka finančne na syna neprispievala. Chlapček trpí niekoľkými psychiatrickými diagnózami, ako následok matkinho drogovania, fajčenia a pitia počas tehotenstva.  

Jedného dňa sa ale matka rozhodla, že dieťa chce späť. Nasledovali súdne ťahanice. Dňa 11.5. tohto roku vydal sudca Okresného súdu v Žiari nad Hronom poverenie pre vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odňatie maloletého Marca tak, že odňatie sa bude realizovať 13. 5. 2016, a to v škole. Dnes je Marco s matkou na neznámom mieste. Vo veci ešte prebieha konanie. Nie je teda rozhodnuté s konečnou platnosťou. 

Viac o téme: Základná školaPoslanciMarcoMonika Kozelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu