Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Budúca generácia v ohrození: Šokujúce zistenia školskej inšpekcie o správaní učiteľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Alarmujúce čísla. Neonacisti a extrémisti nie sú len v slovenskom parlamente. Školská inšpekcia odhalila oveľa zarážajúcejšie zistenia. Budúcnosť našich detí majú v rukách učitelia, ktorí sa svojimi názormi neodlišujú od Kotlebovcov. Vôbec pritom nejde o ojedinelé výnimky.

V dvoch správach o stave úrovni výchovy a vzdelávania k ľudským právam na základných a stredných školách v školskom roku 2015/2016 sa objavili zaujímavé čísla o extrémistickom správaní učiteľov.

Učitelia na základnej škole dopadli horšie

Viac ako pätina oslovených žiakov uviedla, že niektorí pedagógovia majú sklony ironizovať ich výkony počas vyučovania, nevhodne sa vyjadrujú o niektorých jednotlivcoch, zosmiešňujú ich (vyučovacie hodiny telesnej a športovej výchovy) alebo ironizujú, zosmiešňujú etnickú či národnostnú menšinu (nebuď ako cigán...).

Podľa 13,57 % respondentov sa podobne vyjadrujú učitelia aj na Facebooku. Žiaci vidieckych škôl sa s takýmito prejavmi učiteľov na sociálnych sieťach stretli výrazne častejšie ako žiaci mestských škôl a žiaci v Košickom (12,29 %) a v Trnavskom kraji (19,05%) viac ako žiaci v iných krajoch SR.

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Thinkstock.com, repro foto RTVS)

Pedagógovia na strednej škole dopadli lepšie

Viac ako 17% - čo predstavuje 232 respondentov, z nich 136 zo Stredných odborných škôl a 96 z gymnázií uviedlo, že boli v škole pedagógovia, ktorí mali sklony ironizovať žiacke výkony (konkrétne na hodinách slovenského jazyka a literatúry), nevhodne sa o niektorých žiakoch vyjadrovať, mali sklony zosmiešňovať ich, prejavovali negatívny postoj k imigrantom.

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Extrémizmus aj na vysokej škole

Extrémizmus je prítomný aj na slovenských vysokých školách. Štefan Surmánek v parlamentných voľbách kandidoval za Ľudovú stranu Naše Slovensko z 28. miesta kandidátky. Na Prešovskej univerzite vyučoval politológiu. Rómovia sú pre neho cigánski paraziti. Po upozornení sa jeho prípadom zaoberala etická komisia školy. Tá rozhodla, že porušil etický kódex školy. Preto bude na univerzite pôsobiť iba do konca augusta a potom skončí.

Štefan Surmánek
Zobraziť galériu (8)
Štefan Surmánek  (Zdroj: Inšpekcia)

Zdroje extrémizmu u školákov na základnej

Štátna školská inšpekcia v súlade s plnením úloh Akčného plánu výchovy a vzdelávania k ľudským právam MŠVVaŠ SR na roky 2015 – 2020 vykonala v 81 základných školách, čo predstavuje 3,83 % z celkového počtu 2 113 základných škôl v SR, inšpekcie s cieľom zistiť stav a úroveň výchovy a vzdelávania k ľudským právam. Dotazník o extrémizme sa zadával v 81 základných školách žiakom 8. ročníka. Celkovo sa do vyplnenia dotazníka zapojilo 1 297 respondentov.

Z 10 ponúkaných možností za dôležitý zdroj informácií o extrémizme označilo 1 297 respondentov zhodne vo všetkých krajoch televíziu – 64,69 %, na druhom mieste internet – 44,41 %. Za tretí dôležitý zdroj poznatkov označili žiaci školu – 38,94 %. Pomerne alarmujúce je zistenie, že rodinu – rozhovory s rodičmi posunuli žiaci v poradí až na siedme miesto, nižšie ako ulicu, uvádza ministerstvo.

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Thinkstock.com, repro foto RTVS)

Symboly extrémizmu

Najčastejšie sa žiaci základných škôl stretávajú s prejavmi extrémizmu z oblečenia, potom z prejavov, negatívnym poznámkam na adresu národov či rás.

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Thinkstock.com, repro foto RTVS)

Zdroje extrémizmu na strednej škole

Štátna školská inšpekcia v súlade s plnením úloh Akčného plánu výchovy a vzdelávania k ľudským právam MŠVVaŠ SR na roky 2015 – 2020 vykonala v 80 stredných školách, čo predstavuje 11,36 % z celkového počtu 704 stredných škôl v SR, inšpekcie s cieľom zistiť stav a úroveň výchovy a vzdelávania k ľudským právam. Inšpekcie sa vykonali na 35 gymnáziách a v 45 stredných odborných školách. Dotazník o extrémizme sa zadával žiakom triedy 2. ročníka. Celkovo sa do administrovania dotazníka zapojilo 1 575 respondentov, z nich bolo 666 z gymnázií a 909 zo stredných odborných škôl.

Za najčastejší zdroj informácií o extrémizme považovali žiaci SŠ zhodne vo všetkých krajoch SR televíziu, rozhlas – 78,98 %, na druhé mieste v poradí posunuli internet – 65,33 %. Ako tretí dôležitý zdroj poznatkov vybrali žiaci školu – 35,21 % a na štvrtú priečku zaradili časopisy, knihy. Za ďalší zdroj informácií o extrémizme označilo 21,82 % žiakov ulicu. Dokonca jeden žiak napísal, "že o extrémizme sa dozvedel, keď kamaráta napadli muži s vyholenými hlavami".

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Inšpekcia)

Symboly extrémizmu

Rovnako ako žiaci základných škôl, aj žiaci na stredných školách sa stretli s prejavmi extrémizmu najmä z oblečenia, prejavov alebo negatívneho vyjadrovania k inej rase alebo národu.

Budúca generácia v ohrození:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Inšpekcia)

Viac o téme: InšpekciaUčiteliaExtrémizmusŠtefan Surmánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu