Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimovládne organizácie sa chystajú na summit: Prezident Kiska prijal zástupcov

Prezident Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes prijal zástupcov mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú humanitánej pomoci. Hlavnou témou ich spoločného stretnutia bol Svetový humanitárny summit (WHS), ktorý sa bude konať 23. a 24. mája v tureckom Istanbule. Na ňom bude Slovensko zastupovať práve prezident spolu so zástupcami ministerstva zahraničných vecí, ale aj mimovládnych organizácií.

Prezident po stretnutí ocenil prácu humanitárnych pracovníkov, ale vyjadril sa aj k záväzku viac motivovať komerčné subjekty poskytovať humanitárnu pomoc. K tomu by sa Slovensko malo prihlásiť práve na WHS, podľa Kisku je to krok, ktorý organizácie privítajú. „Chcel som práve s tými, ktorí pomáhajú, diskutovať o tom, na čo ako krajina môžeme byť pyšní a čo nás trápi. Po tomto stretnutí odchádzam s veľmi dobrým pocitom, že sú krajiny, kde je o nás ako Slovensku počuť skutočne veľmi veľa. Na to, akí sme malí, dokážeme nesmierne pomôcť,“ povedal po stretnutí pre médiá Kiska. Ako dodal, Slovensko je veľmi dobre zapísané v krajinách ako Južný Sudán, Haiti, Kambodža, Keňa. Podľa Kisku je to práve vďaka našim mimovládkam. 

Prezident tiež ocenil záväzok vlády zdvojnásobiť objem humanitárnej pomoci. „Som presvedčený, že tak ako každý úspešný človek, tak aj každá úspešná krajina, a malo by to byť jej morálnou povinnosťou, musí myslieť na tých, ktorí v živote toľko šťastia nemali,“ uviedol prezident. Hlava štátu sa vyjadrila aj k jednému zo záväzkov, ktorý by sa na summite mal schváliť.

Slovensko by sa okrem iného malo zaviazať zmeniť legislatívny rámec tak, aby motivoval komerčné subjekty k poskytovaniu humanitárnej pomoci. „Pokiaľ je vláda ochotná pristúpiť k tomu, aby pomoc, ktorú spoločnosti, súkromné subjekty dajú na humanitárnu pomoc, sa stala aj daňovou nákladovou položkou, bude to krok, ktorý určite všetky takéto organizácie privítajú,“ myslí si prezident. 

Humanitárne organizácie potrebujú peniaze

Stretnutie bolo podľa humanitárnej pracovníčky Márie Sliackej veľmi pozitívne aj preto, lebo sa mohli s prezidentom rozprávať o tom, že Slovensko je schopné poskytovať humanitárnu pomoc veľmi efektívne napriek tomu, že sme malá krajina. Veci, ktoré humanitárne organizácie trápia, sa podľa Sliackej týkajú hlavne peňazí.

„Nie je to len otázka smerom k ministerstvám, ktoré tieto financie rozdeľujú, ale aj smerom k verejnosti, ktorá na humanitárne problémy vo svete reaguje a má možnosť prispievať,“ povedala Sliacka pre médiá. Sliacku za jej aktivity v humanitárnej oblasti vlani ocenil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Zlatou plaketou ministra za rozvojovú a humanitárnu pomoc. 

Manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity Hugo Gloss takisto ocenil, že prezident sa o túto tému zaujíma. „Že sa živo zaujíma o to, čo robíme vo svete a hľadá spôsoby, ako ešte viac zintenzívniť a pomôcť našej práci, aby sme prezentovali Slovensko v dobrom svetle a zároveň pomáhali skutočne tým, ktorí to potrebujú,“ dodal Gloss. 

Slovensko bude prezentovať Kiska

Slovensko na prvom Svetovom humanitárnom summite (WHS), ktorý sa bude konať 23. a 24. mája v tureckom Istanbule, bude zastupovať prezident Andrej Kiska. Prezident vystúpi s krátkym príhovorom, v ktorom predstaví rámcové pozície k akceptácii záväzkov. SR už pre potreby spoločného stanoviska EÚ predbežne deklarovala pripravenosť pristúpiť ku všetkým základným záväzkom. Návrhy záväzkov konzultovalo ministerstvo zahraničných vecí aj s inými rezortmi - vnútra, financií a obrany, mimovládnym sektorom a akademickým prostredím.  

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predstavil 9. februára svoju správu k prvému Svetovému humanitárnemu summitu. Podľa Pan Ki-muna musí summit predstavovať kritický bod v snahe vytvoriť dôveru v globálny svet. Summit má ambíciu generovať silnú globálnu podporu pre zmeny v poskytovaní humanitárnej pomoci prostredníctvom obnovenia záväzkov k ľudstvu a k univerzálnym humanitárnym princípom, predstavenia konkrétnych záväzkov, ktoré umožnia krajinám lepšie reagovať na krízy a tiež prostredníctvom zdieľania inovácií a skúseností, ktoré pomôžu v záchrane životov a pri zmiernení utrpenia ľudí.

Na summite pôjde o voľné zhromaždenie aktérov humanitárnej pomoci s cieľom získať reakciu na víziu novej podoby humanitárneho systému obsiahnutú v dokumente generálneho tajomníka OSN, nie o medzivládnu konferenciu, ktorá by schvaľovala vopred dohodnutý dokument. Hlavnou úlohou WHS je navrhnúť nové a efektívne riešenia v poskytovaní humanitárnej pomoci tak, aby systém vyhovoval potrebám ľudí postihnutých vojnovými konfliktami a prírodnými katastrofami.

Viac o téme: PrezidentAndrej KiskaHumanitárny summit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu