Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Niekoľko asýrskych kresťanov sa vrátilo zo Slovenska do Iraku: Kultúry sa priveľmi líšia

Skupina 149 asýrskych kresťanov
Skupina 149 asýrskych kresťanov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Viacerí asýrski kresťania, ktorí prišli v decembri na Slovensko z Iraku, sa vrátili domov. Podľa informácií zo skupiny 149 kresťanov sa ich domov do Iraku vrátilo viac ako dvadsať.

Dôvodom je odlišnosť kultúr a smútok za domovom. Pri rozhodovaní návratu celých rodín zavážil fakt, že rodiny držia spolu. To znamená, keď sa jeden člen alebo hlava rodiny rozhodne, že sa chce vrátiť, ide späť celá rodina.

Skupina 149 asýrskych kresťanov priletela z Iraku na Slovensko 10. decembra 2015. Na Slovensko prišlo 25 kresťanských rodín, medzi ktorými boli dospelí muži, ženy, deti aj starší ľudia. Ide o prvú a jedinú skupinu utečencov, ktorú Slovensko prijalo. 

Kresťania, ktorí prišli na Slovensko, pochádzajú z Asýrie. Ide o oblasť Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil takzvaný Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Kresťania po prílete na Slovensko vládnym špeciálom boli ubytovaní v záchytnom tábore v Humennom. V marci boli presťahovaní do Nitry a jej okolia. 

Integráciu kresťanov zabezpečuje občianske združenie Pokoj a dobro v spolupráci s cirkvou pod dohľadom migračného úradu ministerstva vnútra. Prijatie kresťanských rodín bolo súčasťou dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy. 

Reagovalo aj ministerstvo vnútra

Ministerstvo vnútra dnes potvrdilo, že skupina 21 Iračanov sa rozhodla vrátiť domov do Iraku. „Dôvodom ich návratu nie je nespokojnosť s prístupom na Slovensku, ale skutočnosť, že nevedeli prekonať smútok za domovom, preto mali problém začleniť sa do života na Slovensku. Najstarší členovia dvoch rodín sa nevedeli adaptovať na nové prostredie a zvyšní členovia sa zo súdržnosti rozhodli vrátiť spolu s nimi,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva. 

Návrat kresťanov bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). „SR nie je jediná krajina, z ktorej sa po čase azylanti, ktorí si nevedia zvyknúť na miestnu kultúru či mentalitu, vracajú domov, prípadne idú ďalej do inej krajiny,“ zdôrazňuje ministerstvo s tým, že integrácia do nového prostredia je veľmi náročná, najmä starší ľudia ju nie vždy zvládnu. „Je to dlhodobý proces a nikdy nie je úspešná u všetkých. Určitá časť rodín ju nezvládne a vráti sa späť do domovskej krajiny napriek hroziacemu nebezpečenstvu. Situácia v ich domovskej krajine sa navyše priebežne mení a vyvíja,“ napísalo ministerstvo vnútra. 

Zvyšní Iračania naďalej pokračujú v integrácii, ktorú zabezpečuje občianske združenie Pokoj a dobro a Nitrianska diecéza. Deti už navštevujú školy v okolí Nitry, všetci asýrski kresťania majú prístup k výučbe slovenčiny, začali sa kontaktovať s potenciálnymi zamestnávateľmi.

Viac o téme: MigrantiSlovenskoIrakAsýrski kresťania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu