Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meteorológ prezradil, ako sa vyznať v oblakoch na FOTO: Počasie možno vyčítať aj z oblohy

Len zriedka sa vyskytuje jeden druh oblačnosti, oveľa častejší býva kombinovaný výskyt rôznych druhov oblakov. (Foto: Pavel Matejovič) Zobraziť galériu (9)
Len zriedka sa vyskytuje jeden druh oblačnosti, oveľa častejší býva kombinovaný výskyt rôznych druhov oblakov. (Foto: Pavel Matejovič) (Zdroj: Pavel Matejovič)

BRATISLAVA – Pozorovanie oblakov fascinuje deti aj dospelých. Básnici pri ich sledovaní snívajú, jasnovidci z nich čítajú budúcnosť, ale najbližšie k nim majú meteorológovia. O tom, aké druhy oblačnosti poznáme a ako sa lepšie zorientovať v počasí, nám poradil Pavel Matejovič.

Ktoré druhy oblakov sú predzvesťou zmeny počasia?

Oblačnosť môže byť predzvesťou zmeny počasia, aj keď to vždy neplatí, závisí to aj od ročného obdobia. Napríklad v zime býva často vysoká oblačnosť (cirrus) predzvesťou blížiaceho sa teplého frontu, ktorý so sebou prináša sneženie alebo dážď. Vysoká oblačnosť potom prechádza do strednej a nakoniec aj nízkej (nimbostratus, stratocumulus), z ktorej potom vypadávajú zrážky. Niekedy sa takto dá predpovedať počasie aj deň vopred. Samozrejme, takú predpoveď treba brať s rezervou, ideálne je spolu s oblačnosťou sledovať oficiálne predpovede počasia alebo prognostické modely na internete.

Oblačnosť cirrus býva predzvesťou dažďa alebo sneženia
Zobraziť galériu (9)
Oblačnosť cirrus býva predzvesťou dažďa alebo sneženia  (Zdroj: thinkstock.com)

Nimbostratus prináša zrážky
Zobraziť galériu (9)
Nimbostratus prináša zrážky  (Zdroj: thinkstock.com)

že stratocumulus býva niekedy predzvesťou zrážok, ale aj zmenšovania oblačnosti. Foto: Pavel Matejovič
Zobraziť galériu (9)
že stratocumulus býva niekedy predzvesťou zrážok, ale aj zmenšovania oblačnosti. Foto: Pavel Matejovič  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Z akých oblakov na fotografiách zrážky nehrozia?

Zrážky nikdy nevypadávajú z vysokej oblačnosti, ale ani z oblakov druhu cumulus za podmienky, že nie sú veľmi vertikálne vyvinuté (cumulus humilis). Tento druh oblačnosti býva často kombinovaný s vysokou oblačnosťou, je to charakteristický znak pekného slnečného počasia.

Cumulus je znakom pekného počasia
Zobraziť galériu (9)
Cumulus je znakom pekného počasia  (Zdroj: thinkstock.com)


Ktoré oblaky, naopak, prinášajú najintenzívnejší dážď?

Najintenzívnejšie zrážky vypadávajú z oblakov druhu cumulonimbus, resp. búrkových oblakov. Ak majú cumuly tendenciu k výraznému vertikálnemu vývoju, menia sa na mohutnejšiu kopovitú oblačnosť (cumulus calvus), ktorá môže potom prerásť až do búrkového oblaku. Pre búrkový oblak je typické, že má v hornej časti tzv. nákovu, ktorá je tvorená vysokou oblačnosťou. Výdatne zrážky môžu vypadávať aj z nízkej oblačnosti (nimbostratus), zrážky z nej majú skôr trvalejší charakter. Ak zasiahnu veľké územie, hovoríme o tzv. krajinskom daždi. Zo strednej oblačnosti zrážky väčšinou nevypadávajú, respektíve ide len o slabé zrážky.

Búrková oblačnosť cumulonimbus. Foto: Pavel Matejovič
Zobraziť galériu (9)
Búrková oblačnosť cumulonimbus. Foto: Pavel Matejovič  (Zdroj: Pavel Matejovič)


Sú medzi oblakmi také, ktoré možno označiť za predzvesť prírodnej katastrofy?

Najnebezpečnejšie bývajú spomínané cumulonimby, resp. búrkové oblaky. Bývajú s nimi spojené viaceré nebezpečné poveternostné javy, ako blesky, intenzívne lejaky, krúpy a silný nárazový vietor. Čím majú cumulonimby mohutnejší vertikálny vývoj, tým sú nebezpečnejšie. Samozrejme, nie každá búrka prináša so sebou nejakú spúšť, ale treba mať pred ňou rešpekt, najmä ak sme v horách alebo na otvorenom teréne.

Ktoré z oblakov vidno na oblohe nad Slovenskom najčastejšie/najmenej často?

Neviem, či robil v tomto smere niekto nejakú štatistiku, ale predpokladám, že to bude najskôr vysoká oblačnosť (rôzne druhy cirrov), pretože tá sa vyskytuje vo všetkých ročných obdobiach, no nie vždy ju vidieť, pretože ju môže zakrývať stredná a nízka oblačnosť.

Majú niektoré zo zobrazených typov oblakov aj ľudové názvy?

Asi najskôr to budú tzv. baránky, tak sa zvykne označovať cirrocumulus, prípadne altocumulus.Oblaky niekedy vytvárajú aj esteticky veľmi pôsobivé útvary, v tomto smere patrí k vizuálne najpôsobivejším altocumulus lenticularis a hlavne mammatus. Takéto druhy oblakov potom bývajú často fotografované a pôsobia niekedy až neskutočne nádherne, niektoré dokonca až fantasticky hrozivo, akoby obrazy z iného sveta.

Altocumulus lenticularis
Zobraziť galériu (9)
Altocumulus lenticularis  (Zdroj: thinkstock.com)

Mammatus
Zobraziť galériu (9)
Mammatus  (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

 

 

Viac o téme: OblakPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu