Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalších 47 sudcov bolo odvolaných: Prezident to však nemá také jednoduché

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska odvolal z funkcie ďalších 47 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

Prezident sudcov nad 65 rokov odvoláva na základe právomoci danej z Ústavy SR a na návrh Súdnej rady SR. Kiska odvolal sudcov aj v marci, vtedy odvolal viac ako 50 sudcov, ktorí dosiahli 65 rokov. Odvolávanie sudcov z funkcie však sprevádzajú komplikácie. Odvolanie niektorých sudcov vo výkone vo veku 65 rokov by na niektorých súdoch v danej personálnej poddimenzovanosti mohlo spôsobiť problémy.

Prezident aj členovia rady sa zhodujú v tom, že existujúca platná úprava je nedostatočná. Na zmenu ústavy, ktorá by presne stanovila vek odchodu sudcu do dôchodku, sa však v minulom volebnom období nenašla politická vôľa. Ak by bol presne stanovený vek sudcu, kedy odchádza do dôchodku, do celého procesu by sa vniesla podľa Kisku väčšia transparentnosť a poriadok. Sudcovia by presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká, uviedol v minulosti. 

Viac o téme: SudcoviaOdvolávanieAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu