Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zákerná meningitída opäť zabíjala: Smrtiacemu ochoreniu podľahol mladík (†17) z Popradu

Mladíka v zlom stave prevážal vrtuľník do nemocnice Zobraziť galériu (2)
Mladíka v zlom stave prevážal vrtuľník do nemocnice (Zdroj: foto: tv markíza)

BANSKÁ BYSTRICA - Obrovské nešťastia postihlo rodinu 17-ročného mladíka. Najprv sa mu ťažko dýchalo, no jeho stav sa rapídne zhoršil. Previezli ho do nemocnice, kde do niekoľkých hodín, žiaľ, zomrel. Diagnostikovali mu smrteľné ochorenie, meningokokovú infekciu.

Tínedžer sa najskôr liečil doma. Po tom, čo sa jeho zdravotný stav zhoršil, previezli ho do nemocnice. "Objavili sa mu sulfuzie, fialové škvrny po celom tele a začali mu zlyhávať orgány," opísal prednosta detskej nemocnice v Banskej Bystrici Karol Králinský pre televíziu Markíza. Jeho stav sa stále zhoršoval, až mladík vydýchol naposledy. Všetko sa udialo behom 24 hodín. 

Zákerná meningitída opäť zabíjala:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Lekári tínedžerovi diagnostikovali meningokokovú infekciu. Zlyhávali mu orgány a dostal otravu krvi. Lekári okamžite nasadili antibiotiká aj deviatim členom jeho rodiny. Pre zákernú chorobu je typický práve rýchly postup. Najčastejšie sú ohrozené najmä malé deti, vlani zomreli kvôli tejto diagnóze štyri. 


Prečítajte si aj:

Synček (†1,5) zomrel: Rodičia ho nevzali k lekárovi, meningitídu liečili javorovým sirupom!


Niktorí prenášači baktérie, ktorá chorobu vyvoláva, ochorieť nemusia. Nakaziť iných ale môžu kašľaním, kýchaním či bozkami. Choroba môže skoliť väčšinou oslabený organizmus, spúšťačom môže byť stres, či únava. Baktéria meningokok môže spôsobiť virózu, ale aj smrť. U nás nie je toto ochorenie časté, lekári vlani potvrdili približne 30 prípadov.

Viac o téme: SmrťMeningitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu