Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Riaditeľka UNESCO vyzdvihla mladú generáciu: Majú v rukách poslednú možnosť

Irina Bokovová
Irina Bokovová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová vo svojej dnešnej prednáške v Aule Univerzity Komenského v Bratislave označila mladých ľudí za prvú generáciu, ktorá môže ukončiť extrémnu chudobu. Zároveň sú však poslednou generáciou, ktorá môže ukončiť klimatické zmeny.

"Budúcnosť je v tejto miestnosti," uviedla pri pohľade na študentov, ktorí si ju prišli vypočuť. Bokovová označila v prednáške s názvom Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti – nové základy pre odhodlanosť a mier mladú generáciu za najrozcestovanejšiu, najvzdelanejšiu a najotvorenejšiu, ale zároveň za tú, ktorá nesie najťažšie bremeno transformácie. Úlohou organizácie UNESCO je práve zabezpečiť posilnenie postavenia mládeže. Vzdelanie označila za najväčšiu silu.

Podľa jej slov v súčasnosti 1,5 miliardy ľudí žije v konfliktom postihnutých krajinách, 40 percent z nich sú mladí ľudia. Nezamestnaných je až 73 miliónov mladých ľudí. Bokovová uviedla, že musíme zapájať hodnoty ako solidarita, dialóg, ľudské práva a dôstojnosť. Ocenila, že o nich môže rozprávať práve na univerzitnej pôde.

V súčasnosti podľa nej konflikty vo svete pretrvávajú a trhajú spoločnosť na časti, narastá extrémizmus a terorizmus. Konflikty sa prehlbujú ako v Sýrii, tak i v Iraku, sme svedkami ničenia kultúrneho dedičstva a teda nového globálneho boja o srdcia a mysle predovšetkým mladých ľudí. Dôkazom je napríklad to, že až 60.000 ľudí podporuje na sociálnej sieti Twitter Daeš. Vojny sa začínajú v mysliach ľudí a práve tam by mala vznikať taktiež obrana mieru.

Ľahšie sa pracuje s ľuďmi s rovnakými myšlienkami

"Je ľahké pracovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké zmýšľanie. My však musíme pracovať s tými, ktorí takéto myšlienky odmietajú. Je potrebné ich zapojiť do transformácie," uviedla. "Mojím dnešným kľúčovým posolstvom je, že všetky spoločnosti majú silné zázemie, na ktorom môžu stavať," povedala Bokovová. Inteligencia a talenty sú podľa nej všade a môžu sa stať benefitom nás všetkých. V súčasnosti, keď sú zdroje a naša planéta limitované, môžeme využívať obnoviteľnú energiu ľudskej mysle. 

Rovnosť medzi mužmi a ženami by znamenala, ako uviedla, zdvojnásobenie tvorivej sily. Iba v 60 percentách krajín sa dosiahla rovnosť v rámci primárneho vzdelávania a iba v 38 percentách v rámci sekundárneho. Nerovnosť spôsobuje, že dievčatá sú dvakrát viac vylúčené zo vzdelávania ako chlapci. Najnevhodnejšie sú na tom dievčatá zo Subsaharskej Afriky, ktoré sa do škôl dostanú až v roku 2086.

Kultúra je podľa nej prapôvodnou obnoviteľnou energiou. Ľudia ju nemusia dovážať, ani vytvárať od nuly. "Kultúra je to, kto sme, je všade okolo nás, potrebujeme iba otvoriť oči," uviedla Bokovová. Uvítala podporu, ktorú Slovensko organizácii prejavuje. Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta odovzdal generálnej riaditeľke UNESCO pamätnú medailu Univerzity Komenského za podporu vzdelávania a zároveň ako pamiatku na dnešný deň, na Bratislavu a Slovensko. 

Irina Bokovová sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Generálnou riaditeľkou UNESCO sa stala 15. novembra 2009 a opätovne ju zvolili v roku 2013. Vo funkcii sa aktívne angažuje v rámci reformy UNESCO, v oblasti rodovej rovnosti, zabezpečovania kvalitného vzdelávania pre všetkých, v boji proti radikalizácii mládeže, terorizmu a za záchranu svetového dedičstva. Vyzdvihuje význam účasti mládeže na programoch UNESCO a veľký dôraz kladie na rozvoj vedy pre trvalo udržateľný rozvoj, správu vodných zdrojov, na bezpečnosť žurnalistov a slobodu prejavu.

Minister školstva vidí niekoľko prienikov s UNESCO

Minister školstva Peter Plavčan uviedol, že s organizáciou UNESCO máme spoločné prieniky, a to najmä v oblasti, ktorá sa týka boja proti intolerancii a násiliu. Uviedol to na brífingu po tom, ako prijal na pôde ministerstva školstva generálnu riaditeľku UNESCO Irinu Bokovú. Partneri sa zároveň ubezpečili o vzájomnej spolupráci tak, aby v týchto témach bolo možné využiť skúsenosti oboch strán pri ďalšom postupe.

Minister informoval Bokovú o nových úlohách, ktoré vyplývajú pre slovenskú vládu z programového vyhlásenia vlády. Generálna tajomníčka informovala Plavčana o agende 2030 v oblasti vzdelávania, ktoré je pod patronátom UNESCO. Boková pritom zdôraznila najmä bod 4 v tomto programe, ktorý zdôrazňuje potrebu inkluzívneho vzdelávania so zabezpečením rovnakej kvality vzdelávania pre všetkých.

Padla dohoda

Bokovová ocenila na dnešnom stretnutí s ministrom životného prostredia Lászlóom Sólymosom témy, ktorým sa bude Slovensko venovať počas svojho polročného predsedníctva v Rade Európskej únie. K hlavným prioritám bude patriť ochrana vôd, posilnenie jej významu a jej racionálne využívanie. Slovensko pre túto oblasť disponuje svetovými odborníkmi. 

V tejto súvislosti minister s generálnou riaditeľkou hovorili o možnosti spolupráce a podpory projektov a podujatí zameraných na ochranu vôd a klímy, ktoré pripravuje UNESCO a SR počas svojho predsedníctva. Podrobnosti sa dohodnú v júni počas ďalšej návštevy predstaviteľov organizácie na Slovensku.

Šéf envirorezortu vyzdvihol osobné angažovanie sa Iriny Bokovovej v ochrane prírodného dedičstva, a to konkrétne karpatských bukových pralesov. Slovensko má na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO dve prírodné lokality. Ide o jaskyne Aggtelekského a Slovenského krasu a Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka. V rámci slovenskej časti ide najmä o územia v Národnom parku Poloniny a v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Viac o téme: UNESCOIrina BokovováPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu