Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrozivé správy z našich supermarketov: Slovenské výrobky pokorili historický rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Na pultoch obchodných reťazcov na Slovensku je historicky najmenej domácich potravín. Ich podiel predstavuje 39 %. Zastúpenie slovenských potravín v predajniach tak v porovnaní s minulým rokom kleslo o 1 percentuálny bod.

Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK Slovakia, ktorý uskutočnila pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS). Prieskum sa robil v období od 1. marca do 23. marca tohto roku v 360 predajniach v siedmich reťazcoch po celom Slovensku. Agentúra pritom tento prieskum robí už od roku 2011.

Potravinári tak upozorňujú, že za šesť rokov sa podiel domácich potravín znížil z 50 % na súčasných 39 %. Čiže takmer o štvrtinu. "Ani jeden rok nebol taký, kedy by sa tento podiel zastabilizoval a už vôbec nie, čo i len trochu narástol," konštatoval prezident PKS Daniel Poturnay.

Čo sa týka jednotlivých kategórií potravín, najväčšie zastúpenie domácich výrobkov na pultoch má mlieko, a to 56 %. Za ním nasledujú vody a minerálky s 55-% podielom, víno s 52-% podielom a rovnaký 51-% podiel majú pivo, liehoviny a destiláty.

Naopak, na pultoch predajní možno nájsť najmenší podiel domácich výrobkov, len 12-% v kategóriách oleje a nečokoládové cukrovinky. S 15-% podielom nasledujú konzervované produkty a čokoládové cukrovinky s podielom 21 %.

Najviac domácich výrbokov má Jednota

V prípade jednotlivých reťazcov, najväčší podiel domácich výrobkov na pultoch má COOP Jednota, a to 60 %. Nasleduje CBA s 54-% podielom a Tesco so 43-% podielom. Naopak, najmenšie zastúpenie domácich výrobkov na pultoch má reťazec Lidl, a to 16 % a nasleduje ho Kaufland s 35-% podielom. Pritom práve tieto dva reťazce patria podľa PKS medzi najaktívnejšie v promovaní svojho vzťahu k Slovensku.

PKS je tak presvedčená, že tento trend poklesu podielu domácich výrobkov na pultoch obchodných reťazcov je potrebné zastaviť. Komora by uvítala, ak by sa súčasné vedenie rezortu pôdohospodárstva aktívnejšie zapojilo do podpory domácich potravinárov. Bez takejto podpory sa totiž podľa PKS domáce produkty len ťažko dokážu presadiť.

"Myslíme si, že dozrel čas na reštart vládnej politiky vo vzťahu k podpore domáceho potravinárskeho priemyslu a je ho potrebné založiť predovšetkým na kľúčových hráčoch v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu," opísal Poturnay.

Viac o téme: ReťazcePotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu